REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

EDUCAȚIA, ÎN COLAPS! Se pune lacătul pe trei școli din județul Constanța! Nu mai sunt bani de salarii!

EDUCAȚIA, ÎN COLAPS! Se pune lacătul pe trei școli din județul Constanța! Nu mai sunt bani de salarii!

Replica API 15 iunie 2018 | 00:00 395

Situație îngrijorătoare în trei sate constănțene: din toamnă, pe școlile din localitățile Carvăn și Cuiugiuc se va pune lacătul, copiii – inclusiv cei din clasa pregătitoare și cele primare! – urmând să facă naveta 12 kilometri, într-un microbuz școlar cu o vechime de zece ani, până la școala din Lipnița. Tot aici urmează să fie transferați și elevii din ciclul gimnazial de la școala din satul Calnia. S-a ajuns în această situație întrucât, în urma modificărilor legislative privind finanțarea unităților de învățământ, nu mai sunt bani pentru susținerea salariilor cadrelor didactice! În acest moment, Școala „Ioan Atanasiu” Lipnița, de care aparțin cele trei unități enumerate mai sus, mai are buget de salarii doar până pe 23 iunie a.c.!

Analfabetismul este deja un fenomen în țara noastră. Cu toții constatăm, mai cu indignare, mai cu îngrijorare, cum copii de liceu nu știu să scrie corect o propoziție, de adulți nici nu mai vorbim! Abandonul școlar, sărăcia comunităților și subfinanțarea sistemului de educație au făcut ca, în ultimii ani, să scadă calitatea educației din țara noastră. În aceste condiții, dar și în contextul în care atât autoritățile cât și diverse organisme nonguvernamentale tot atrag atenția și investesc fonduri în programe pentru prevenirea analfabetismului și abandonului școlar, se ridică întrebarea: cât de benefică este modificarea legislativă privind salarizarea cadrelor didactice, prin care plata salariilor cadrelor didactice este realizată direct de la Ministerul Educației, prin „ocolirea” bugetelor locale?

Școlile primesc buget de salarii în funcție de numărul de elevi înscriși și de costul standard per elev. Ceea ce înseamnă că banii sunt insuficienți! Se știe că numărul elevilor, în majoritatea unităților de învățământ, este în scădere. Iar de la 1 ianuarie 2018, de când banii pentru salariile profesorilor nu mai vin prin bugetele locale ale primăriilor, ci prin inspectoratele școlare județene, situația este mai grea. Directorilor li se impune să se încadreze în niște bugete insuficiente și să asigure funcționarea școlilor, într-un cadru normal, deși abia le ajung bani pentru salarii, darămite pentru materiale sau alte achiziții!

Școala „Ioan Atanasiu” din comuna Lipnița este una dintre unitățile școlare aflate într-o situație alarmantă. În acest moment, bugetul de salarii este aproape epuizat. După cum ne-au precizat și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, mai au buget pentru a acoperi remunerațiile cadrelor didactice până pe 23 iunie. Nici măcar luna iunie întreagă nu pot să o acopere, ceea ce înseamnă că, destul de probabil, nu vor putea plăti contribuțiile la stat pentru luna în curs.

De ce s-a ajuns în această situație? Principalul motiv: au puțini copii înscriși.

Copiii, de la clasa 0 la clasa a VIII-a, vor trebui să facă naveta 12 kilometri

Școala „Ioan Atanasiu” Lipnița este una dintre cele mai vechi unități de învățământ din Dobrogea. A fost înființată în 1881, după Războiul de Independență. În prezent, are în componență mai multe structuri, atât în Lipnița cât și în satele care aparțin administrativ de comună: Grădinița cu program prelungit Lipnița, Grădinița cu program normal Canlia, Grădinița cu program normal Carvăn, Grădinița cu program normal Coslugea, Școala Gimnazială nr. 1 Canlia, Școala Gimnazială nr. 2 Carvăn, Școala Gimnazială nr. 3 Coslugea, Școala Primară nr. 4 Cuiugiuc.

Dar în niște sate cu populație redusă, și numărul copiilor înscriși la școală este prea mic față de norma impusă de legislație. De exemplu, la recensământul din 2002, în satul Cuiugiuc erau 238 de locuitori, în Canlia 703 locuitori, iar în Carvăn 512 locuitori. Drept urmare... au apărut problemele financiare.

În consecință, în condițiile în care nu mai pot fi susținute salariile cadrelor didactice, soluția găsită a fost închiderea unităților de învățământ din satele Cuiugiuc, Carvăn și Canlia, odată cu începerea anului școlar 2018 – 2019.

