REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
19.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

După drama gravidei din Murfatlar, şi alte femei se tem! Medicul Tica ne lămureşte când apar malformaţiile în sarcină

După drama gravidei din Murfatlar, şi alte femei se tem! Medicul Tica ne lămureşte când apar malformaţiile în sarcină

Replica API 14 ianuarie 2016 | 22:24 301

Ce trebuie să ştie viitoarele mămici

Ce trebuie să ştie viitoarele mămici

Vlad Tica

Mare atenţie, mămici şi viitoare mămici din Constanţa! Având în vedere drama prin care trece o femeie din Murfatlar, este bine să cunoaşteţi anumite precizări din partea medicilor specialişti pe tema malformaţiilor care pot apărea pe perioada sarcinii. Malformaţiile fetale sunt produse de anumite substante chimice, infecţii, stări alterate ale sănătăţii materne şi care, acţionând asupra fătului, pot afecta dezvoltarea normală intrauterină a acestuia.

Drama femeii din Murfatlar a început atunci când un medic din capitală i-a spus că fătul are mai multe malformaţii. Aceste lucruri au fost auzite de gravidă abia în ultimul trimestru de sarcină, atunci când, practic, nu se mai poate face nimic. Iniţial, ea a consultat un medic din Constanţa, care i-a spus că fătului nu i se vede osul nasal şi că suferă şi de boala Trisomia 13, care cauzează malformaţii grave şi reduce cu până la 90 la sută şansele de supravieţuire după naştere.

Neîncrederea în medicii de la malul mării a făcut-o pe femeie să meargă la Bucureşti şi să consulte şi o a doua opinie. Aici un medic ginecolog pensionar, împreună cu unul specializat în imagistică, i-ar fi spus că sarcina nu are nici o problemă. „Am crezut în ea şi am mers lună de lună chiar şi de două ori pe lună. Totul în regulă, 3 D-ul, 4 D-ul, analize peste analize.

Pe 14 decembrie, m-am dus la dânsa şi mi-a zis că nu este nici o problemă, că luna viitoare poate să fie în regulă”, a declarat femeia la un post de televiziune. Cum marele moment se apropia, familia a decis să mai consulte şi un al treilea medic. În acel moment au avut un nou şoc, pentru că li s-a confirmat diagnosticul de la începutul sarcinii pus de medicul din Constanţa.

Ce ar trebui să ştie viitoarele mămici despre malformaţii

Legat de malformaţiile care pot apărea în timpul sarcinii, specialistul Vlad Tica face câteva precizări: „Există anumite liste de malformaţii care se văd şi care nu se văd. În general se văd cam 96% din malformaţii se văd în primul trimestru, anumite malformaţii se văd în al doilea trimestru, iar unele nu se văd decât în al treilea trimestru”. Administrarea medicamentelor în timpul sarcinii reprezintă o problemă destul de controversată având în vedere caracterul lacunar al informaţiilor de care se dispune cu privire la efectele asupra fătului. Despre această temă, medicul Vlad Tica spune că asimilarea de pastille în timpul sarcinii este chiar recomandat în anumite situaţii: „Depinde de caz. Uneori este recomandat, fie pentru că are o nevoie de anumite tratamente în timpul sarcinii, fie pentru că aceste tratamente sunt premise în sarcină. Uneori se face chiar un echilibru între beneficii şi riscuri, medicamentele având riscuri, dar considerându-se că beneficiile sunt mai mari”.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272