REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.9° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Ecaterina Andronescu: Profesorii sunt a doua Armată a României și trebuie respectați

Ecaterina Andronescu: Profesorii sunt a doua Armată a României și trebuie respectați

Virgil STOIAN 26 mai 2023 | 00:00 2168

Greva continuă în educație, profesorii fiind nemulțumiți de ce le-a fost oferit de către guvernanți. Mai exact, profesorii nu vor primi salarii mai mari, dar le-au fost promise carduri de 2.500 de lei, banii urmând a fi distribuiţi în două tranşe, în lunile iunie şi octombrie. Această ofertă a fost refuzată, iar criza din educație pare să se adâncească din ce în ce mai mult. Reporterii Replica au vorbit cu Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, despre grevă, despre oferta guvernanților dar și de o eventuală anulare a examenelor de bacalaureat și capacitate.

Ecaterina Andronescu: Profesorii sunt a doua Armata a Romaniei si trebuie respectatiEcaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu consideră că nemulțumirile dascălilor sunt acumulate în timp, această tagmă fiind mereu lăsată la urmă, în special când a fost vorba despre măriri de salarii.

Este un moment critic pentru învățământ

Eu cred că această grevă este rezultatul unor nemulțumiri care s-au acumulat în timp. Cred că s-a ajuns într-un moment în care dascălii nu au mai suportat lipsa de respect. Întotdeauna, la salarizare au avut cei mai mici coeficienți, salariile s-au acordat cel mai târziu cu putință și aici mă refer la legea 153. În plus, atenuarea aceasta a autorității dascălului la clasă și acesta lucru a produs nemulțumiri, pentru că nu ai cum să nu pretinzi ca dascăl să nu ai această autoritate. Profesorul trebuie să-și poată păstra demnitatea în fața clasei. Când tu vezi că salariul tău nu îți ajunge de la lună la lună atunci sigur că, acumulându-se toate nemulțumirile, faci explozie. Este un moment foarte critic pentru sistemul de învățământ și pentru clasele terminale, respectiv clasele a 8 și a 12-a care au examene de susținut. Eu cred că ar trebui să se găsească soluții care să nu le amputeze și demnitatea pentru că așa cum am văzut, în momentul în care vii cu ajutoare de tip ajutor social, altele ar trebui să fie abordarea ca să nu fie o umilință. Profesorii ar fi avut nevoie de o garanție că nu vor fi umiliți. Eu cred că această a doua armată a țării ar trebui să fie așezată acolo unde îi e locul. ” a declarat Ecaterina Andronescu.

Ecaterina Andronescu: Profesorii sunt a doua Armata a Romaniei si trebuie respectatiProtestatari

Fostul ministru consideră întâlnirile cu sindicatele ar trebui să fie mai dese: ”Pe vremea când eram ministru, eu mă duceam regulat la întâlnirile cu sindicatele de câte ori am fost invitată. Prin aceste discuții înțelegeam și care sunt problemele cu care se confrunta ministerul dar și dacă se simt respectați de minister, dialogul fiind absolut necesar.

