REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

După ce ani la rând n-a avut glas, Mircea Geoană s-a apucat să facă turul României

După ce ani la rând n-a avut glas, Mircea Geoană s-a apucat să facă turul României

Ana Maria LIPAN 27 noiembrie 2023 | 00:00 2766

Mircea Geoană, secretar General adjunct al NATO, și posibil concurent în cursa prezidențială din 2024, pare că a început încă de la sfârșitul anului trecut să își pregătească terenul pentru alegeri. Vizitele oficiale tot mai dese, efectuate în calitate de secretar general al NATO, coincid cu expunerea tot mai frecventă a opiniilor emise de Geoană, cu privire la subiecte de interes intern.  Discursul acestuia este unul specific unui candidat la funcția de conducere a țării, iar elemente precum lansarea noii sale cărți, intitulate “Bătălia pentru Viitorul României”, nu lasă urme de îndoială în legătură cu intențiile lui. Iată cum se înarmează fostul politician pentru anul electoral!

Dupa ce ani la rand n-a avut glas, Mircea Geoana s-a apucat sa faca turul Romaniei Mircea Geoană

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, pare că și-a propus să facă turul României, cu un an înainte de alegerile din 2024. Înarmat cu un discurs demn de un prezidențiabil, Geoană a efectuat sâmbătă, 11 noiembrie a.c., o vizită la Constanța, în cadrul căreia s-a întâlnit cu elevii și studenții din cadrul AFN, Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” și Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" din Constanța și a făcut o “inspecție” a Portulului Militar Constanța. 

Dupa ce ani la rand n-a avut glas, Mircea Geoana s-a apucat sa faca turul Romaniei Mircea Geoană în cadrul vizitei de la Constanța

Câteva zile mai târziu, pe 17 noiembrie s-a deplasat la Iaşi şi Bacău, unde a participat, la dezbaterea intitulată "Securitate economică şi inovare pe flancul estic al NATO şi UE", organizată de Camera de Comerţ Iaşi", și a vizitat, Aerostar S.A. Bacău.  „Turul” a început încă de la sfârșitul lui 2022,  Mircea Geoană a venit în repetate rânduri în România, unde a vizitat o serie de obiective NATO, ocazii cu care a făcut și a susținut și o serie de discursuri la mai multe universități din țară, precum București, Timișoara, Cluj-Napoca, Oradea, Craiova.

Geoană își promovează candidatura și în România, dar și în spațiul internațional

Pe lângă aceste acțiuni, și postările prin care își expune opiniile legate de probleme interne au început să se întețească. „Viitorul României a intrat în criză de timp! De zeci de ani, viitorul nostru se împleticește în vorbele unor politicieni și cam atât. De aceea, trebuie reproiectat pe baze reale, pe nevoi concrete, pe termen scurt, mediu și lung. Dragi prieteni, rămâneți aproape! Zilele următoare voi face un anunț strâns legat de o viziune sănătoasă și ambițioasă pentru România.”, a scris Geoană pe pagina sa de Facebook.

Acest mesaj coincide cu apariția recentră a unui articol în publicația Foreign Policy a, care, prin intermediul unui material publicat data 27 octombrie, îl promovează pe Mircea Geoană, ca fiind ultima speranță pentru viitorul României. În cadrul acestuia, sub pretextul unei analize politice, România este prezentată ca fiind „într-un punct de cotitură periculos”, aflându-se sub amenințarea partidului naționalist AUR și a influenței Rusiei.

Dupa ce ani la rand n-a avut glas, Mircea Geoana s-a apucat sa faca turul Romaniei Mircea Geoană la evenimentul de lansare a cărții sale

„Dar mai există încă licăriri de speranță – un sondaj recent a arătat că secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, este favorit să câștige președinția dacă va candida ca independent. Nu este prea târziu pentru ca momentul de cotitură al României să fie unul pozitiv”, scrie autorul articolului Maximilian Hess, bursier la Foreign Policy Research Institute.

