REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Dumitru Nancu: FNGCIMM, singura instituție financiară care poate derula garanții europene

Dumitru Nancu: FNGCIMM, singura instituție financiară care poate derula garanții europene

Andreea VLAICU, Emilia BABU 2 aprilie 2024 | 00:00 1273

Directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Dumitru Nancu, s-a aflat sâmbătă, 30 aprilie, în studioul Replica, unde a acordat un interviu în cadrul căruia a vorbit despre programele deja funcționale și cele care sunt în implementare. Despre programul Invest Plus, Invest Iu, colaborarea dintre FNGCIMM și Fondul Național de Garantare din Republica Moldova , dar și despre programul care îi ajută pe cei afectați de creșterea ROBOR... aflați mai jos.

Dumitru Nancu: FNGCIMM, singura institutie financiara care poate derula garantii europeneDumitru Nancu și Emilia Babu

În debutul interviului, Dumitru Nancu a vorbit despre programul Invest Plus, care este destinat susținerii întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, inclusiv start-up-urilor.

„Programul este pe ultima sută de metri de aprobare de a deveni operațional. Comisia europeană ne-a trimis decizia de aprobare a cadrului temporar de criză de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat și de sprijinire a economiei, ca urmare a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Guvernul României a aprobat deja Ordonanța de Urgență nr. 18 și în prima săptămână din luna aprilie va fi aprobat ordinul cu modelul de convenție cu cele 21 de bănci. Practic, este ultima prelungire a IMM Invest. Comisia europeană deja ne-a comunicat că se pot primi cereri de finanțare până pe 30 iunie 2023, iar dobânzile se pot plăti până pe 31 iulie 2026. Noi sperăm ca programul să devină funcțional în data de 15 aprilie. În acest moment, întreprinzătorii se pot înscrie pe site-ul IMM Invest și pot alege una din componentele programului”, a spus Dumitru Nancu. Întrebat cât timp durează să primești răspunsul dacă ești sau nu eligibil, acesta a răspuns: „La Fondul Național de Garantare, din momentul în care cererea este trimisă de la instituția financiar-bancară prin sistemul online, prin aplicația Web Plafon, în 7 zile lucrătoare primești răspunsul.“

Nancu: Suntem singura instituție financiară care poate derula garanție europeană

Directorul FNGCIMM a vorbit și despre programul Invest Iu. „A fost unul din obiectivele mele la preluarea mandatului, pe 14 ianuarie 2020. Cadrul temporar, la momentul respectiv, era Covid și bineînțeles cel mai mare plan de investiții al comisiei europene, planul Juncker. În ianuarie 2020 chiar începuse pandemia Covid și atunci am demarat procedurile de acreditare a singurei instituții financiar-nebancară din România care să acceseze bani europeni. (...) Pe 22 martie, comisia europeană a avizat pozitiv raportul de auditare. Suntem singura instituție financiară care poate derula garanție europeană.”

Dumitru Nancu: FNGCIMM, singura institutie financiara care poate derula garantii europeneDumitru Nancu

Legat de colaborarea dintre FNGCIMM și Asociația Băncilor din Republica Moldova, Nancu a relatat. „La sfârșitul lunii (martie, n.r.) am avut vizita Asociației Băncilor din Republica Moldova. Am făcut demersurile necesare pentru ca organizația Fondul Național de Garantare din Republica Moldova să adere la această organizație, lucru pe care deja l-am implementat. Au devenit membrii cu drept de vot, să spun așa, la ICM”.

Programul care îi ajută pe cei afectați de creșterea ROBOR-ului

Directorul FNGCIMM se laudă cu programul prin care cei afectați de creșterea ROBOR-ui pot fi ajutați de stat. „A fost una din măsurile foarte bune pe care Guvernul le-a luat. Deja, programul este operațional. Am început să facem plățile către cei 10.000 de întreprinzători. Este vorba despre sprijinirea beneficiarilor în contextul crizei economice generate de pandemia Covid, ca urmare a creșterii ROBOR-ului”, a încheiat Dumitru Nancu.

Mai multe, urmăriți în interviul integral de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272