REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.4° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Ecaterina Andronescu, despre cazul profesoarei înjunghiate: Nu am avut parte de așa ceva în cariera mea

Ecaterina Andronescu, despre cazul profesoarei înjunghiate: Nu am avut parte de așa ceva în cariera mea

Victor ROTARU 7 aprilie 2023 | 00:00 1120

Miercuri, 5 aprilie, a avut loc un incident șocant la un liceu de elită din Capitală, acolo unde o profesoară a fost înjunghiată de un elev de 16 ani. Tânărul a fost reținut fiind cercetat pentru comiterea infracțiunilor de tentativă de omor calificat, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase și tulburarea ordinii și liniștii publice. Contactată de către reporterii Replica, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, a transmis faptul că, de-a lungul carierei, nu a avut parte de astfel de evenimente și statutul personalului didactic ar trebui făcut lege de sine stătătoare.

Ecaterina Andronescu, despre cazul profesoarei injunghiate: Nu am avut parte de asa ceva in cariera meaEcaterina Andronescu

Un incident șocant a avut loc miercuri, 5 aprilie a.c., la o școală de elită din Capitală. O profesoară a fost înjunghiată de un elev de 16 ani. Băiatul a intrat cu un cuțit în sala de clasă și a atacat-o pe profesoara de japoneză pentru că voia să le dea un test. Tânărul a fost reținut fiind cercetat pentru comiterea infracțiunilor de tentativă de omor calificat, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase și tulburare a ordinii și liniștii publice. Contactată de către reporterii Replica, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat: „Eu cred că trebuie discutat cu psihopedagogi, pentru că pare mai mult o problemă de derapaj psihic. Un copil normal, la 16 ani, nu scoate cuțitul să atace pe cineva. Ce se întâmplă cu acest copil? A mai manifestat agresivități până acum? L-au dus la un psihopedagog, la un psiholog să vadă ce e de făcut, are probleme acasă? Nu cred că această chestiune îți vine dintr-o stare de enervare, că profesoara ți-a dat lucrare și nu te-a anunțat înainte. Acest lucru se practică, este o metodă pedagogică, nu poți să accepți lucrurile acestea. Acolo unde nu există educație suficientă, nici de acasă, apar asemenea derapaje și atunci, cumva, trebuie întărită autoritatea profesorului care trebuie să rezulte din statul personalului didactic. Corpul profesoral trebuie să aibă un statut care să-i dea autoritatea necesară pentru formarea generației tinere și pe de altă parte și cu statutul elevului s-a exagerat prea mult și ne poate aduce într-o situație similară.

Andronescu: „Nu este de acceptat ca un asemenea eveniment să se întâmple în școala”

Fostul ministru al Educației a mai transmis faptul că nu a trăit nici un episod asemănător în toată cariera pe care a avut-o, și este de părere că implicarea unui psiholog în astfel de cazuri este absolut necesară: „Eu nu am avut niciodată un astfel de incident, în toată cariera, care nu numără câțiva ani, dar întotdeauna m-am purtat cu ei cu prietenie dar nu fără exigență. Am stabilit limite clare între ei și mine, pentru că nu poți trece peste un anumit prag. Nu știu care a fost problema cu profesoara, dacă cumva i-a stârnit, dar nu este de acceptat ca un asemenea eveniment să se întâmple în școala românească. Ce aș face, repede, aș fi făcut statutul personalului didactic lege de sine stătătoare și sigur aș fi umblat puțin mai mult la statutul elevului, din punctul de vedere al relației dintre profesor și elev. Am văzut scene care m-au îngrozit, nu poți să lași așa. Acolo unde elevul nu respectă profesorul, aceea nu este școală.

Ecaterina Andronescu, despre cazul profesoarei injunghiate: Nu am avut parte de asa ceva in cariera meaElevul care a înjunghiat profesoara

În mod normal există pază la intrare, dar paza nu verifică elevul dacă are în ghiozdan cuțit sau nu. Copilul acela când a plecat de acasă, a fost singur, nu l-a văzut nimeni? Din discuția cu părinții, de pe acasă, s-a accentuat starea de agresivitate, chiar cu școala? Sunt multe lucruri care s-ar fi putut întâmpla. De aceea, părerea mea, intervenția unui psiholog ar fi absolut necesară, într-o discuție cu elevul dar și cu părinții lui, dar și cu elevii din clasa și școala respectivă. Această discuție ar trebui purtată în toate clasele de către profesorii diriginți.” a încheiat Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației.  

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
romania educata de treizeci si ceva de ani! apare educatia proape in fiecare zi ,din ce in ce mai multa !ne aliniem la tarile democratice pe care leam apreciat ! educatia de la parinti si din scoli se simte ,se vede si se ...dezvolta!
1
0
Cata nesimtire sa ai ca dupa ce distrugi sistemul de pe vremea ta sa te lauzi ca era bun si nu se intampla asa ceva ! Ce mai cauti sa te bagi in seama ?
1
1
Ai stat mai mult la partid decât la scoală Daca erai in școală mai mult vedeai ce probleme sânt și poate te ducea mintea sa dai niste legi mai bune ptr învățământ Cu toții ați distrus învățământul r*mânesc Azi multi copii merg la școală ca la spectacol Educatia merge spre zero nimeni nu ia măsuri Profesorii au ajuns bătaia de joc a statului corupt și a unor mucoși care unii merg la școală ca nau ce face acasă
4
0
Abramburica a pus coliva pe invatamantul romanesc,ma mir ca nu s-a gasit cineva s-o injunghie.
2
0
tu care ai distrus invatamantul romanesc,pacat ca nu ai avut parte de asa ceva pe timpul tau,poate mai salvam ceva
2
0
Este noua ordine mondiala. Nu chiar mondiala doar prin Europa si SUA. Oricum aceste comportamente au fost importate din SUA. Doar pe la ei intra ekevii si fostii elevi in scoli cu mitralierele si impusca tot ce le iese in cale. Romanii au adoptat putin diferit avand in vedere ca armele de foc au alt regim la noi. Multumim SUA! Sa nu cumva sa apara nebunil ala de comentator sa interpreteze ca vreau sa iesim din NATO. Nu! Dar din UE trebuie sa fim urmatorii dupa Marea Britanie care sa parasim aceasta barcuta. A ajuns sa dicteze in Romania un parlament de imbecili si o comisie de retardati. Eu vand vad cata coruptie e in Europa ma crucesc. Abia astept sa vad ce iese cu vaccinurile anticovid. Sper doar ca Kovesi sa faca cum a facut in Romania.
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468