O altă dovadă clară a viitoarei candidaturi, care încă nu a fost confirmată, este publicarea cărții lui Geoană, „Bătălia pentru Viitorul României”, care a fost lansată la Gaudeamus. Unul dintre pasajele lucrării chiar realizează o paralelă clară între autorul ei și președintele Cehiei, care a deținut, înainte să câștige alegerile ca independent, o funcție importantă în NATO. „Exemplul recent al președintelui Cehiei (un fost comandant al Comitetului Militar al NATO) este concludent. A candidat ca independent, preferabil cu susținere politică, însă cu capacitatea de a propune și, la nevoie, impune o agendă care să transcende interesele înguste de partid. A câștigat susținut, iar nu dependent de partide”, scrie Geoană, lansând astfel ideea că se gândește la a candida din nou. 

Are Geoană șanse să câștige?

Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană se menţine pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent, fiind în creştere uşoară. El este urmat de Marcel Ciolacu - candidat PSD-PNL, George Simion, Elena Lasconi şi Diana Şoşoacă, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP. 

Dupa ce ani la rand n-a avut glas, Mircea Geoana s-a apucat sa faca turul Romaniei Marcel Ciolacu

Sondajul a fost realizat înaintea deciziei PNL de a merge singur în alegerile de anul viitor şi înaintea scandalului Lasconi-USR. În actualul sondaj, Elena Lasconi este creditată cu aproape 10% din intenţiile de vot ale celor care declară că merg la vot, dublu faţă de actualul lider USR Cătălin Drulă, care în precedentul sondaj avea un scor de 5,4%. Acelaşi sondaj mai arată că o treime dintre votanţii PSD ar vota cu Mircea Geoană, iar o treime dintre cei ai PNL ar vota pentru Ciolacu, în timp ce 24,1% l-ar alege pe Mircea Geoană, iar 17,9 pe Elena Lasconi. Sondajul include şi întrebări referitoare la alegerea unei femei sau a unui independent la Cotroceni.

În 2009, Mircea Geoană a participat la alegerile prezidențiale, ajungând în turul 2 de scrutin în care a fost învins de Traian Băsescu.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Să i-o dau lu' Mihaela între buze!
0
5
Fmm de scursura anala ce esti
2
18
Sa dispara dinozaurii ! Ei ne conduc de 33 de ani , si se vad rezultatele ! Ce a facut Geoana pt tara asta ? Vrajelile cu umbrela NATO .... nu cred ca mai tin
9
17
oare e asa , mai p***t ca emil!
1
16
Prrosstănacul vrea neapărat la Cotroceni să-i facă în ciudă lui Băse !
6
21
Initial ii dadeam sanse poate chiar il votam,dar am ascultat emisiunea lui Striblea vineri de la Europa FM si am crezut ca-l aud pe Iliescu a vorbit o ora si reusit sa nu spuna nimic si sa nu raspunda la nici o intrbare Jalnic u om fara colona vertebrala ,fara personalitate si fara curaj Asa presedinte ne mai lipsea
15
22
Atentie mare atentie mare... ca sa iasa Geoana trebuie ca AUR sa fie coborat un pic. Nu il confundati pe Vadim cu Simion care e mult mai moderat, iar Sosoaca cu SOS ul nu e indeajuns ca antidot sa scada AUR, nici mass media care va fi impotriva. Singura sansa sa iasa Geoana va fi fraudarea alegerilor. Ceea ce nu e greu. Si bineinteles, sa nu dea colțu pana atunci.
5
23
Are și asta 70 de ani. O luam pe urma americanilor, ca Biden abia merge , ce da mai și gândească. Se dicteaza de afara cine va fi. Nimic nu e la voia întâmplării când trebuie sa fim la mana lor după ce s a vândut tara pe bucăți.
9
23
Geoana e un mare patriot - maritat cu Mihaela dragostea lui cipaneza si fiica sa maritata cu un american ovreiesc. Iar taica su a fost pe vremea lui ceasca general de seku. Deci are toate atuurile!
15
24
Prostanacul, asa cum este el, e cel mai bun prezidentiabil dintre cei anuntati pana acum. Decat sa votam covrigarul de buzau ciolacu sau popotistul bradipsihic ciuca, geoana e parfum. Are IQ cat astia doi la un loc.
15
7
Bou' va fi pus la butoane (de afară) anul viitor mai mult ca sigur! Zarurile au fost deja aruncate! Elena Lasconi este o strategie a celor de la USR, dar nu are prea multe șanse.
14
21
L au pus stapanii lui sa prosteasca romanii
16
20
Pro STANACUL se intoarce episodul 2
15
21

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468