REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
16.5° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

EFECTELE PANDEMIEI: PLAJELE de pe litoralul românesc sunt MULT mai CURATE!

EFECTELE PANDEMIEI: PLAJELE de pe litoralul românesc sunt MULT mai CURATE!

Replica API 23 iunie 2020 | 00:00 1478

În perioada pandemiei de coronavirus, litoralul parcă a renăscut. Aerul, marea și plajele au fost cele mai câștigate, dovadă fiind culoarea superbă a apei și limpezimea acesteia dar și nisipul lipsit de gunoaie, prezente fiind doar scoicile aduse de valuri. O statistică realizată de ONG-ul Mare Nostrum întărește ideea că această pandemie a fost într-adevăr benefică pentru litoralul românesc.

Pentru prima dată după 3 ani de zile, rezultatele sesiunii de monitorizare a plajelor aduc o veste bună: cel mai curat an din 2017! Conform unei statistici realizate de Mare Nostrum, cantitățile de deșeuri au scăzut considerabil, o cauză putând fi și perioada de pandemie, care a ținut constănțenii și turiștii în casă. Mai exact, pe cele 8 sectoare de plajă monitorizare au fost identificate 6.646 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, materal textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal, un număr considerabil mai mic față de 2019, când au fost înregistrate peste 45.000 deșeuri în cele două sesiuni anuale.

Plajele din Năvodari și Mamaia Nord, cele mai murdare

Cel mai murdar sector de plajă, în urma monitorizărilor efectuate a fost Năvodari, cu 2.074 deșeuri, o parte din ele provenind de la construcțiile din zonă. Pe locul 2 în topul cantității de deșeuri înregistrate s-a aflat Mamaia Nord, cu 1.481 deșeuri. Cele mai mici cantități de deșeuri au fost înregistrate pe sectoarele din Vama Veche și Corbu: ”Cifrele înregistrate sunt într-adevăr mici, comparativ cu perioadele similare ale anilor trecuți. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, însă suntem convinși că aceste cifre mici sunt generate de starea de urgență, în care oamenii au stat în casă și nu au ajuns în număr mare și frecvent pe plajă. De asemenea, un alt factor a fost și faptul că autoritățile publice locale, precum reprezentanții Apelor Române Dobrogea Litoral au pregătit plaja pentru sezonul estival. Ne-ar fi plăcut să spunem că aceste cifre mici sunt rezultatul comportamentului responsabil, dar mai avem de lucrat mult din acest punct de vedere”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Cele mai multe deșeuri provin din construcții

Față de luna aprilie a anului trecut, cifrele înregistrate în această sesiune sunt de două ori mai mici. Principalele categorii de deșeuri inventariate sunt cele din material polimeric artificial, care au ajuns la 4.847 de elemente. În această categorie intră mucurile de țigară, diferite tipuri de ambalaje și piese de plastic. Pe locul 2 se află elementele din metal care provin cel mai probabil de la construcțiile din apropierea porțiunilor de plajă, iar pe locul 3 elementele de sticlă și ceramică.

În această sesiune au fost eliminate 84 kg de deșeuri de pe porțiunile de plajă, cantitățile cele mai mari fiind eliminate din sectorul Mamaia (37 kg) și Năvodari (21 kg): ”Ne dorim ca în septembrie, după încheierea sezonului estival, să avem cifre la fel de mici în ceea ce privește cantitatea de deșeuri existentă pe porțiunile de plajă românești. Suntem convinși că putem atinge acest ”vis”, mai ales în contextul actual”, spune Angelica Paiu, coordonator activitate monitorizare.

Plajele din municipiul Constanța cele mai ‘murdare’ în anul 2019

Începând cu anul 2014, Mare Nostrum a inventariat și eliminat în mod corespunzător 153.292 deșeuri, iar cea mai mare cantitate a fost înregistrată pe sectorul din Constanța (34.788). Cele mai multe deșeuri au fost înregistrate în sesiunea din septembrie 2019 (33.295), fiind urmată de sesiunea din octombrie 2016 (27.175).

Video:

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
s a cunoscut ca n au mai venit mogaldanii de weekend la mare
3
0
Sa dea Dumnezeu sa tina starea de alerta mereu asa poate ne mai educam si scapam de acesti turisti ieftini needucati dar cu pretentii de aristocrat
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272