REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Ecaterina Andronescu: EDUCAŢIA este principala VICTIMĂ a PANDEMIEI

Ecaterina Andronescu: EDUCAŢIA este principala VICTIMĂ a PANDEMIEI

Replica API 25 martie 2021 | 13:54 1654

Decizia Ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, de a prelungi vacanţa de primăvară a stârnit controverse în rândul elevilor, al părinţilor, dar şi al directorilor unităţilor şcolare. Însă, există şi voci care susţin că această decizie trebuia luată în contextul în care cazurile de infectare cu noul coronavirus au început să crească în ritm alarmant. Ecaterina Andronescu, Ministru al Educaţiei în perioada 2 iulie 2012 – 21 decembrie 2012, a precizat pentru reporterii Replica faptul că Ministerul este obligat să gândească nişte soluţii, unele pe termen scurt, altele pe termen lung, să găsească căi de ameliorare a situaţiei în care se află sistemul de învăţământ în acest moment.

Educaţia, principala victimă a pandemiei

Fostul Ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a explicat pentru Replica de ce este potrivită sau nu decizia luată de Sorin Cîmpeanu cu privire la prelungirea vacanţei de primăvară. “Anul acesta a transformat educaţia în principala victimă a pandemiei. În online o bună parte dintre copii nu au avut acces la mijloace tehnologice şi unii nici la internet. Drept urmare, câteva sute de mii de elevi nu au făcut şcoală. Ministerul este obligat să gândească nişte soluţii, unele pe termen scurt, altele pe termen lung, să găsească căi de ameliorare a situaţiei în care se află sistemul de învăţământ în acest moment. Faptul că s-a prelungit vacanţa va afecta elevii din clasele terminale pentru că se face o rupere de ritm. Acest lucru va lăsa urme”, a explicat Ecaterina Andronescu. Aceasta a mai declarat pentru Replica faptul că prelungirea semestrului al doilea cu două săptămâni nu este o idee rea. “În acest fel, ministrul a prelungit semestrul cu două săptămâni. Nu este o idee rea. A încercat să gândească, să compenseze vacanţa de primăvară neobişnuit de lungă pentru elevi şi, mai ales, cu efecte negative”, a menţionat fostul ministru.

În situaţii excepţionale, se impun măsuri excepţionale

În ceea ce-i priveşte pe directorii unităţilor de învăţământ, aceştia consideră decizia una potrivită în contextul în care România a intrat în valul trei al pandemiei. “Nu e doar mărirea vacanţei, ci e compensarea celor două săptămâni din prelungirea anului şcolar. Sunt situaţii excepţionale ce impun măsuri excepţionale. S-a prognozat o creştere a cazurilor în perioada următoare. Cu toate că şcoala s-ar desfăşura în iulie, măcar să fie faţă în faţă. În felul acesta copiii ar ieşi din stresul în care trăiesc şi ar intra într-o şcoală normală care ar permite încheierea cu bine a anului şcolar”, a transmis pentru Replica directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, Vasile Nicoară. Legat de acelaşi subiect, directorul Colegiului Naţional de Arte Regina Maria Constanţa, Carmen Chilea, a precizat că nu este nimic oficial. “Deocamdată nu am primit nimic oficial şi nu pot să comentez. Aşteptăm să fim anunțaţi oficial cu privire la acest fapt. Este doar o discuţie”, a precizat directorul.

Elevii critică decizia MEC cu privire la prelungirea vacanței de primăvară

Asociațiile de elevi din România condamnă propunerea Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de a extinde vacanța de primăvara cu trei săptămâni, astfel încât aceasta să includă Paștele catolic și pe cel ortodox, dar și decalarea examenului de Evaluare Națională. Asociațiile de elevi susțin că în aceste momente, mai mult ca niciodată este nevoie de o predare efectivă, în special pentru elevii claselor terminale, care la sfârșitul acestui an școlar vor susține probele de Evaluarea Națională, respectiv de Bacalaureat și că singura soluție care ne poate ajuta, acum în ultima parte a anului școlar este prezența fizic și luarea tuturor măsurilor necesare în vederea recuperării și acumulării materiei. “Solicităm Ministerului Educației și Cercetării să nu pună pauză educației pentru o lună, având în vedere nevoia stringentă de realizare efectivă a orelor de curs și să ia măsurile necesare pentru ca în ultima parte a acestui an școlar, educația să reprezinte cu adevărat o prioritate”, transmite Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Sorin Cîmpeanu: Vacanța de primăvară va fi de o lună

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat marţi că vacanţa de primăvară va fi prelungită, astfel încât aceasta să includă Paştele catolic şi pe cel ortodox şi să se reducă mobilitatea în perioada lunii aprilie. Ministrul Educației a precizat că vacanța de primăvară va avea loc în perioada 2 aprilie-4 mai. „Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primăvară din 2 aprilie – 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a spus Cîmpeanu.

Citeşte şi:

Sorin Cîmpeanu: Vacanța de primăvară va fi o lună. VIDEO

Elevii critică decizia MEC cu privire la prelungirea vacanței de primăvară

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Slugarnicul Nicoara s-a simtit dator sa aplaude ideea ministrului. Daca, in final, se va decide altfel, tot Nicoara va aprecia drept geniala hotrarea respectiva. Om de caracter, baiatul asta!
3
1
victima era demult. pandemia doar o mangaie si-i arata gaurile si ranile de la violul vostru.
2
2
Suge-o katy
3
3
Iar ai inceput sa bagi strambe tanti Kati?,ai uitat cand toata Romania il critica pe Victor Ponta pentru ca si-a copiat teza de doctorat numai tu il aparai pentru ca erai ministrul invatamantului din Romania iar Ponta primminstru in guvernul P.S.D.adica seful tau
8
3
Ai distrus educatia tu si PSD-ul tau ca sa va umflati buzunarele spagari nenorociti si ati gasit acum vinovatii PANDEMIA Mars la tomberon cu voi
8
3
prostii au votat ultima data, rezultatele incep sa se vada!!! si la cum scrii chiar tu esti o victima pardon o votanta a astora ce ne conduc!!!
4
2
Acuma nici virusul asta chihiar nu poate fi invinuit de toate tembelismele celor ce conduc tara de treizeci de ani. Pandemia doar a facut sa fie si mai greu pe langa porcariile deja facute de sistemul de la varful statului. In primul rand educatia ar trebui sa fie la nivel inalt tocmai la conducatorii tarii, sa existe acolo repere valoroase,elite,insa e tocmai pe dos. Tineretul este bulversat,vede ca nu e nevoie sa fii cult,educat,bine crescut ca sa ajungi sa faci legi,sa controlezi destinele altora. E greu doar sa fii bun meserias,ca politruc poti sa fii oricum,numai sa ai tupeu,obraznicie.
4
1
Care educatie? In Romania nu se face educatie. Daca le umpli capul copiilor de mici cu teorie multa nu inseamna ca faci educatie. Luati exemplu de la tarile din vest sau de la privati, faceti reforma cum trebuie. La noi scoala este doar o afacere.
6
2
Dupa ce ca ai distruso acuma e inportanta.Voi aveti nevoe de Prosti sa va voteze.
6
3
Cine s-a gasit sa vorbeasca. Abramburica care a facut praf invatamintul romanesc.
10
3
Abramburico ciocu mic. Esti varza. Poate ai treaba si noi te retinem.
14
3
EDUCATIA A FOST VICTIMA TA IDIOATO.
11
4
Androneasca, o mare tampita. Asta a distrus invatamantul profesional si cate alte botarari tampite nu a luat...i se potriveste foarte bine numele de "Abramburica"!
17
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272