REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Efectele vremii extreme în România: Case mistuite de incendii, sute de hectare arse, tren blocat în câmp

Efectele vremii extreme în România: Case mistuite de incendii, sute de hectare arse, tren blocat în câmp

Replica API 25 iulie 2022 | 00:00 521

România trece prin cea mai lungă perioadă de caniculă de la începutul verii. Este a patra zi cu temperaturi de foc, iar meteorologii au prelungit avertizările până la mijlocul săptămânii viitoare. Însă nu vor lipsi perioadele cu ploi și vijelii. Aproape toată țara este sub coduri de furtuni, iar urmările acestor oscilații extreme deja se fac simțite: incendii violente au izbucnit duminică în două județe aflate sub cod portocaliu de caniculă, iar în Alba acoperișul unui bloc a fost smuls de vântul puternic.

Furtuni puternice după caniculă

Un copac a căzut pe Drumul Național care leagă Galațiul de Bârlad, după o furtună puternică ce a avut loc în zonă.

În Brăila, o vijelie puternică a doborât 15 copaci pe străzile din oraș. Două mașini au fost avariate.

Furtună a fost și în Focșani și în localitatea Scărișoara din județul Olt.

Toate cele 4 județe s-au aflat sub incidența codului meteorologic de vijelii care a vizat 24 de județe. Au fost perioade cu rafale de vânt care au depășit 90 de kilometri pe oră, iar cantitățile de apă au ajuns până la 40 de litri pe metrul pătrat, mai ales în zonele montane.

Teleorman, Olt și Dolj nu mai au apă pentru irigații

În Teleorman, Olt și Dolj nu mai e apă pentru irigații. Anunțul a fost făcut chiar de către ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o postare pe Facebook: „Din cauza faptului că nivelul Dunării a scăzut, la stațiile de pompare nu mai există nivel de exploatare. Apele s-au îndepărtat de țărm. La Zimnicea o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă. În perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetație este bună, culturile nu sunt afectate”, spune ministrul agriculturii.

Vor mai fi ploi, dar nu suficiente pentru a acoperi nevoia de apă în zonele afectate. Cu temperaturi ce depășesc 40 de grade, meteorologii avertizează că este posibil ca anul 2022 să fie cel mai secetos din istoria măsurătorilor meteorologice.

7 case au ars, alte 26 cuprinse de flăcări într-o localitate din Dolj

Din Dolj au venit imagini dramatice. Un incendiu de proporții a izbucnit, duminică după-amiază, în Drăgotești. Șapte case au ars, iar 26 de proprietăți din jur au fost cuprinse de flăcări. Trei persoane au fost intoxicate cu fum și două dintre ele au ajuns la spital. Pompierii din Dolj au fost nevoiți să ceară ajutorul colegilor din Mehedinți și Olt. Cel mai probabil, un foc lăsat nesupravegheat care s-a extins a fost cauza acestui dezastru.

Prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, spune că sunt indicii că focul ar fi pornit de la cimitirul din sat. Sute de hectare de vegetație din zonă au fost cuprinse de flăcări, care au înaintat cu repeziciune din cauza vântului puternic. Pompierii au luptat mai bine de 3 ore să stingă focul, care s-a extins și la culturile și grădinile oamenilor.

Efectul de lupă: o casă s-a aprins și a ars din temelii în județul Olt

O casă a ars din temelii, duminică, în comuna Valea Mare din județul Olt. Flăcările au cuprins și două anexe, unde se aflau cereale, lemne de foc și utilaje agricole. Focul ar fi pornit din cauza caniculei. Pompierii spun că s-a format „efectul de lupă” de la oglinda unui utilaj, care a aprins vegetația uscată din apropiere. Flăcările s-au extins cu repeziciune și la casă. Din interior, pompierii au scos patru butelii. Întreaga misiune a durat aproximativ 3 ore, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu mai aruncati chistoace peste tot
0
0
focul pus intentionat. nimic nu arde la 40 de grade asa, instantaneu...hai sa fim seriosi . Nu mai mintiti !!! slugile ocultei
1
0
Ce mai aburiti lumea cu noul trend climatic... Cum ati fi vrut sa fie vara? Hai sa nu mai picam in plasa cu toata vrajeala facuta trend sa perie lumea... Deci hai sa revenim...Luna Iulie este luna lui cuptor... Mai lasati-o asa...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272