REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ei sunt investitorii din Olimp care defrișează Pădurea Comorova! Video

Ei sunt investitorii din Olimp care defrișează Pădurea Comorova! Video

Replica API 25 ianuarie 2022 | 09:24 13624

Pădurea Comorova, singura pădure de pe litoralul Mării Negre, creată sub patronajul Regelui Carol I prin fondurile bugetare ale Statului, se află în mijlocul unui scandal de proporții. Conform organizației USR Mangalia, parte a pădurii a început să fie defrișată pentru interesele unor investitori imobiliari, care doresc să dezvolte două proiecte imobiliare cu blocuri de 10 etaje. ,,Unul dintre proiecte este încă în consultare publică pe site-ul Primăriei Mangalia”, spun cei de la USR, făcând referire la Planul Urbanistic de Detaliu în vederea ridicării a 3 imobile de 10 etaje, înaintat de Fleancu Paulina, deținătoarea respectivului teren, alături de Ion Fleancu, Ionuț Cosmin Fleancu și Roxana Fleancu. Contactați pentru un punct de vedere cu privire la acuzațiile aduse, reprezentații Novum Invest au declarat, pentru Replica de Constanța, că terenul aflat în proximitatea complexului turistic Novum by The Sea nu este parte constitutivă a Pădurii Comorova, fiind prezent în registrele de carte funciară în categoria ,,terenuri intravilane libere cu destinația curți construcții”.

Pădurea Comorova se află sub asediul dezvoltatorilor imobiliari sau, cel puțin, astea sunt acuzațiile aduse de către organizația USR Mangalia. Într-un comunicat transmis pe pagina oficială a partidului, reprezentanții afirmă că pădurea a început să fie defrișată din cauza intereselor imobiliare ale dezvoltatorilor, făcând referire la unul dintre proiectele înaintate de Fleancu Paulina, deținătoarea terenului, alături de Ion Fleancu, Ionuț Cosmin Fleancu și Roxana Fleancu, către Primăria Mangalia. ,,Pădurea, care a fost parte a zonei protejate Comorova, a fost vândută de către Primăria Mangalia pentru doar câțiva euro/mp. În acest moment se pregătește terenul pentru dezvoltarea a două proiecte imobiliare cu blocuri de 10 etaje. Unul dintre proiecte este încă în consultare publică pe site-ul Primăriei Mangalia.”, se arată în comunicatul publicat.

Iată la ce proiect fac referire cei de la USR Mangalia

Pe site-ul Primăriei Mangalia este încărcat un anunț public în vederea demarării procedurii de informare și consultare a publicului, precum și pentru obținerea avizului arhitectului șef și pentru inițierea proiectului de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism ,,Plan Urbanistic de Detaliu în vederea: Construire 3 imobile 3S+P+10E duplex – apartamente de vacanță, piscină, bar, împrejmuire teren și organizare de șantier”, pentru imobilul situat în municipiul Mangalia, stațiunea Olimp, numărul 25, lot 1 și lot 2, identificat prin nr.cad. 112447.

Ce se propune în proiectul înaintat către Primăria Mangalia

Conform memoriului de prezentare înaintat de către Fleancu Paulina către Primăria Mangalia, se dorește elaborarea soluției urbanistice, pentru amplasarea a trei imobile cu destinația de apartamente de vacanță 3S+P+10E duplex, în vederea aprobării de către Consiliul Local Mangalia. De asemenea, proiectul are ca scop dimensionarea, zonificarea funcțiunilor propuse: piscină, bar, apartamente de vacanță, integrarea în fondul construit existent, rezolvarea accesului auto și pietonal pe parcela, echiparea cu utilități edilitare. Amplasamentul lucrării este situat în județul Constanța, municipiul Mangalia, stațiunea Olimp, strada Olimp, numărul 25, lot 1 și lot 2. Proiectul avea la bază certificatul de urbanism numărul 566 din 08.09.2021 eliberat de Primăria Municipiului Mangalia.

Ce spun reprezentanții Novum Invest?

