REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

E oficial! Bacșișul se trece pe nota de plată și se impozitează

E oficial! Bacșișul se trece pe nota de plată și se impozitează

Cristina BĂRBUCEANU 23 decembrie 2022 | 12:01 3006

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 23 decembrie, legea care reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal. Proiectul a fost inițiat în 2019 de fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Este vorba despre legea care reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal.

Camera Deputaților a aprobat legea pe 13 decembrie, cu 189 de voturi „pentru”, 34 „contra” și 47 de abțineri.

Potrivit raportului comisiilor de industrii și buget finanțe, proiectul de lege reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului. Astfel, bacşişul se defineşte ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Conform unui amendament operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie, suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

Proiectul a fost inițiat în 2019 de fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu ma poate obliga nimeni sa dau bacșiș cu cardul , cu cardul plătesc nota , și la ospatar dau cașh , in funcție de cum sunt servit , nu se va schimba nimic , decât legislativ.
0
0
Și cine ma poate obliga sa dau ciubuc?asta va însemna că patronul îmi ia o taxa în plus .cind faceți legi , ar trebui sa mai și gândiți!iar dacă nu puteți, întrebați pe alții care știu mai bine.
2
0
Nenorocitule noi te votam sa ajungi si tu cineva si tu tragi numai pentru pensie nesimtita fara sa faci absolut nimic. PNL va bateti joc de votanti. Noi platim taxe imense ca sa-ti iei tu pensie nesimtita de 20000 ron pe luna, talharule
3
2
Jegurile din Horeca, borâturile dau salarii mai mari la străini decât la români.
3
0
Sau pe nota 1% și îi dau la ospătar ii sau 20 lei care e problema
2
0
Tot ce lipsea era reglementarea bacșișului, dar pe magistrații care freacă bărbunca și ies la pensie cu toptanul de dosare prescrise de ce nu-i sancționează? Ies cu pensii speciale mai mari ca salariile, cînd de fapt la pensie nu mai faci munca periculoasă, doar stai la tv să miști din fălci.
3
1
Gigi are totusi dreptate, salariile minime, conditiile de munca si orele suplimentare din horeca sunt infecte si se supravietuieste cu greu; eu raman la parerea ca asta este consecinta faptului ca tara este subdezvoltata si infractorii care neconduc de 32 de ani refuza sa o dezvolte rapid, dupa modelul chinei din anii 90 cu 10% crestere multi ani la rand
7
1
Ai auzit și tu de gagle deșteptul plmele ...la cacat cu tine 8 clase gimnaziale
8
3
Ptr aia care Nu sint analfabeti,cautati in plm pe goagal " reservoir fogs i don.t give tips".bouarilor,sint mamici singure care traiesc din slujba asta nenorocita.isi bat jod de ele nespalatii patroni cu ajutorul I T Mului.Nu au simbete,duminici,zile libere concediu,muncesc ptr un salariu de mizerie 13 ore pe zi.Nu au alternativa.Serveste 30 de p****i odara de la damen 3 ore si ti.o dau prin gura,cum va place,bouarilor???
6
3
Foarte bine .. asa e in vest. S-au panicat toti patronii infecti din CT
7
4
Să treceți...c*****e,?
4
0
bacsisul va fi bagat automat pe bon ca procent din valoarea lui, cum era remiza pe vremuri si il veti plati automat daca mergeti carciuma, ciubucul tot in mana o sa-l dati chelnerului! E un smen sa mai castige ceva patronul!
6
0
Adunatura de infractori si analfabeti care ne conduc ar fi trebuit sa dezvolte economia rapid si puternic in acesti 32 de ani, asta scrie in fisa postului lor si sa cresca in acest fel si salariile si nu sa puna taxe peste taxe; chiar daca ei sunt prea p****i ca sa faca asta se puteau usor contacta specialisti, dar nu se vrea, pentru ca ei sunt pusi numai pe jaf din banul public si nu ii mai intereseaza altceva
8
1
Ce e ăla bacșiș ? Nu au salariu ? E cumva mită să ne servească mai repede și mai bine ? De ce nu au și ceilalți dreptul la bacșiș ? E cumva vreun tertip să ne dăm mari că dăm bacșiș când acasă stăm cu facturile neachitate și cu frigiderul gol ? Am zis că Teodorovici e un bou la văd că și președintele e la fel.
18
7
Atenție! Pe nota de plata la rubrica de impozitat de băgat.in gât se trece cu diacritice lungimea in cm pt ANAF și pt tot aparatul de.stat lacom după Pwlq. Așa toată lumea va fi fericita, iar pt lepre de sărbători multa multa mwqe din toată pwlq
12
4
II TIN SI MAI MULT LEGATI PE ANGAJATI,PE AMARATI SALARIUL MINIM, SPAGA ESTE PRIN POS DECI TREBUIE SA TI-O DEA PATRONUL, COMISION DE RETRAGERE ,IMPOZIT, TI-O IEI DE NU TE VEZI
9
1
Statul mafiot o sa si ia muia binemeritata si atat ! Cine e fraier sa spuna ca a luat bacsis
14
1
dar procurorii, avocatii, judecatorii cand iau ''bacsis'' sute de mii ca sa elibereze borfasii, pe ei ii impozitati? romania-romaffia
16
1
am pus-o ! S-a redresat bugetul tarii dar mwia tot aia e pentru parlamentari.
13
1
da, o sa scriu 0 lei pe nota dar o sa-i dau 10 lei in mana deci nu s-a rezolvat nimic numai idei crete in mintea politicienilor vedeti ca mai sunt si altii care iau bacsis mutl mai mare de ex doctorii dar mai ales bugetarii la aia cum facem?
18
1
Și dacă serviciile au fost de kkt..de ce trebuie sa bage obligatoriu pe bon? Hoție pe fata
13
4
Cu alte cuvinte,procentul retinut de stat este o taxa de protectie ,doar ca se numeste altfel. Statul ia cu japca de unde apuca,sub protectia legilor inventete special pentru asta. Banii sunt folositi ca de obicei doar declarativ in folosul cetatenilor,in fapt in folosul unor grupuri de interese care stapanesc tara. Unii muncesc si abia supravietuiesc,altii se bucura de confort pe seama noastra,a fraierilor de romani.
14
1
O sa se dezvolte si alt tip de economie ,nu ca n-ar fi deja. Se apropie Craciunul nu vreti sa invatati ce facut G WASHINGTON in Seara de Ajun?Aia oameni cu cohones care si-au iubit tara si libertatea
5
2
legea loveste in chelneri.amaratii care lucreaza pe 1500 lei pe luna se bazau pe o ipotetica spaga.llabarii de straini nu lasa nimic,platesc prin card,nici ccoardele.asa nu vor mai lua nimic,hapsinii de circiumari vor lua toti banii,asa ca astia muncesc gratis,nici macar pe bomboane.sichigme sishigem,bob bon verigem.ue hotilor!
14
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272