REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

„E un DEZASTRU!” Petrică Miu îi acuză pe Răducu Popescu și Gabriela Bucovală de ILEGALITĂȚI GRAVE!

„E un DEZASTRU!” Petrică Miu îi acuză pe Răducu Popescu și Gabriela Bucovală de ILEGALITĂȚI GRAVE!

Replica API 7 noiembrie 2017 | 00:50 447

Orele de sport de la clasele pregătitoare și primare i-ar putea aduce Inspectoratului Școlar Județean Constanța sute de procese în instanță, procese prin care învățătorii vor cere drepturi salariale ce nu le-au fost plătite. Deja primele au fost intentate. Motivul, după cum a subliniat inspectorul general școlar Petrică Miu este nerespectarea prevederilor legale cu privire la cine trebuie să țină aceste ore de sport. Mai mult, nereguli, de care tot ISJ Constanța se face responsabil, sunt în ceea ce privește deciziile de angajare a mii de profesori din județul nostru. Pentru ambele situații, inspectorul general Petrică Miu arată cu degetul spre predecesorii lui, Gabriela Bucovală și Răducu Popescu: „Cine plătește pentru greșelile făcute?”

Numit interimar în funcția de inspector general școlar al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, chiar la începerea anului școlar 2017-2018, Petrică Miu este decis să facă ordine între documentele instituției. Mai ales că, așa cum a subliniat, a găsit „un dezastru”, de care îi acuză pe predecesorii lui, Gabriela Bucovală și Răducu Popescu. „Să nu mai apară unii să spună că sunt profesioniști!”, a subliniat Petrică Miu, în cadrul conferinței de presă organizate luni, 6 noiembrie a.c., înainte de a exemplifica ce nereguli grave a găsit în ISJ, nereguli care afectează mii de profesori și, poate, sute de învățători, de la clasele pregătitoare și primare.

Inspectoratul Școlar Constanța, pasibil de sute de procese!

Legea Educației este clară în ceea ce privește orele de sport de la clasele primare, inclusiv la clasa 0. Art. 263 din această lege, a subliniat Petrică Miu, stipulează că orele de sport de la învățământul primar trebuie predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Ba mai mult, prin adresa trimisă de Ministerul Educației pe 20.06.2017, se suplimentează posturile de profesori de sport pentru clasele 0 – IV. Cu toate acestea, normele pentru ciclul primar nu au fost cuprinse în planul de școlarizare pentru anul școlar 2017 – 2018. „Este obligatoriu ca la clasele respective orele de sport să fie predate de profesori de sport. La Constanța, nu se procedează astfel. Orele sunt predate, în multe școli, de învățători, care fie nu sunt plătiți pentru ele, fie sunt plătiți ca necalificați pentru orele respective. Și încep să curgă plângerile. Cine e vinovat? E corect să plătească Ministerul Educației sau primăriile pentru o greșeală pe care a făcut-o ISJ-ul. Inspectorul general de la data respectivă este responsabil. Sunt pe o funcție publică, fac greșeli și plătesc alții”, a subliniat inspectorul general Petrică Miu.

Acesta a adăugat că a cerut explicații directorilor de școli pentru situația actuală – ore de sport predate de învățători. În răspunsurile depuse la inspectorat, directorii subliniază că au cerut ISJ-ului norme pentru profesorii de sport, dar le-au fost refuzate. Asta deși, după cum prezentam mai sus, era o directivă clară de la minister referitor la cum trebuie procedat.

Peste 3.000 de profesori titulari, fără decizii de numire

O altă problemă, la fel de gravă, vizează și deciziile de angajare ale cadrelor didactice titulare, din ultimii patru ani! Mai exact, după cum a precizat Petrică Miu, din 2013 nu a fost emisă nicio decizie corectă! „În ultimii ani, școlile și-au schimbat denumirile sau a fost schimbată rețeaua școlară, pierzându-și personalitatea juridică și trecând în structura altor școli. Iar Inspectoratul Școlar Județean Constanța a uitat că trebuie să emită, după cum prevede ordinul Ministerului Educației, și decizii de numire a cadrelor didactice, pe noua denumire sau structură a școlii”, a afirmat Petrică Miu.

De o lună, Serviciul Personal din cadrul ISJ Constanța și-a concentrat atenția pe această problemă: până în prezent, au fost tipărite peste 3.000 de decizii de numire pentru profesori, din 149 de școli, din totalul celor 191 din județul Constanța. Dar, acum problema este alta, a semnalat Petrică Miu: cine semnează aceste decizii, în condițiile în care ele trebuiau emise, unele, încă din 2013? „Am solicitat Ministerului Educației un acord pentru a putea semna aceste documente”, a precizat inspectorul general.

