REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
14.3° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Dumitru Costin: BNS susţine pe deplin acest proces de aderare a României la OCDE

Dumitru Costin: BNS susţine pe deplin acest proces de aderare a României la OCDE

A.F. 13 martie 2024 | 00:00 118

Blocul Naţional Sindical susţine pe deplin acest proces de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi încurajează oamenii politici să folosească studiul OCDE pentru a se inspira în elaborarea programelor de guvernare, a declarat, marţi, preşedintele BNS, Dumitru Costin.

Dumitru Costin: BNS sustine pe deplin acest proces de aderare a Romaniei la OCDE

"Susţinem pe deplin acest proces de aderare a României la OCDE. Pe de altă parte, încurajez oamenii politici prezenţi în sală să folosească acest document pentru a se inspira în elaborarea programelor de guvernare, a programelor politice. Avem un an politic intens în România. E o foarte bună sursă de informaţii, de politici publice, de reforme care ar trebui să fie asumate şi aşa cum domnul ministru al Economiei a făcut în încheiere un apel la partenerii sociali, fac şi un apel la domnia sa şi la ceilalţi reprezentanţi ai diverselor structuri guvernamentale din România care sunt implicate în acest demers: să deschideţi mai mult, să transparentizaţi activitatea comitetelor, să invitaţi partenerii sociali reprezentativi din România, pentru că avem suficient de multă expertiză pe care vrem să o aducem în activitatea dumneavoastră în a ajunge la acele politici publice de calitate de care România are nevoie", a spus Costin, la evenimentul de lansare a studiului.

Preşedintele BNS a trecut în revistă şi câteva evenimente din istoria relaţiei BNS cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

"La mijlocul anilor '90, odată cu afilierea noastră la cea mai mare structură sindicală mondială, începem să lucrăm cu acea interfaţă de lucru instituţională între mişcarea sindicală globală şi OCDE. Învăţăm lucruri noi, descoperim modele de lucru, instrumente juridice, avem acces la informaţii, studii, analize, cercetări. Aceste elemente ne ajută în activitatea noastră curentă şi mai târziu, în anii care urmează, ajungem să utilizăm instrumente despre care am învăţat", a spus el.

Costin a dat exemplul conflictului de pe platforma de la Colibaşi din anul 2008, când au fost sesizate încălcări brutale ale codului de conduită al multinaţionalelor "pe care country-managerul Renault le producea în acel an de graţie".

"Pe lângă demersurile pe plan intern, sesizăm imediat punctul naţional de contact de la Paris, sesizăm acele încălcări, aducem suficient de multe argumente economice, tehnice, juridice. În mai puţin de 3 zile sunt contactat de la cancelaria preşedintelui Franţei de la vremea respectivă, domnul Nicolas Sarkozy şi suntem invitaţi în regim de urgenţă la Paris să negociem cu numărul unu al grupului Renault-Nissan la nivel mondial, lucru care se întâmplă. Ne recâştigăm încrederea, ne recâştigăm statutul, demnitatea de lucrători în România într-un proiect economic şi din acel moment construim împreună cu partenerii noştri de la Renault-Nissan probabil cel mai de succes proiect investiţional pe care îl are România şi astăzi, în 2024. Iată cât de utilă ne-a fost expertiza şi modul de lucru cu OCDE şi instrumentele sale", a explicat liderul sindical.

Potrivit sursei citate, în 2017, BNS s-a alăturat demersului instituţional al României cu o scrisoare de sprijin către secretarul general al OCDE de la vremea respectivă, pentru susţinerea aderării României la organizaţie.

"Continuăm să lucrăm cu aceste instrumente, continuăm să ne informăm, continuăm să învăţăm cu fiecare zi care trece", a adăugat Costin.

Studiul Economic 2024 pentru România elaborat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a fost lansat, marţi, la Palatul Victoria, în cadrul unui eveniment găzduit de premierul Marcel Ciolacu, în prezenţa secretarului general al OCDE, Mathias Cormann.

Studiul include o analiză macroeconomică a politicilor structurale, precum şi un capitol special dedicat unei tematici orizontale relevante. În cadrul ediţiei curente, capitolul special se axează pe decarbonizarea economiei.

Studiile economice ale OCDE sunt analize periodice, elaborate o dată la doi ani, ale economiilor statelor membre OCDE, statelor partenere şi candidate. De asemenea, studiul indică modalităţile de îmbunătăţire a performanţei economice generale, prin adresarea de recomandări specifice astfel încât să sprijine procesul de aliniere a României la standardele organizaţiei.

În prezent, România se află în plin proces de aderare la OCDE, fiind evaluată în cadrul a 26 de comitete sectoriale ale organizaţiei conform Foii de parcurs ce stabileşte termenii şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească, conform unui comunicat al Guvernului, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108