REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

După 4 ani de la prima noastră solicitare, elevii vor avea transport local gratuit!

După 4 ani de la prima noastră solicitare, elevii vor avea transport local gratuit!

Replica API 6 martie 2020 | 00:00 820

Asociația Elevilor din Constanța anunță faptul că elevii constănțeni vor beneficia, în sfârșit, de gratuitate la transportul local în comun. Aflat cu câteva luni înainte de alegeri, primarul Municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a decis să facă măcar un lucru bun pentru elevii și să ofere gratuitate la transport, la 4 ani de când AEC i-a cerut prima oară acest lucru, însă a ales să îi ignore pe elevii de liceu!

Miercuri, 4 martie a.c, Decebal Făgădău a anunțat, în spațiul public, că elevii urmează să beneficieze de transport gratuit cu CT BUS SA. Reducerile de 100% se vor aplica pentru toți elevii, exceptând cei de liceu. Acest lucru se întâmplă după ce în urmă cu o lună, Decebal Făgădău, a introdus trei trasee speciale care vizau doar câteva școli gimnaziale și grădinițe, nu și liceele.

La o citire a Hotărârii de Consiliu de Local, ce urmează a fi adoptată în ședința din data de 5 martie a.c, putem observa că autoritățile locale au ales să ignore elevii de liceu, ei fiind cei ce urmează să nu beneficieze de pe urma gratuității la transportul local. Se pare că, atunci când a ieșit în spațiu public, primarul orașului a uitat să facă precizarea că doar anumite categorii de elevi urmează să beneficieze de pe urma acestei gratuități, acesta fiind un detaliu semnificativ neprecizat din cauza dorinței de a-și crește imaginea publică.

AEC a solicitat de nenumărate ori acordarea de gratuități sau, cel puțin, acordarea unor reduceri la transportul local în comun într-un procent mai mare decât pragul minim prevăzut în Legea educației naționale nr. 1/2011 care, la art. 84, alin. (1), enunță dreptul elevilor de a beneficia de o reducere de minimum 50% la transport în vederea reducerii riscului de abandon școlar.

Reamintim faptul că abia la presiunea reprezentanților elevilor, după 4 ani de zile, în anul 2015, legea a început să fie respectată, până atunci, decidenții locali punând propriile interese și interesele baronilor locali mai presus de sprijinirea elevilor în a merge la școală, prin asigurarea respectării dreptului lor de a beneficia de reduceri la transportul local în comun.

Lupta pentru asigurarea respectării drepturilor elevilor la reducerea de 50% la transportul local pentru toți elevii care studiază în municipiul Constanța a început încă din anul 2013, când Asociația Elevilor din Constanța a somat autoritățile locale în a respecta legea și implicit, elevii. În aceea perioadă, printre cei aflați în fruntea primăriei se număra și Decebal Făgădău, în calitate de viceprimar, acest fiind părtaș la nerespectarea legii.

Astfel, Asociația Elevilor din Constanța solicită primarului Municipiului Constanța, Decebal Făgădău, să-și respecte promisiunea făcută față de elevii constănțeni prin asigurarea transportului local în comun gratuit pentru toți elevii, inclusiv cei de liceu, indiferent de traseul pe care aceștia îl parcurg cu mijloacele de transport. De asemenea, considerăm imperios necesară schimbarea atitudinii pe care decidenții locali o au față de rolul lor în asigurarea unei educații de calitate, finanțate în mod corespunzător, și implicit față de beneficiarii primari ai educației- elevii. Ne dorim ca dezinteresul față de elevii și față de respectarea legii să înceteze o dată pentru totdeauna!

“Solicitările AEC privind creșterea procentului reducerii au existat încă din anul 2016, iar faptul că primarul decide să acorde această facilitate nu cu mult timp înaintea campaniei electorală, ne arată interesul real pe care autoritățile locale îl au față de educație. Salutăm decizia primarului de a începe un demers necesar de 4 ani, dar nu putem să negăm caracterul politic al acestuia. Totuși, faptul că de această gratuitate nu beneficiază și elevii de liceu, reprezintă o formă de discriminare și arată că acțiunile sunt făcute doar pe imagine.”- Andreea- Sabina Spătariu, președinte AEC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dupa alegeri tot gratis v-a fi transportul??
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272