Nu cred că ar trebui forțată rezistența dascălilor

Eu sper să nu se ajungă la anularea examenelor de bacalaureat și capacitate, pentru că nu ai cum, ca profesor, să nu fii empatic cu cei care se află în bănci și așteaptă să dea examenul. Nu cred că ar trebui forțată rezistența dascălilor până aici. Ar trebui să găsească o soluție, construită o ordonanță clară care să ajungă în Parlament și în care să fie prevăzute etapele următoare, poate eșalonat poate o formulă diferențiată de calcul. Nu vreau să mă gândesc că se poate închide anul școlar altfel decât e firesc.” a încheiat Ecaterina Andronescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E adevarat ca salariile lor sunt mici,ma refer doar la o parte, ,la unii ca debutantii sau cei din zone mai izolate cu putini elevi,ca directorii si put orile(par azitii gen secretare sau personal administrativ angajati pe pile,pa raszitii din ministere si inspectorate scolare) din sistem au destul..dar problema e ca au si ei obiceiul ,ca la doctori,sa ceara de la oameni si copii oricat ar avea salariile si daca le maresc tot vor avea tupeul sa ceaara de la parintii si reprezentantii copiilor tot felul de bani pt activitati si scoala desi e interzis de lege.
1
0
De ce nu dau randament meditațiile făcute fără bani la scoala? Doar in privat contracost și de cele mai multe ori cu rezultate mediocre. Cine vrea rezultat bun mai nou ia câte 2 profi pe materia de examen , in particular. La scoala se evaluează doar ce face copilul in privat.munca participanților La olimpiade se face cu efortul altor profesori, nu cei din scoala , dar meritele si calificativele stiu sa si le asume. Hai ajunge
6
2
Vaca asta nebună are 75 ani, a fost un dezastru de ministru, deputat, senator, dar ce kkt n-a fost, inclusiv a plagiat, nu pupă nicio limbă străină, a făcut numai rău învățământului r*mânesc încă din anul 2000, nu vă este rușine la replica să mai pomeniți de ea?
8
2
Ce este aia meditatii la clasele primare in privat? Meditaii evaluare nationala,meditatii bac.In ce tara afara din UE mediteaza profesorii pentru examene acasa in privat? Afara in UE se fac meditatii numai in scoli fara bani. Unde intalniti asa ceva afara? Parintii jupuiti de vii sa plateasca mii de lei meditatii.De ce nu meditaii in scoli fara bani ca in alte tari civilizate din UE? Afara in UE nu fac meditaii in privat acasa la profesori pe bani la n***u,sunt interzise.Impostorilor din clasele primare dati meditatii ilegale la n***u.
11
1
Nu va luati de salariile din MAPN,MAI etc, daca maine ar fi razboi ati fugi din tara si v-ati ascunde ca sobolanii.Nu te compari tu profesor cu unul din MAPN ca aia nu au zeci de spor de calculator de obositi ,nu stau acasa online 2 ani,nu muncesc 2-4 ore ca voi la scola.Aveti spor de stres ca aveti clase cu 14 elevi. Sporuri,vacante peste vacante platite intr-un an cati altii in 10 ani.Cate zile lucrati parazitilor dintrtr-un an? Meritati voi salariile astea asa mari aici? Pentru ce ? Plecati afara ma si lucrati afara la spalat vase.Asta lucreaza majoritaea din voi afara ca nu aveti acces.Acolo sunt selectii serioase.Acolo nu dati ma spaga sa avansati.Plecati afara toti sa scapam de corupti si santajisti ca voi.Afara nu se fac meditatii la n***u,bani iliciti cum faceti aici.Afara se fac temele in clasa.Afara nu se dau teme pentru acasa.Afara nu aveti atatea sporuri si atatea vacante.Afara nu lucrati 2-6 ore pe zi sau sa stati acasa prin rotatie. Unde faceti voi afara bani iliciti?
7
7
Doamna drága, dumneavoastră a ti "expirat" demult. Cum e posibil ca un "dascăl" sa nu fie în stare sa scoată la clasa un copil de 5!?! Dar, nu "știți trebuie mediat....." Vedeti va de treaba ca de 30 de ani suferă copiii, părinții și bunicii. Nu "dascăli". Scoate ți o lege prin care un profesor sau învățător sa de a cu subsemnatul pentru rezultatele proaste la școală, și interzice ți meditațiile. Hmmm!?! Nu e bine.. Curg banii ca la tipărite! Au făcut vreo pomana cu cei care nu pot plăti meditațiile???? Astia nu întra în categoria celor cu viitor.. Nu, nu.. "trebuia sa își vândă tot și sa se sacrifice pentru binele copiilor"... Mars la Școală!
7
5
Doamna drága, dumneavoastră a ti "expirat" demult. Cum e posibil ca un "dascăl" sa nu fie în stare sa scoată la clasa un copil de 5!?! Dar, nu "știți trebuie mediat....." Vedeti va de treaba ca de 30 de ani suferă copiii, părinții și bunicii. Nu "dascăli". Scoate ți o lege prin care un profesor sau învățător sa de a cu subsemnatul pentru rezultatele proaste la școală, și interzice ți meditațiile. Hmmm!?! Nu e bine.. Curg banii ca la tipărite! Au făcut vreo pomana cu cei care nu pot plăti meditațiile???? Astia nu întra în categoria celor cu viitor.. Nu, nu.. "trebuia sa își vândă tot și sa se sacrifice pentru binele copiilor"... Mars la Școală!
9
5
Abramburica, draga, voi sunteti la guvernare, ai uitat? Cine va tine sa mariti salariile, sa taiati pensiile speciale? Sigur Soros sau rezistii va opresc!
13
1
