REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
16° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Eduard Ionescu (MAI): Echipajele de ordine publică - prezente, în Noaptea de Înviere, în preajma a 12.200 lăcaşuri de cult

Eduard Ionescu (MAI): Echipajele de ordine publică - prezente, în Noaptea de Înviere, în preajma a 12.200 lăcaşuri de cult

Victor ROTARU 4 mai 2024 | 15:28 553

Chestorul de poliţie Eduard Ionescu, director în cadrul Direcţiei de Informare şi Informaţii Publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a anunţat sâmbătă că echipajele de ordine publică vor fi prezente, în Noaptea de Înviere, în preajma a 12.200 lăcaşuri de cult.

Eduard Ionescu (MAI): Echipajele de ordine publica - prezente, in Noaptea de inviere, in preajma a 12.200 lacasuri de cultEduard Ionescu

"În această seară, în Noaptea de Înviere, echipajele de ordine publică vor fi prezente în zona celor aproximativ 12.200 lăcaşuri de cult din toată ţara, unde sunt aşteptate peste 2,6 milioane de persoane. De asemenea în apropierea locurilor unde se vor desfăşura slujbele religioase sunt pregătite şi mobilizate echipe de intervenţie în situaţii de urgenţă", a spus chestorul, într-o declaraţie susţinută la sediul MAI.

El a făcut apel la prudenţă în folosirea lumânărilor aprinse.

"Facem apel la prudenţă. Atunci când folosiţi lumânările sau candele de aprinse nu le lăsaţi nesupravegheate, nu le lăsaţi la îndemâna copiilor. Reamintim cetăţenilor că, indiferent de modul în care aleg să petreacă aceste zile, să aibă o conduită preventivă, să respecte indicaţiile efectivelor Ministerului Afacerilor Interne şi să semnaleze orice situaţie de pericol la numărul de urgenţă 112", a afirmat Eduard Ionescu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, maior Ana Maria Burchi, a informat că în Noaptea de Înviere aproximativ 7.000 de jandarmi vor fi prezenţi în stradă pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la nivel naţional în apropierea celor peste 12.000 de lăcaşuri de cult, dar şi pe traseele de deplasare ale oamenilor.

Totodată, a precizat Burchi, jandarmii vor fi prezenţi şi la cele peste 160 de manifestări publice care vor avea loc în următoarele zile, pentru a se asigura că nu vor exista incidente.

"Pe litoral, jandarmii sunt prezenţi în toate staţiunile aglomerate, cum sunt Mamaia şi Costineşti, fiind constituite echipe mobile de intervenţie, pregătite se intervină în caz de tulburare a ordinii publice. Principalele trasee de patrulare vor include zonele foarte aglomerate, cum sunt porturile turistice, faleza Cazinoului, precum şi zona cluburilor. (...) Jandarmeria Română va fi prezentă şi în staţiunile montane, unde mulţi turişti au ales să-şi petreacă minivacanţa. Zilnic aproximativ 200 de jandarmi montani se află permanent pe traseele şi în staţiunile turistice, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale", a adăugat Ana Maria Burchi.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a subliniat că de la începutul minivacanţei până în prezent, în întreaga ţară, nu au fost înregistrate incidente majore, în această perioadă peste 5.000 de jandarmi fiind implicaţi în aproximativ 3.000 de misiuni, la nivel naţional, pentru siguranţa oamenilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Române, comisarul şef de poliţie Bogdan Ghebaur, în perioada minivacanţei de 1 mai şi a Paştelui Ortodox Poliţia Română a acţionat în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona lăcaşurilor de cult unde au avut loc manifestări religioase, în staţiunile montane şi de la malul mării, precum şi pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi.

"În perioada 1- 3 mai, poliţiştii au intervenit la peste 8.600 de evenimente, dintre care peste 7.400 au fost sesizate prin 112. Au fost prinse în flagrant delict peste 500 de persoane, bănuite de comiterea de infracţiuni, fiind depistate peste 60 de persoane urmărite. Poliţiştii au aplicat aproximativ 28.700 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 11,6 milioane lei", a informat Ghebaur.

Încă din data de 30 aprilie, conform chestorului de poliţie Eduard Ionescu, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a operaţionalizat Planul preventiv de ordine şi siguranţă publică, document ce prevedea ca, zilnic, la nivel naţional să fie la datorie peste 25.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri, precum şi alte efective de la MAI pentru asigurarea siguranţei persoanelor în minivacanţă şi de sărbători.

"Putem afirma că obiectivul a fost atins. (...) În toată această perioadă nu au fost înregistrate evenimente deosebite. De altfel, la nivel naţional, datele arată în felul următor: infracţiunile comise cu violenţă - cu 13% mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut, tâlhăriile - cu 41% mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut. Şi la accidente rutiere grave avem o scădere cu 52%. Persoanele decedate în accidente rutiere, din păcate mai avem şi aceste situaţii, dar avem o scădere de 43% faţă de perioada similară a anului 2023. Acest rezultat sau aceste rezultate nu sunt nişte bunuri date ele reprezintă efortul angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne care în toată această perioadă au fost la datorie", a mai spus chestorul de poliţie Eduard Ionescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468