REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.2° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

După Epure, şi prorectorul Stanciu este urmărită penal

După Epure, şi prorectorul Stanciu este urmărită penal

Replica API 6 septembrie 2013 | 00:00 218

Mită

Mită

Situaţie ingrată la Constanţa! Cadrele didactice din cadrul Universităţii Ovidius au început să pice pe capete. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins cercetările cu privire la cazul mitei, în care rectorul Dănuţ Tiberius Epure s-a ales cu mandat de arestare. DNA a anunţat, ieri, că s-a început urmărirea penală faţă de Gabriela Stanciu, prorector al Universităţii "Ovidius" din Constanţa. Din 1 august aceasta a exercitat atribuţiile de ordonator interimar de credite al universităţii menţionate, iar acum este acuzată de luate de mită şi de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. De asemenea, urmărită penal este şi Lucica Toader, persoană fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită. Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date potrivit cărora, în luna iulie 2012, învinuita Stanciu Gabriela, în calitate de prorector al Universităţii "Ovidius", a primit suma de 1.500 euro de la Toader Lucica pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a-i pune la dispoziţie subiectele şi răspunsurile corecte la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie. În urma remiterii celor 1.500 de euro, primirii subiectelor şi răspunsurilor de concurs, fiica învinuitei Toader Lucica a fost admisă pe locuri cu taxă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius. În cauză s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile faţă de învinuita Stanciu Gabriela, precum şi obligaţia de a nu exercita funcţia de prorector. "Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se arată într-un comunicat al DNA.

Senatul Universităţii Ovidius se reuneşte vineri pentru a desemna un nou ordonator de credite

Senatul Universităţii Ovidius se reuneşte vineri pentru a desemna un nou ordonator de credite. "Am vorbit cu domnul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, şi mi-a spus că în situaţia aceasta nu se impune decât o singură atitudine şi anume ca vineri, 6 septembrie, să se întrunească Senatul Universităţii Ovidius pentru alegerea unui alt prorector din cei rămaşi", a declarat, pentru "Replica", prof. univ. dr. Petru Bordei, preşedintele Senatului. Şedinţa de Senat ar urma să aibă loc vineri, ora 12.00. Reprezentanţii universităţii au de ales între prof. univ. dr. Ion Bordeianu, prorector de Imagine, comunicare şi probleme sociale studenţeşti, prof. univ. dr. Victor Ploae, prorector Cercetare ştiinţifică, dezvoltare, inovare şi relaţii cu mediul şi conf. univ. dr. Florin Anghel, prorector Strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii. Menţionăm faptul că în decursul zilei de joi a avut loc o şedinţă cu decanii instituţiei de învăţământul superior, convocată de mâna dreaptă a Gabrielei Stanciu. Potrivit surselor noastre, fostul rector Dănuţ Tiberius Epure ar fi emis o dispoziţie ca în absenţa sa activitatea universităţii să fie preluată de prorectorul Gabriela Stanciu, ceea ce s-a şi întâmplat. La rândul său, Gabrila Stanciu a dat o dispoziţie ca în absenţa sa activitatea aceleeaşi universităţi să fie preluată de către prorectorul Florin Anghel. În decursul zilei de joi, prorectorul Florin Anghel a convocat toţi decanii la o şedinţă. Principalul subiect fiind: Gabriela Stanciu! Reamintim că după ce rectorul Universităţii Ovidius, Dănuţ Tiberius Epure, a fost arestat pentru luare de mită, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului i-a suspendat mandatul acestuia pe durata cercetărilor penale, şi l-a numit ordonator interimar de credite la instituţia superioară de stat pe prorectorul Gabriela Stanciu. Înştiinţarea a fost făcută joi seara, 1 august a.c., printr-o adresă semnată de ministrul Cercetării Mihnea Costoiu. Astfel, Stanciu a devenit cea care gestiona banii şi problemele Universităţii Ovidius până la desemnarea unui nou rector.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272