Mai mult, sunt situații care ridică semne de întrebare privind legalitatea înscrierii în sistemul REVISAL al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța a contractelor de muncă ale profesorilor. De exemplu, la Mangalia, grădinițele și-au pierdut personalitatea juridică și au trecut în structura școlilor. Consiliul Local Mangalia a emis o hotărâre în acest sens, dar ISJ Constanța...nu. Deși legea stipulează, susține Petrică Miu, că decizia ISJ este obligatorie pentru înscrierea în REVISAL. În cazul Mangaliei, s-a folosit hotărârea de Consiliu Local. „Este un dezastru! Este posibil ca profesorii să aibă de suferit din această cauză, mai târziu”, a precizat Petrică Miu, adăugând, din nou, că vina este exclusiv a inspectorului general școlar, iar cum situația trenează din 2013, cei vizați sunt Răducu Popescu și Gabriela Bucovală.

Pentru ambele probleme, a fost sesizat Ministerul Educației, în vederea luării măsurilor legale și, dacă situația o va cere, Petrică Miu nu exclude nici posibilitatea sesizării organelor de anchetă. În special că, pentru aceste greșeli, trebuie să se plătească niște drepturi salariale învățătorilor care predau orele de sport, iar școlile sunt pasibile de amenzi considerabile de la ITM din cauza lipsei deciziile corecte de numire ale profesorilor.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Miu asta cica a facut filozofia... lui Stroie
1
0
mare administrator de bloc..printre altele..un incompetent ..slab
1
0
Sclavul suprem e acest Raducu Popescu! Un gunoi de om!
3
7
Cel mai arogant sclav. Inspector a fost degeaba. Nici o realizare. Popescu nu trebuie sa mai fie angajat nici ca portar la ISJ ! Ii trage in jos si pe ei.
3
7
Acest Raducu Popescu a fost sclavul si este sclavul lui Fagadau. Cel mai slab inspector pe care l-a avut acest judet. A distrus invatamantul constantean!
7
6
Raducu este un lingau si un penal! Un jeg de om!
5
7
Un fraier care semneaza ca Manole, prietenul prietenului meu,Deci
2
6
Popescu a fost cel mai slab inspector judetean din istorie . Sclavul lui decebal fagadau
6
7
Pe Popescu nu-l poate nimeni acuza, ma rog, probabil doar de faptul ca nu manca cu doua zile inaintea oricarei petreceri.
5
5
Domnilor profesori,de ce nu recunoasteti ca toti inspectorii generali de la ISJ Cta au fost pusi politic? Ce inseamna asta? Incompetenta,coruptie,haos,umilinte pentru profesori.Miu a mai fost inspector general si nu a facut nimic ,Popescu a tunat si a fulgerat,dar tot nimic bun nu a facut,iar Bucovala a dat posturi de directori unor machidoni. Sanatate sa avem ! Spor la hartii cerute de Marele Inspectorat! Sper sa se desfiinteze intr_o zi cu soare!
8
4
Miu asta e un prost.Cred ca s-a dat la Alina si l-a refuzat si acuma o da pe mana DNA.Cum dracu sa ma insele amanta,chiar cu mos Miu?Nu o fi ea prea frumoasa dar face o....!
11
4
Sefu ai dreptate!! Popescu a fost cel mai tare , ba nu Bucovala este cea mai tare, aaa nu Miu este cel mai tare! Nu mai stiam cine este inspector general! Of Sefu , bine ca ai venit sa ne faci curat in dosare! Sefuhai noroc!
5
4
Un mincinos acest Miu. Pe vremea generalului Popescu , orele de educatie fizica de la ciclul primar erau facute de profesori de educatie fizica, nu de noi, invatatorii. Miule, noi nu suntem alegatorii de la Cogealac! Ah . Dar am gresit! Nici pe ei nu ai reusit sa ii pacalesti !
9
3
Domnule profesor, hai sa ne oprim cu elogiile la adresa lui Popescu. E chiar hilar sa aduci omagii acestui personaj. Si va asigur ca nu vreti explicatii. Lasati-o asa.
10
8
Incredibil cum acest imbecil de Miu incearca sa ne prosteasca pe toti. Pai el a lucrat in inspectorat adus de Popescu. A avut o superfunctie. A fost in CA . Ce a pazit? E un cretin sinistru. Era un haos inainte de Popescu. Noi profesorii nu avem memorie scurta. A fost primul care a reusit sa faca ordine in sistem .
15
7
Raducu a fost cel mai bun inspector!!
18
13
Miu e bun si competent...cat o oaie de a lui daea...la fel si pop. Liviu Pop
14
3
Pe Raducu nu-l poti acuza decat de trei lucruri, e prost, calic si incompetent.
16
13
miu are dreptate; cine a incalcat legea sa plece si sa plateasca
5
6
Baa, bati campii si minti ca un porc. AMR 10 zile. Dupa aia... Poarta Alba scrie pe tine.
12
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218