REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Eduard Martin face lobby pentru infrastructura din Topraisar şi o unitate de primiri urgenţe la Techirghiol

Eduard Martin face lobby pentru infrastructura din Topraisar şi o unitate de primiri urgenţe la Techirghiol

Replica API 3 decembrie 2012 | 00:00 371

Candidatul USL pentru încă un mandat în Colegiul 6,

Candidatul USL pentru încă un mandat în Colegiul 6,

Deputatul Eduard Martin a discutat, cu "Replica" de Constanţa, despre sistemul sanitar, mai exact despre salariile cadrelor medicale, despre actualul manager al Spitalului Judeţean şi schimbările din unitatea spitalicească de la malul mării. Ca o continuare a unui interviu anterior, deputatul PSD, candidat al USL pentru încă un mandat pe Colegiul 6, a explicat şi relaţia sa cu contracandidaţii.

Reporter: V-aţi referit, într-o discuţie anterioară, la pedelişti, ca fiind "ARD-işti vopsiţi". Nu ne-aţi spus: dumneavoastră aveţi prieteni în PDL, cu care să vă strângeţi mâna, după ce se termină campania electorală?

Eduard Martin: Eu sunt un om civilizat, încă odată, eu nu confund lucrurile, eu nu confund omul care are o familie, un buletin, un cod numeric personal cu un partid. A, că atunci când suntem în luptă electorală aş spune că nu îi iert deloc pe unde mă duc, aia e altceva, dar atât. Pe mine nu o să mă vedeţi pe stradă cum o să mă duc să mă iau de gât cu un pedelist sau cu un PPDD-ist şi să mă înjur cu el în mijlocul străzii, n-o să fac aşa ceva. Mai văd pe la televizor că se mai bat, că se mai ciomăgesc, au nasuri sparte şi aşa mai departe, e o chestiune care nu mă reprezintă şi nu o înţeleg. Lupta trebuie să fie luptă, dar în idei, în nici un caz nu am ceva personal cu nimeni. Eu nu am nimic personal cu contracandidatul meu, nu am nimic personal cu el, chiar nu sunt supărat pe el ca om, sunt supărat pe el că este pedelist.

Rep.: La Topraisar, localitate cuprinsă în Colegiul 6, ce proiecte aveţi?

E.M.: Tocmai ce am avut o discuţie cu secretarul de stat Iulian Matache de la Ministerul Dezvoltării să-i dea toată atenţia şi să-l sprijine pe domnul primar în vederea unui proiect de infrastructură. România are nevoie de infrastructură, drumuri, canalizare, iluminare, alimentare cu apă, lucrurile astea trebuie făcute. Noi, parlamentarii, nu le putem face direct, însă pot să vorbesc cu ministrul, să stau pe capul lui şi să-i spun: aprobă-i, aprobă-i, aprobă-i! Pentru că da, eu spun, fac lobby pentru interesul public, pentru interesul comunităţilor pe care le reprezint, iar la Topraisar sunt proiecte cu precădere legate de infrastructură, de infrastructura locală, pentru că încă au drumuri de piatră şi chiar de noroi, oricât de mult s-ar fi chinut primarul, a stat 8 ani în opoziţie. Primarul Stelian Gheorghe este un primar foarte bun, care a fost în opoziţie, care are un buget mic şi totuşi s-a descurcat, a făcut câte ceva, de aia a fost votat. Acum, că vom fi la putere, o să-i acordăm mare atenţie domnului primar, cât şi localităţii pe care o conduce, pentru că a avut bugetul mic şi nu a avut cum să se descurce din surse proprii.

Rep.: Aţi vorbit la un moment dat despre spitale că se reînfiinţează, iar la nivelul judeţului Constanţa, despre Spitalul Judeţean care se va transforma într-unul regional. Actualul manager al spitalului, care este susţinut de echipa USL, credeţi că va face faţă? Vă mulţumeşte activitatea lui de până acum?