Contactați pentru a răspunde acuzațiilor aduse de către USR Mangalia, reprezentanții Novum Invest, au transmis că terenul defrișat în luna februarie a anului 2021 și aflat în proximitatea complexului turistic Novum by The Sea nu este pare constitutivă a Pădurii Comorova, fiind prezent în registrele de carte funciară în categoria ,,terenuri intravilane libere cu destinația curți construcții”. ,,Terenul intravilan a fost achiziționat în baza a două contracte, respectiv contractul 1674 din data de 13.11.2017 și contractul 542 din data de 29.03.2018, pentru dezvoltarea proiectului Novum by The Sea. Respectivul teren face parte din intravilanul construibil al orașului Mangalia, stațiunea Olimp. Construcția ce va fi proiectată se încadrează în categoria stabiliment local public de tip sală de bal/conferințe și are două nivele: subsol și parter. În viitor, complexul turistic Novum by The Sea se va extinde și va îngloba alte construcții menite să promoveze turismul zonal atât pe pe plan național, cât și pe plan internațional. Încheiem prin a informa că proiectul că proiectul Novum by The Sea nu urmărește destabilizarea naturală a zonei, investind sute de mii de euro în amenajarea spațiilor verzi. 70% din suprafața complexului turistic este acoperită de verdeață, spațiul construit fiind considerabil mai mic decât suprafața spațiului verde.”, au declarat reprezentanții Novum by The Sea, pentru Replica de Constanța.

Cristian Radu

Contactat pentru un punct de vedere, primarul orașului Mangalia, Cristian Radu, nu a răspuns apelurilor telefonice până la închiderea ediției. Vom reveni cu update în momentul în care acesta va răspunde.

Pădurea Comorva, scoasă de sub regim silvic printr-o hotărâre a Consiliului Local Mangalia

Într-o sinteză a raportului de audit privind ,,Situația patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990-2021”, a Curții de Conturi a României, Pădurea Comorova a fost scoasă de sub regimul silvic printr-o hotărâre a Consiliului Local Mangalia. Pădurea Comorova, singura pădure de pe litoralul românesc al Mării Negre și cea mai importantă pădure din punct de vedere științific de pe întreg litoralul acestei mări. Aceasta a fost creată prin eforturile de 20 de ani (1890 – 1910) ale silvicultorilor, sub patronajul Regelui Carol I din fondurile bugetare ale Statului. Prima mare agresiune asupra acestei păduri a fost făcută în perioada 1967-1968, când circa 259 ha au fost scoase din fondul forestier și parțial defrișate pentru construcția stațiunilor Olimp, Neptun și Jupiter. Prin Hotărârea Consiliului Local Mangalia nr. 136/28.11.2000, suprafața din pădurea Comorova a fost trecută din proprietate publică în proprietate private a Municipiului Mangalia, iar prin HCL nr. 107/24.04.2003 ,,se aprobă folosirea definitive sau temporară a terenurilor forestiere în suprafață de 431,70 ha în alte scopuri decât silvice (…) pentru extinderea intravilanului municipiului Mangalia.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cata spghaga si cui o fi dat ?! Pe noi chiar ne intereseaza .
5
0
Padurea Comorova nu facea parte dintr-o rezervatie? Cum a fost vanduta?
7
0
alt episod din jaful de 32 de ani din tara asta
17
0
planul nostru de dezvoltare se numeste : Dupa Noi Potopul
21
0
De kkt sluga molimei hastagiste. Huooooo huooooo. Sa ma kk in steaia coastra de tradatori de neam!
5
12
retrocedarile de paduri din fondul forestier au fost facute in baza legilor nu prin hotarari de consiliu local chiar daca ele figurau in intravilan ca trupuri separate ! hotararea se poate ataca!
18
1
Suntem un stat bananier. Se defriseaza ca in jungla. Organele statului stau si se uita, sau sunt parte la ce se intampla?
40
0
Dar chiar astia care fac asa ceva nu po t fi trasi la raspundere? Cu ce ocupa organele?
34
1
de cind a venit jumi juma primar este jale
27
0
Jupanul Iorgus e de vina. El era tartorul si la privatizarea Neptun Olimp si la impartirea padurii. Nu are nici o remuscare. Nici Radu nu e strain, doar a continuat metehnele incepute de Iorgu. Pacat de padurea pe care am avut-o. Copiii nostri nici nu isi vor aminti de ea.
59
0
Ce aberatii se scriu aici.Daca se defriseaza cum sa fie teren intravilan construibil?! Si cum a fost achizitionat daca era padure? Mare ti-e padurea, asa ca defrisati in continuare si construiti betoane !
53
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218