REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

După ce a PIERDUT contractul pentru cuveta Lacului Siutghiol, TUCAN se RĂZBOIEȘTE cu CHIȚAC

După ce a PIERDUT contractul pentru cuveta Lacului Siutghiol, TUCAN se RĂZBOIEȘTE cu CHIȚAC

Replica API 2 aprilie 2021 | 23:28 7835

Jean Paul Tucan a pierdut contractul cu Primăria Constanța, privind închirierea cuvetei lacului Siutghiol. Consilierii locali municipali au aprobat, în ședința din 29 ianuarie, încetarea efectelor HCLM 175/2019, privind închirierea prin licitație publică a cuvetei lacului Siutghiol și a luciului de apă aferent pentru desfășurarea de activități de agrement. Firma deținută de Jean Paul Tucan, JT Grup Oil, a deschis acțiune în instanță, solicitând obligarea primăriei la emiterea unui act administrativ. De altfel, nu este singurul litigiu înregistrat, recent, pe rolul instanței.

Pe 31 martie, Mamaia Water Sport SRL, subcontractor al JT Water Sports SRL, a înregistrat un alt dosar, în contradictoriu cu Primăria Constanța și primarul municipiului Constanța Vergil Chițac, prin care cere instanței să emită o ordonanță președințială. Cu o zi înainte, mai exact pe 30 martie, aceeași firmă a cerut obligarea primăriei și a primarului Chițac la emiterea unui act administrativ. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre autorizația de funcționare pentru Academia de ski nautic a familiei Tucan. Și JT Grup Oil, firmă care deține parcul nautic de pe malul Lacului Siutghiol, a cerut instanței obligarea primăriei și a primarului la emiterea unui act administrativ. Reprezentanții primăriei nu cunosc, cu exactitate, doleanțele lui Tucan.

Reamintim că, în aprilie 2019 a fost aprobată, în ședință de Consiliu Local, o hotărâre privind închirierea prin licitație publică a cuvetei lacului Siutghiol și a luciului de apă aferent pentru desfășurarea de activități de agrement, divertisment, culturale și sportive . În baza acestei hotărâri, luciul de apă a fost închiriat unor afaceriști, cum ar fi Jean Paul Tucan, care și-a amenajat un parc acvatic. Hotărârea s-a votat în baza Legii din 2010 care prevede, printre altele, darea în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanța, dar şi a consiliilor locale din Năvodari şi Ovidiu a unei suprafețe de 1.077,22 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale "Apele Române".

Consilierii au luat act de încetarea hotărârii, după decizia Curții Constituționale

Pe 6 octombrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.42/2010 privind darea în administrarea autorităților administrației publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului este neconstituțională, în ansamblul său. Adică, lacul Siutghiol și cuveta ar trebui să revină în administrarea ABADL. Așa că, aleșii locali municipali au luat act de hotărârea Curții Constituționale și au constatat încetarea efectelor HCLM 175/2019, privind închirierea prin licitație publică a cuvetei lacului Siutghiol și a luciului de apă aferent pentru desfășurarea de activități de agrement. Teoretic, Tucan trebuie să încheie contractul cu ABADL, pentru parcul nautic. Dar a ales, se pare, să se războiască cu Primăria Constanța și cu Vergil Chițac. Însă, anularea HCLM 175/2019 prin HCLM 35/2021 are consecințe asupra tuturor actelor/contractelor subsecvente. Alt contract nu se poate încheia pentru cuveta lacului, pentru ca UAT Constanța nu mai deține, odată cu declararea neconstitutionalitatii legii 42/2010, lacul.

Lacul, ajuns în proprietatea Consiliilor Locale Constanța, Năvodari, Ovidiu, în 2010

În 2010, lacul Siutghiol, aflat în proprietatea statului, a ajuns în administrarea consiliilor locale din Constanța, Năvodari și Ovidiu. ”Se aprobă darea în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanța a unei suprafețe de 1.077,22 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale "Apele Române" se arată în Legea 42/2010. La Constanța, lacul și terenurile de stat limitrofe au fost atât de bine administrate, încât zona s-a umplut, de-a lungul anilor, de construcții private, iar accesul publicului a devenit, în unele locuri, interzis. La sfârșitul anului 2018, Decebal Făgădău a lansat în consultare regulamentul pentru închirierea bunurilor imobile din domeniul public și privat al localității, dar, atenție, și al celor din proprietatea publică a statului, aflate în administrarea Municipiului Constanța, iar în 2019 s-a aprobat hotărârea. La acea dată, a fost legală. Astăzi, nu mai este.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lasa ca il rezolva mada din SRI infiltrata prin firma lui.la vara tot acolo il gasiti
1
1
Am scapat de dracu si am dat de tasu, luavar dracu sa va ia de ordinari, in iad sa ardeti
5
0
........................................................
1
0
Sta la birou si asteapta . Ii lasa pe oamenii lui Mazare sa isi faca de cap in primarie. Constantenii au loat teapa cu Chitac si PNL-USR.Mai rai decat PSD. O adunatura de incompetenti.
16
2
toata lumea stie ca Tucan e un golanas
15
6
investitia pe lacul siutghiol era necesara , tucan a creat o atractie pentru mamaia
14
13
E LOCUL UNDE COPIII SE DISTRAU SI SE SIMTEAU MINUNAT! SPER SA SE REZOLVE! GANDITI-VA CAT DE MULT CONTEAZA PENTRU ORASUL CONSTANTA UN ASEMENEA PROIECT!
25
14
SINGURA INVESTITIE CARE ADUCEA UN ASPECT NOU LACULUI DIN PUNCT DE VEDERE TURISTIC. PRIMARUL A CITIT PREA MULT DIN MURPHY, ADICA DACA UN LUCRU MERGE BINE INSEAMNA CA TREBUIE FACUT CEVA PENTRU ASTA.
29
14
da_________________
6
3
Mai nea ghizdac, asta macar a investit ceva, vrea sa faca ceva, nu e branzar, sau nu vati inteles la parandarat
30
18
Doi derbedei.
15
16
Hahha. Ieri isi strangea bagajele de pe lac...
17
11
L-am blocat si pe Tucan
22
14
Acum se bat pt. Cascaval ! Tucane , te mai saturi ba de bani ? Idiotule !
28
14

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468