REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Durerile lombare în timpul sarcinii

Durerile lombare în timpul sarcinii

Replica API 4 ianuarie 2021 | 00:00 1025

Durerile lombare apar adesea în timpul celor 9 luni de sarcina, între 50% - 80% dintre femeile însărcinate experimentând, cel puțin o dată, asemenea dureri.

Sursă foto: Shutterstock

Durerile lombare din timpul sarcinii pot fi blânde, asociate cu anumite activități suprasolicitante, dar pot fi și acute sau cronice. Potrivit studiilor, durerea lombară apare, în general, între luna a cincea și luna a șaptea de sarcina. Există însă și situații în care durerea lombară se instalează încă din a doua lună de sarcină, scrie doc.ro.

Cauze durere lombară în timpul sarcinii

Modificarea centrului de greutate – sarcina modifică, în mod insesizabil, centrul de greutate pe măsură ce evoluează, Femeia își adaptează, inconștient, postura corpului astfel încât să își mențină echilibrul. Această modificare a posturii poate cauza tensiune în zona lombară, iar astfel apar durerile de spate.

Dereglările hormonale – în timpul sarcinii, organismul secretă hormonul denumit relaxin, care permite ligamentelor din zona pelviană să se relaxeze, iar articulațiilor să se slăbească, astfel încât să fie pregătite pentru nașterea copilului. Acest hormon însă are aceleași efecte și asupra ligamentelor care susțin coloana vertebrală, cauzând astfel instabilitate și durere la nivelul coloanei vertebrale.

Separarea musculară – pe măsură ce uterul își mărește volumul odată cu fătul, mușchii dintre coaste și zona pubiană se separă, fapt ce ar putea cauza dureri lombare.

Acumularea kilogramelor în plus - creșterea în greutate specifică sarcinii poate, de asemenea, să fie cauza durerilor lombare. Asta pentru că greutatea pune presiune suplimentară pe zona lombară, determinând apariția durerilor.

Stresul – stresul și încordarea emoțională au, de asemenea, un rol major în apariția durerilor de spate. Atunci când suntem stresați, tensionam fără să ne dăm seama musculatura din zona lombară, fapt ce poate produce încordarea musculaturii și spasmele musculare. Așadar, emoțiile intense din timpul sarcinii și grijile excesive pot fi de vină pentru durerile lombare.

Tratament dureri lombare în sarcină

Vestea bună este că, dacă nu ai suferit de dureri lombare cronice înainte de a rămâne însărcinată, durerile vor dispărea, treptat, după naștere.

Între timp, poți ameliora durerile lombare astfel:

Practicând exerciții de intensitate moderată pentru a fortifică musculatura și pentru a spori flexibilitatea coloanei vertebrale

Comprese calde/ reci pentru ameliorarea durerilor

Îmbunătățirea posturii (evitarea cocoșarii)

Masajul

Acupunctură

Purtarea unor încălțări foarte confortabile, în niciun caz cu toc

Odihnă la pat, poate chiar și ridicarea picioarelor pe perete pentru a detensiona zona lombară

Când e cazul să mergi la medic din cauza durerilor lombare în timpul sarcinii

Dacă ești însărcinată și ai dureri lombare, trebuie să apelezi la ajutor medical de urgență în următoarele situații:

Durere severă

Dificultăți la urinare

Senzația de furnicături la nivelul picioarelor

Durere lombară însoțită de crampe ce apar la un interval regulat (ar putea fi un semn al travaliului)

Durerile posterioare ale zonei pelvine sunt adesea confundate cu durerile lombare. Multe femei resimt dureri în partea posterioară a pelvisului în timpul sarcinii. Această durere poate fi declanșată de mers, urcatul scărilor, căratul unor greutăți sau răsucirea trupului. Medicul este cel în măsură să stabilească dacă suferi de durere lombară sau durere în zona posterioară a pelvisului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272