Ea este judecătoarea de la Mangalia care-l căuta în sala de judecată pe Sebastian, studentul ucis de Vlad Pascu!
Ea este judecătoarea de la Mangalia care-l căuta în sala de judecată pe Sebastian, studentul ucis de Vlad Pascu!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDe parcă nu ar fi fost destul de bătuți de soartă, prin pierderea fiului, părinții lui Sebastian, studentul ucis de Vlad Pascu, au fost umiliți joi, 22 februarie, în sala de judecată chiar de cea care ar trebui să facă dreptate în acest scandal și să-l pedepsească pe Pascu. Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu, căci despre ea este vorba, nu este vreo începătoare, ci are 11 ani de experiență în spate. Adevărat, de doi ani este la Judecătoria Mangalia, după ce și-a cerut transferul de la Ineu, județul Arad. Popoviciu, care a întrebat dacă în sala de judecată se află și Sebastian, are la activ o sancțiune dată de CSM, un „avertisment“ pentru comiterea abaterii disciplinare constând în „exercitarea funcției cu gravă neglijență“ (art. 271 lit.s din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor si procurorilor). La capitolul avere, Popoviciu stă bine: și-a tras două apartamente în Mangalia, în anul în care a fost transferată de la Judecătoria Ineu, adică în 2022.
Procesul lui Vlad Pascu, tânărul care drogat fiind a lovit mortal cu maşina doi tineri şi a rănit alţi trei, la 2 Mai, în vara anului trecut, a început joi cu stângul pentru familia lui Sebastian, la Judecătoria Mangalia. Vlad Pascu este judecat pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului. Când a făcut prezența, judecătoarea a întrebat dacă la proces se află și unul dintre studenții uciși, făcând referire la Sebastian. Mai întâi, judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu a făcut prezența părților din dosar. „Olariu Sebastian Andrei e prezent?“. În sală erau doar părinții lui, care au izbucnit în plâns când i-au auzit strigat numele la apel. Auzind rumoarea celor prezenți, judecătoarea a fost surprinsă: „A decedat o victimă?“, „Au decedat două“, a răspuns o voce din public. Atitudinea judecătoarei, cât și lipsa de pregătire și profesionalism, sunt inadmisibile și nu ar trebui să rămână nepedepsite. Părinții lui Sebastian, simțindu-se umiliți, dar și cu încrederea destul de scăzută că, la finalul procesului, Vlad Pascu primește ceea ce merită, au anunțat că vor cere strămutarea dosarului.
Cine e judecătoarea Popoviciu!
Dar haideți să vedem cine este judecătoarea Popoviciu, care va rămâne, cu siguranță, în istoria magistraturii, după gafa pe care a făcut-o la primul termen de judecată a lui Vlad Pascu. A absolvit, în 2006, Facultatea de Ştiinţe Juridice în domeniul Drept, specializarea Drept, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Universitatea din Oradea. A făcut Master în domeniul Drept, specializarea Drept privat, În perioada ianuarie 2007 - ianuarie 2009 a fost consilier juridic SC Framicol SRL, Oradea, în perioada ianuarie 2009 - octombrie 2009 a fost avocat stagiar în Baroul Bihor, iar în perioada iunie 2011a devenit auditor de justiţie. În perioada iulie 2011 - februarie 2013 a fost judecător stagiar la Judecătoria Ineu, iar în februarie 2013 a devenit judecător definitiv. Din 2022 este Judecător la Mangalia, cerându-și transferul de la Ineu.
Anul trecut, sancționată de CSM pentru abateri disciplinare
Secția pentru judecători a CSM a sancționat-o judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia. CSM i-a aplicat “avertisment” judecătoarei Popoviciu pentru comiterea abaterii disciplinare constând în “exercitarea funcției cu gravă neglijenta” (art. 271 lit.s din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor si procurorilor).
IJ voia să fie sancționată și pentru nerespectarea în mod repetat a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor și nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor cu caracter administrativ
Inspecția Juridică voia să fie sancționată și pentru “nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor” (art. 271 lit. g teza I din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor si procurorilor) și “nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducătorul instanței ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”, însă CSM a respins aceste acuzații. Prezentam minuta hotărârii Secției pentru judecători a CSM in materie disciplinara (dosar 7/J/2023): ”Admite în parte acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtei Popoviciu Ioana-Ancuța –judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia. În baza art.273 alin.(1) lit.a) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aplică pârâtei Popoviciu Ioana-Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia sancțiunea disciplinară constând în „avertisment” pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art.271 lit. s) teza a II a raportat la art. 272 alin.(2) din același act normativ. Respinge acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtei Popoviciu Ioana-Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.271 lit. g) teza I și art.271 lit.l) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție”
Popoviciu și-a trans într-un an două apartamente în Mangalia
La capitolul avere, Popoviciu stă destul de bine. Are un teren în Beiuș, Bihor, din 2007, și trei case, una în Beiuș, tot din 2007, și două în Mangalia, pe care le-a cumpărat în anul 2022, atunci când a fost transferată de la Judecătoria Ineu.
A făcut patru credite, în 2022, pentru a-și cumpăra cele două apartamente din Mangalia.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News