Pt educatie Nu sunt bani, dar se gasesc pt functionari publici, CHIAR in toiul grevei din educatie proiect de OUG, dezbătut la Ministerul Muncii, se propune modificarea a însăși OUG 168, astfel încât de la 1 iunie, să se aplice nivelul salariilor de bază pentru bugetarii din categoria „Administrație” prevăzute de Legea 153 pentru anul 2022, relatează avocatnet.ro.Potrivit acestui proiect, r*mânii care vor putea beneficia de spor la salariu și zile libere suplimentare sunt cei care ocupă funcția de cadre militare, soldați, gradații profesioniști, funcționarii publici, personalul civil (MaPN, MAI, SRI, SPP, Serviciul de Informații Externe și Serviciu de Telecomunicații Speciale)
5
4
Tu ai desfiintat scolile profesionale si azi se vad rezultatele tale.Nu avem muncitori calificati.Doar pe hartie.Nu avem decat semianalfabeti cu studii superioare doctorate si masterate in toate domeniile,educatie,medicina etc.Scosi pe banda rulanta la fabricile de diplome.Mor oameni in spitale de slab pregtiti ,coruptie .Educatia din Romania este terminata.Incepand de la primul profesor care conduce la ultimul.Suntem o tara corupta.Dovada PSD a pus un profesor teolog din PSD la Inspectoratul Judetean Constanta. Degeaba va suparati cand Romania este criticata in Parlamentul European ca nu suntem acceptati in Schengen,au dreptate.O tara de spagari,profesorii iau spaga ,fac meditatii la n***u,medicii iau spagi toti.Nu esti operat daca nu dai spaga si azi dupa ce le-au marit salariile.La primarie nu rezolvi fara spaga.La stat,privat dai spaga.Santajistii corupti cu cele mai mari pensii sunt tot timpul in greve si tot timpul acestia primesc marii de salarii.Numai bugetarii.
15
2
O idioata si o escroca careia ii place la nebunie sa se asculte vorbind oriunde este primita si de spus spune numai prostii si platitudini; din rezerva de cadre expirata a psd; faptul ca au tras-o pe dreapta in psd in ultimii ani este singurul lucru bun care i s-a intamplat
15
1
Parca CFR-ul era a doua armata....
9
2
cine vorbeste!!!? una care a desfiintat scolile de meserii pentru o spaga g***a din partea patronilor de Univ Private. A fost de nustiu cate ori ministru al invatamantului si nu a ridicat cuu macar unlei salariul profilor. rusine.
19
1
Populatia tarii,adica in special parintii,nu au fost interesati de soarta invatamantului,ba chiar se luau de profesorii care auzi tu,pretindeau de la elevi sa fie cuminti,sa invete,sa nu stea ca dobitocii pe telefoane in timpul orelor,sa fie decenti inclusiv vestimentar. Pai daca vrei ca beizadeaua ta sa treaca prin scoala ca prin club,trimite dracului copilul la club si nu incurca pe altii care vor sa invete! Profesorii ar trebui sa plece in strainatate,sa faca munci pentru care oricumk ar primi salarii decente si sa lase romanimea sa-si educe pruncii cu influenceri,tipi gen Chirila sau manelistii patriei. Avem Google,e suficient. Distractie la limita si nu e nevoie de scoala ca uite,poti ajunge si conducator de tara, fara sa ai multa educatie.
8
6
De parca ar respecta popo-trotitenistii armata. Trebuie un razboi, ci cu mobilizare pentru resetarea societatii bolnave.
6
6
nu stiu daca armata este respectata, din cauza capilor ei si a implicarii politice, scadalurilor de coruptie, doctorate, etc. profesorii sint respectati ptr meditatii. si unii si altii sint integrati perfect in societatea romaneasca.
7
2
armata??? profesorii a doua armata??? pai ce trebuie sa fim un popor de ,SA TRAITI.....???? AM INTELES????du-te mai asta cu catologarea ta armata nu face decat sa-si ia salarii mari si pensii speciale iar asteilalti freaca menta -
16
2
abramburico, vrei respect?da cand il girai pe analfabetu ala de vanghele tot respect se numea?respect pentru ce?pentru profesorii care s au vandut pntru 2 lei interlopilor analfabeti?profesorilor care au vandut timp de 30 de ani scoala pe bani?rusine ba
22
1
ION. Daca nu vreti sa ajungeti ca el, mergeti la scoala!
7
2
Alt politician care nu a facut nimic cand a fost la putere si acum da lectii.
19
0
Meditatiile merg inainte. Sa vezi ce batai iau aia de ofera meditatii pe o gramada de bani, cand o sa ajung ala realizarea ca au platit 1-2 ani degeaba, ca nu intra in admitere, tot din cauza sistemului lor.
20
1
Excelenta armata,cu alfabeti functionali.
20
2
Daca pana ieri dulapul de la Cotroceni era de partea profesorilor, azi s-a sucit. Ca deh, ghinion!
13
1
Daca ai fost atat de desteapta si harnica, de ce nu au reformat invatamantul si crescut salariile in mandatele pe care le-ai avut ani de zile!? Si ca ministru si ca parlamentar!? Salariile in privat se dau /cresc dupa valoarea muncii si daca firma are profit! O sa fie ca la doctori, le-au marit salariile si ei iau spaga in continuare! Pana la urma statul o sa le mareasca salariile, o sa tipareasca bani si o sa le dea. Numai ca la piata , tot ca inainte o sa cumpere. In buzunar,nu vor ramane decat monedele de metal!
23
1
p******a asta de Ecaterina Andronescu , nu se da dusa , e ca Iliescu , din cauza ei invatamintul este de tot rahatul .Rog televiziunile sa nu o mai primeasca pe acolo are 67 -68 de ani p******a
24
1
Pai daca prima armata nu este respectată.....de ce ar trebui respectată a doua!?
24
3
Nu au bani. Mascarada pandemica a distrus economia.
20
3
La fel de dobitoaca precum era cand ocupa functia de Ministrul al Invatamantului ,Abramburica.
25
3
a distrus invatamantul, tocmai ea vorbeste, cine o mai baga in seama.
30
5
Andronescu,statutul de mama prima,ținea.Dar nu mai tine.Daca și needucatii ies în stradă, sorry nan
13
6

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369