E.M.: Eu cred că dânsul are o rezervă enormă. Poate susţine un post managerial pentru un spital regional. Acest lucru vi-l spun cu toată sinceritatea, este un om care ştie zona sănătăţii publice, o cunoaşte foarte bine. Poate că nu sunteţi de acord, dar Spitalul Judeţean Constanţa merge bine astăzi, cred aţi văzut secţia UPU, secţii renovate, secţia de ortopedie. Eu vă spun foarte sincer: tatăl meu şi-a rupt mâna în urmă cu doi ani de zile şi am fost la Ortopedie, iar acolo aveam impresia că e ca în filme de groază. În noaptea aia l-am luat pe tata şi l-am dus la Bucureşti. Astăzi, Doamne fereşte, să-ţi rupi un picior sau o mână, ai unde să mergi, aţi văzut ce dotări sunt, ce aparate, cum arată secţia de Ortopedie, care e similară unui spital european - astea s-au întâmplat sub manageriatul actualului director. Luaţi un alt exemplu: Secţia de Cardiologie intervenţională. Înainte, dacă făceai un infarct şi nu ajungeai rapid la Bucureşti, erai mort, astăzi, dacă faci un infarct, te duci, ţi se pun stenturile, ce este o noutate pentru Constanţa. Lucrurile astea, schimbările, se fac încet, încet. Poate unii oameni strâmbă din nas şi spun că spitalul tot aşa e, dar nu-i aşa. Deja nu îţi mai este teamă, aoleu dacă păţesc ceva, ce fac, mor cu zile, ori că sunt în câmp sau în Constanţa, tot acelaşi lucru - acum numai e aşa, aţi văzut cum arată unitatea de primire urgenţă. Chiar îmi doresc la Techirghiol, în mandatul meu, să fie construit un asemenea centru de primire urgenţe şi să fie construit la nivel corespunzător, pentru că zona respectivă este dificilă. Dacă un locuitor al oraşului Techirghiol păţeşte ceva, face un accident cerebral vascular sau un infarct, moare cu zile până ajunge la Spitalul judeţean, drept pentru care îmi doresc foarte mult ca acest centru de primiri urgenţe şi de permanenţă să se inaugureze în mandatul meu.

Rep.: Aveţi o iniţiativă în acest sens?

E.M.: Este o iniţiativă a mea şi a senatorului Alexandru Mazăre, nu trebuie să fie lege, e vorba de lobby, trebuie să fie un ministru care trebuie să spună "Da, la Techirghiol se va construi un centru de primiri urgenţe" şi nu trebuie să facem o lege pentru asta.

Rep.: Aţi spus că s-au schimbat lucruri în spitalul judeţean, v-aţi referit la acele modernizări. La capitolul mentalitate mai aveţi mult de lucru - vorbim aici despre şpăgile care se dau în spitale -, iar de asemenea, ce urmează să faceţi, cum rezolvaţi faptul că medicii se plâng că nu au salarii corespunzătoare?

E.M.: Întotdeauna în jobul ăsta este unul care dă şi unul care ia, e relaţie pacient - doctor în care nu vrea să intru, la fel ca şi în relaţia client - ospătar, unde era vorba cu prostia aia privind taxarea bacşişului. Nu mă bag în relaţia pacient şi doctor, dar vă spun un lucru: au salarii foarte mici în România şi cred că nu mă contraziceţi, ştiţi foarte bine că în Germania surorile medicale au de trei, patru ori salarii mai mari decât în România, ceea ce este de neconceput şi atunci e normal, probabil că au o anumită mentalitate care izvorăşte din subconştientul dânşilor, au nemulţumiri. Mie îmi este ruşine, ca parlamentar al României, că un doctor câştigă câteva milioane pe lună.

Rep.: Şi cum o să rezolvaţi acest lucru?

E.M.: O să vedeţi în cei patru ani de mandat, cu siguranţă aceste lucruri se vor rezolva, noi trebuie să-i determinăm pe doctorii să nu plece din ţară, să-i atragem aici în România. Vă spun o soluţie pe care eu o văd: dacă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se va termina cu jaful, de fapt s-a terminat cu jaful făcut de PDL, vor fi mai mulţi bani, atunci serviciile medicale oferite de doctori vor putea fi mai bine plătite, este evident lucrul acesta.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272