„Bugetul este constituit în baza numărului total de copii și al costului standar per elev. Ar trebui să fie un minimum de 20 de copii în clasă. Ceea ce la Lipnița este imposibil de respectat. În mediul rural numărul copiior a scăzut. Drept pentru care, sunt puși, acum, în situația de a închide trei școli și a transfera copii la unitatea din comuna Lipnița. Se pune problema închiderii ciclului gimnazial de la Carvăn, ciclului gimnazial de la Calnia și a școlii din Cuiugiuc”, a afirmat primarul Florin Crăciun, edilul comunei Lipnița.

Școala Primară nr. 4 Cuiugiuc are înscriși 11 elevi, de la clasa 0 la clasa a IV-a. Nici măcar necesarul impus de lege de 12 elevi înscriși într-o clasă nu este asigurat, după cum ne-a precizat Alina Codreanu, inspector școlar adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Copii de 6 sau 7 ani care, din toamnă, vor trebui să facă naveta, 12 kilometri, într-un microbuz școlar cu o vechime de zece ani și care este mai mult defect.

„Noi, UAT-ul avem doar două microbuze școlare, din care unul cu o vechime de peste zece ani, pe care îl tot cârpim și băgăm o groază de bani. Am făcut solicitare către ISJ și către Instituția Prefectului și ar trebui să mai primim cel puțin un microbuz. Dar cine își asumă responsabilitatea să transporte copii de ciclul primar pe o distanță atât de lungă? Vă dați seama ce înseamnă acest drum pentru ei, iarnă – vară?”, a mai subliniat primarul Florin Crăciun, dornic să găsească o soluție pentru a nu se ajunge în situația închiderii școlilor.

„Desființarea școlilor nu este o soluție!”

„Desființarea școlilor nu este o soluție viabilă. Se face economie pe o parte, la școală, dar crește la primărie, cu tot ce înseamnă transportul elevilor, cu combustibil, șofer, autorizări, revizii, angajarea unui șef serviciu pe transporturi. Dar cel mai important este trauma pe care o vor suferi copiii, nevoiți să se trezească foarte devreme dimineața pentru a pleca cu microbuzul”, a adăugat edilul. În plus, trebuie recunoscut și faptul că drumurile de țară nu sunt dintre cele mai bune.

Ce se poate face în această situație?

Deocamdată, închiderea structurilor din cele trei sate a fost soluția găsită de Consiliul de Administrație al școlii din Lipnița. O posibilitate legală ar putea fi, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Constanța, redistribuirea de fonduri de la alte școli, unde există sume neutilizate. „Dar în luna iunie nu știu dacă putem vorbi despre sume rămase neutilizate. Abia în luna noiembrie se poate vorbi despre așa ceva”, ne-a preciat inspectorul adjunct Alina Codreanu.

În consecință, după cum prevede și legislația...directorii unităților de învățământ și consiliile de administrație trebuie să „găsească soluții”. Dar ce soluții să găsești, când nu sunt suficienți copii înscriși la școală?

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Trebuie sa se inchida si primarii , nu numai scoli ! Acolo unde nu sunt elevi s-au si cheltuit si sume imense pentru reparatia si constructia de scoli de catre firme PSD-ALDE-PNL-PMP-PDL !
1
0
Daca ati beut bani ,,,de unde salari.
0
0
Sunt in greva fiscala, pentru ce sa mai platesc taxe ? Sa se duca dracnea in Elvetia cu concubina sa ii ia ceas de 70000 de euro ? Sa plateasca laudatorii si sa ii aduca in bucuresti pe banii mei ? Bah voi sunteti nebuni ? Pana nu publica statul, primariile pe ce ne cheltuie banii si cum, de la A la Z, sunt in greva fiscala, punct . Votez cu banu de acum incolo ca sa ii usture!
4
0
Sunt microbuze noi care stau nefolosite in curtea primariei.
4
0
Bine ca avem biserici si sedii PSD unde donatiile curg garla.
8
3
alo, domnul primar, ati adormit?ce faceti in sensul asta?trezirea
7
1
scrie ca boul fara sa se informeze sau sa citeasca hastag sadea
4
6
Eu credeam ca o sa curga lapte si miere sub conducerea psd?!
8
4
Populatia Romaniei este in scadere accelerata. Este firesc sa se inchida scoli si spitale.
5
5
Mai desteptule, ce treaba are sula cu primaria. Banii profesorilor vin de la primarie, nu de la buget. Lipnita o comuna cu 3000 de locuitori si 7 sate si normal ca nu poti avea 7 scoli si 7 gradinite. Doar daca ai toate datele astea poti face o evaluare corecta si apoi sa vorbesti. 3000 de persoane pot locui in blocurile de pe bd Tomis de la A. Vlaicu la str B. Cartan.
7
5
Urmeaza sa se inchida si spitale, nu numai scoli. Oare de unde credeti ca sunt bani pentru aceste majorari nejustificate?
13
7

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614