Elevii cer Primăriei Constanța să le mărească bursele!
Elevii cer Primăriei Constanța să le mărească bursele!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAnul școlar 2022-2023 a venit cu modificări, nu doar în cadrul structurii acestuia, ci și în ceea ce privește bursele sociale pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate. Aceasta a fost eliminată de către Ministerul Educației, la acea vreme fiind în fruntea acestuia Sorin Cîmpeanu, decizia ne fiind anunțată public de către Ministerul Educației. Din contră, discursul public al oficialilor de la conducerea instituției a fost în permanență despre majorarea bugetului de burse și despre din ce în ce mai mulți beneficiari de burse.
Liceenii din mediul rural care își desfășoară activitatea didactică într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu vor mai benefica de bursa de ajutor social. Această bursă a fost introdusă în decembrie 2021, printr-un ordin de ministru, iar acordarea acesteia nu era condiționată de venitul net lunar al familiei.
Contactată de către reporterii de la replica de Constanța, Ariana Dudună, Președintele Asociației Elevilor din Constanța a declarat: „Ministerul Educației, la vremea respectivă condus de Sorin Cîmpeanu, a dat un ordin de ministru prin care a tăiat bursele de ajutor social pentru elevii care fac liceul în altă localitate, pentru că nu au liceu în localitatea de domiciliu. Bursele care îi ajutau pe elevii navetiști să își continue studiile. Pe acestea le-au tăiat doar la liceu. La învățământul primar și gimnazial în continuare ele există. Din sursele noastre, ministerul nu s-a prezentat la audierile realizate de către CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării), care s-a autosesizat pe subiect, și urmează să vedem ce se va întâmpla. În acest context, ministerul condus de Ligia Deca, care avea obligația de a trimite pe cineva la audierile de la CNCD, arată dispreț profund nu doar față de instituția care are ca scop combaterea discriminării ci și față de elevi, care sunt discriminați la acest moment de ministerul Educației.”
Asociația Elevilor a solicitat revocarea ordinului. „Noi, Asociația Elevilor din Constanța, am transmis o plângere prealabilă către ministerul Educației, prin care am solicitat revocarea ordinului. Din perspectiva noastră, ministerul Educației nu va dori să revoce ordinul, iar în acest context avem în plan să acționam în instanță ordinul respectiv. Pe aceeași temă, a elevilor navetiști, a avut loc săptămâna trecută termenul la Curtea Constituțională a României asupra ordonanței 50, care a tăiat decontul integral la transportul elevilor și a introdus un decont plafonat, cam la 30% din costurile reale. Nici la termenul de la CCR nimeni de la ministerul Educației nu s-a prezentat. Ca răspuns la o serie de interpelări pe subiectul tăierii burselor, ministerul educației a răspuns printr-o serie de răspunsuri scrise, semnate de către doamna ministru, Ligia Deca, în care au pretins că legea 52 nu a fost încălcată în elaborarea și adoptarea acelui ordin de ministru. Legea 52, fiind legea transparenței decizionale. Lucru care este complet fals. Ordinul nu a fost nici măcar postat pe site-ul instituției înainte de adoptare. În continuare se încearcă aceeași manipulare făcută de Sorin Cîmpeanu, că dacă un ordin de ministru este trimis prin niște comisii, mai mult sau mai puțin legitime, se respectă procedura de transparență decizională, ceea ce este fals.” a mai declarat Ariana Dudună.
Care este situația burselor la nivelul Municipiului Constanța
Referitor la cuantumul burselor la nivelul Municipiului Constanța, Ariana Dudună a declarat că în momentul de față UAT-ul Constanța nu asigură nici măcar un leu pentru bursa de merit a elevilor, aceasta declarând: „La nivelul Municipiului Constanța, au fost aprobate prin Hotărâre de Consiliu Local cuantumurile burselor, pe următorul an, și sunt exact aceleași cuantumuri care au fost aprobate și anul trecut, și acum doi ani. Acum doi ani acești bani erau acoperiți exclusiv din bugetul local. De atunci și până în prezent, guvernul a mărit constant sumele pe care le asigură de la bugetul de stat. Asta înseamnă că investiția UAT a scăzut, mai mult, trebuie să amintim faptul că inflația este de peste 16%, și bursele nu au fost indexate cu rata inflației. Nu au fost mărite deloc. Singura care a fost mărită a fost bursa de merit, tocmai pentru că s-a mărit cuantumul acoperit de guvern, de la 100 la 200, dar UAT Constanța nu asigură nici măcar un leu pentru bursa de merit a elevilor. Se poate adopta un proiect de hotărâre prin care să se modifice HCL-ul respectiv dintr-o anumită lună elevii să primească bursele mai mari. Vom continua discuțiile cu Consilierii Locali dacă se poate realiza acest lucru.”
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News