REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

E liber la BLOCAT trotuarele cu mașini parcate?

E liber la BLOCAT trotuarele cu mașini parcate?

Replica API 25 august 2017 | 16:10 270

Locatarii cartierului Poarta 6 sunt revoltați: mașinile au pus stăpânire pe toate trotuarele din zonă! Nu mai e străduță în cartier, pe care pietonii să poată circula, așa cum este normal, pe trotuar, ci mamele cu copii în brațe sau bunicii care împing cărucioarele sunt nevoiți să meargă pe carosabil, mereu cu teamă că pot fi loviți de vreun autoturism.

Ora 9.00 dimineața, cartierul Poarta 6, zonă mărginașă a Constanței. Corina Panait locuiește pe strada Brizei și se îndreaptă spre parcul de la marginea cartierului, împingând la căruciorul în care se află băiețelul ei, puțin mai mare de un an. Nu mai are loc pe trotuar, căci aici tronează mașinile vecinilor ei, așa că merge pe carosabil. „Așa este situația la orice oră din zi! Trebuie să mergem pe carosabil, pentru că pe trotuar nu avem pe unde. Este greu, nu pot spune că nu îmi este teamă, dar ce pot face? Îi înțeleg și pe vecini, nu au unde să parcheze, dar noi ce facem? De ce nu le face parcare la marginea parcului, lângă intrarea în port, este teren acolo disponibil. În felul acesta s-ar elibera trotuarele!”, ne spune mămica supărată.

Situația este la fel în tot cartierul, nefiind străduță unde trotuarele să nu fie blocate de autoturisme, parcate până în gardul viu. De altfel, este la fel în întreg orașul, indiferent că vorbim despre cartierele de la periferie sau de bulevardele centrale.

Codul Rutier s-a schimbat: parcarea pe trotuar, STRICT INTERZISĂ!

Teoretic, niciun constănțean nu mai poate parca pe trotuar. Mai ales că, după cum au subliniat oamenii legii, ultima modificare a Codului Rutier interzice cu desăvârșire acest lucru. Dacă până prin 2015, se putea parca pe trotuar, cu condiția să se lase liber un metru pentru accesul pietonilor, în prezent, art. 142 al Codului Rutier stipulează că staționarea autovehiculelor este interzisă „pe trotuare, cu excepția situației în care administratorul drumului public a executat amenajări”, iar „administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul poliției rutiere, spații destinate opririi sau staționării vehiculelor, marcate și semnalizate corespunzător, amenajările se pot executa numai dacă se respectă culoarul destinat circulației pietonilor, stabilit conform normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de un metru”. Altfel spus, parcarea pe trotuare este permisă numai în zonele special amenajate, unde se păstrează și culoarul pentru pietoni. Deocamdată, în Cartierul Poarta 6, de exemplu, nu este amenajat niciun trotuar astfel!

Până la urmă, cine îi sancționează pe cei care parchează pe trotuar?

Tot în teorie, constănțenii care blochează trotuarele cu autoturismele pot fi sancționați de două instituții, respectiv de Poliția Locală – dar numai dacă proprietarul este surprins lângă autoturism - și de Poliția Rutieră. Sancțiunea constă în patru puncte de amendă și patru puncte de penalizare. Astfel că, persoanele care sesizează că trotuarele sunt „feuda” autoturismelor, pot face reclamații către cele două instituții. În practică, însă, sancționarea pe această problematică nu este atât de frecventă comparativ cu situația reală de pe străzile Constanței.

Pe de o parte, pentru că rare sunt situațiile când polițiștii locali surprind proprietarii lângă mașinile parcate, iar pe de altă parte, pentru că amendarea celor care staționează pe trotuare este printre ultimele griji ale Poliției Rutiere, în condițiile unui personal insuficient, într-un municipiu cu un trafic infernal în sezonul estival, cu un număr considerabil de accidente.

De altfel, trebuie remarcat că grupurile de pe rețelele de socializare destinate problemelor din trafic, precum „Parchez ca un bou” sunt pline de astfel de sesizări, rămase, însă, nesancționate!

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu facem parcari dar vrem trotuare curate. Intai FACI PARCARI, abia apoi cureti trotuarele. Ala dinainte castiga alegeri cu un pui si un kil de faina. Asta castiga cu trotuarele. Tinerii si astia care avem masini si chiar producem ceva in orasul asta de cacat putem sa murim de foame
0
0
Se gindeste cineva ce vor face pietonii daca trotuarele si t o upate de masini? Nu, atunci pietonii de ce sint prosti si nu ocupa carosabilul? Mai ales ca ei au tot dreptul sa o faca, deoarece soferii le-au luat trotuarele ca si cind ei, pietonii, ar avea obligatia sa le construiasca lor, soferilor, locuri de parcare. Si mai este o sulutie la indemina pietonilor, cheia. Tot pietonul are o cheie in buzunar, foloseste-o nene pina toate masinile parcate pe sosea vor arata ca un caiet dictando.
2
5
Cea mai mare ticalosie este sa te razbuni pe pietoni pt ca primaria nu construieste parcari la fiecare colt de strada. Si inca ceva. Nu cred ca primaria obliga pe cineva sa detina autoturism.
4
4
intai creezi conditii, apoi poti trece la aplicarea de reguli si sanctiuni. E o mare ticalosie sa le ceri oamenilor sa nu mai parcheze pe trotuar cand nu au unde altundeva sa parcheze. Mai mult tu ca primarie ai dat toate spatiile verzi din cartier, spatii pe care au rasarit blocuri noi, care ghici ce, nici ele nu au prevazute locuri de parcare.
8
4
Amenajati spatii de parcare si delimitati trotuarele pietonale cu stalpi.
6
3
Daca te duci pe strazile fara blocuri, majoritatea covirsitoare dintre cetateni parcheaza pe trotuare desi au garaje ,sau curti unde sa parcheze.Apoi intre blocuri se pot acorda zone de constructie a unor parcari private.Dar cetatenii si nici autoritatile locale nu dau semne ca vor sa rezolve problema.Trebuiesc legi dure si coerente.
7
2
Decat ati difuza stirea asta de rahat mai bine ati sustine sa se faca parcari. Locatarii din poarta 6,km 5 precum si alte zone din constanta nu au unde parca autoturismele pt ca nu este spatiu destinat. Cine credeti ca ar parca asa pe unde se poate daca ar exista locuri de parcare amenajate? Primaria acestui oras de rahat a facut la o strada de 6 m trotuare pt pietoni de ambele parti cand se putea ca una din parti sa fie destinata parcarii autoturismelor!
10
3
Autovehiculele sunt oprite sau stationate pe trotuare si nu parcate. Art 142 din Codul Rutier, nu din Codul Penal.
11
1
Amendatii numai daca se demonstreaza ca au locuri de parcare. In cazul in care nu le asigurati nu mai luati nici impozite pe auto. De ce nu va intereseaza ce se intampla cu acesti bani din care ar trebui sa se construiasca si parcari ?
14
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108