REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Elevii cu părul lung, daţi afară din sala de clasă. Cum reacţionează Asociaţia Elevilor din Constanţa

Elevii cu părul lung, daţi afară din sala de clasă. Cum reacţionează Asociaţia Elevilor din Constanţa

Replica API 20 octombrie 2017 | 00:00 266

Postarea pe Facebook a unui elev din clasa a X-a, de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj Napoca, în care povestea cum, alături de mai mulți colegi, a fost dat afară din sala de clasă, pentru că avea părul lung, și trimis acasă să se tundă, a devenit virală pe internet, stârnind reacții diverse.

„Din cauza părului meu indecent de lung, am fost scos de la oră. Ajungând în curte, mă aflu alături de încă 20 – 25 de elevi din școală, băieți cu părul lung sau barbă. În primul rând, nu cred că suntem pe vremea comunismului, unde era o chestie ca băieții să se tundă. Părinții mei mă susțin în totalitate în chestia asta, în special ei trăind comunismul”, a povestit Tudor, elevul cu pricina.

Directorul școlii a susținut, pentru presa locală, că nu a făcut decât să aplice un regulament de ordine interioară, aprobat de părinți și profesori.

În urma incidentului, Asociația Elevilor din Constanța s-a autosesizat și își oferă sprijinul elevilor respectivi, în vederea anulării în instanță a prevederilor din regulament, care încalcă Statutul Elevului.

Întâmplarea petrecută este nelegală, fiind încălcate o serie de norme prevăzute de Statutul Elevului, codul drepturilor și îndatoririlor elevilor. Conform art. 14, lit. c), ținuta sau lipsa elementelor de identificare nu pot constitui motiv pentru refuzarea accesului elevului în perimetrul unității de învățământ. În același timp, conform art. 16, alin. (1) elevii pot fi sancționați doar conform prevederilor Statutului Elevului, nefiind permisă instituirea de către unitățile de învățământ a altor sancțiuni. Eliminarea de la cursuri nu este o sancțiune prevăzută de Statutul Elevului, aceasta reprezentând o atitudine învechită, care încalcă accesul la educație al beneficiarilor. De asemenea, considerăm faptul că elevii sancționați au fost supuși unei discriminări, fiindu-le încălcat totodată dreptul la „respectarea imaginii, demnității și personalității proprii”, consființit de art. 6, alin. (2) din Statutul Elevului.

În declarațiile publice, directorul unității s-a prevalat de prevederile regulamentului intern. Atragem atenția asupra faptului că Regulamentul de Ordine Interioară al unei unități de învățământ, act adoptat de Consiliul de administrație, are o forță juridică inferioară oricăror altor acte normative, așadar prevederile acestuia nu pot fi contrare celor din Statutul Elevului, ordin de ministru, sau celor ale legii educației”, a precizat Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor Constanța.

Mai mult, acesta consideră că se impune o verificare din partea corpului de control de la Ministerul Educației.

„Situația petrecută la Cluj-Napoca reprezintă o încălcare gravă a drepturilor elevilor, iar în cazul în care nu vom asista la o intervenție fermă a Ministerului Educației Naționale și la demiterea directorului în cauză vom fi martorii unui precedent periculos. Asociația Elevilor din Constanța a fost partener de dialog al MEN în aprobarea Statutului Elevului, iar ca persoană aflată în prima linie a negocierilor sunt siderat de atitudinea pe care unii profesorii și unii manageri de unități de învățământ o au față de acest document, ignorându-i litera și spiritul și refuzând punerea sa în aplicare. Prin Constituție, în România, respectarea legilor este obligatorie, iar cazul din Cluj, în care un regulament intern conține prevederi care încalcă norme superioare, nu este, din păcate, unul singular” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Te piepteni ca femeile, iti pui parul in bugudiuri, iti legi parul in coada cu elastic ca fetele, esti poponar.
3
0
jalnic ce vedem in scolile din "scumpa ROMANIE..zilele trecute am vizitat un liceu din Cernavoda...ce sa vezi...elevi care n-aveau nimic cu educatia...cu bunul simt...cu cei...ATENTIE....cei 7 ani de la mama noastra....pe holuri bantuiau elevi,care chiuleau putin de pe la ore...unii erau beliti in cap,si aveau o carare ce 2-3 cm...probabil asa-i nascuse...ma-sa...altii isi etalau telefoanele bengoase ,si vizionau ceva filme...si deodata....soneria vesteste......recreatia...ce sa vezi...alergau..sareau...urlau...injurau...isi bagau...scoteau...dar totul sa ajunga mai repede la...FUMAT...
2
0
2 ani la armata
4
1
La Liceul Greco-Catolic - presupun ca exista niste reguli de ordine interioara ale acestei institutii de invatamant si in contractul educational scoala-parinti din cate stiu este trecuta si obligativitatea respectarii acestora.
9
0
Afara cu paru ala imbacsit zici ca e gay cu paru ala tuns nene tuns ce dreac esti fata
14
3
Din Constanta, formata numai din frustrati, s-a autosesizat sa apere drepturile unor impertinenti, care vin la scoala doar sa se boschetareasca, nu sa invete! Oare cand o sa se autosesizeze aceasta asociatie de doi bani si atunci cand se constata in mod evident comportamentul huliganic al unor elevi, lipsa de interes cu privire la scoala sau gradul de intelect redus al majoritatii acestora?
12
1
Florian Pitis spunea intr-o piesa ca: Nu conteaza cat de lug am parul ci cat si cum gandesc!! Corect, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa respecti regulile unei institutii de invatamant!!! Ce-ar fi daca tot in numele liberei exprimari elevii s-ar duce goi pusca la scoala?
8
7
ori sunteti elevi ....ori golani-rezistenti ? la scoala vin elevii care vor sa invete carte , nu curvele si parazitii .....pentru ei sunt scolile part. si facultatile cu 100 euro examenul
14
3
Foarte bine, sa faca ce vor, doar este nevoie de sclavi. A respecta disciplina unei instirtutii in acre activezi nu inseamna ca ti s-a incalcat libertatea. Astia or sa aiba atita libertate de la globalistii bolsevici incit vor alege in a muri de foame sau a fi servitori.
13
1
Dece asa repede o opinie din partea unor contestatari,asupra unor masuri de educatie si bun simt,Dece nu fac opinie asupre celor care nu respecta regulamentele de ordine interioara ale scolilor,acesti elevi care contesta asa ceva,ma intreb cati dintre ei vor lua BACUL,acolo sa se impuna,nu in asociere cu niste parinti rebeli,sa intareasca dezordinea din scoli.Unde se mai intampla ca la noi,se fumeaza in curtea scolii,lipsiti de un comportament elementar in public,frecventa indoelnica la ore,tinute extravagante la ore atat la baeti cat si la fete,asa viitoare generatie ne dorim????
14
0
Cand rectul elev a hotarat sa urmeze studiile in acea unitate de invatatmant a luat la cunostinta despre regulamentul de ordine interioara. Acel liceu nu este un liceu oarecare. Ar trebuii ca fiecare liceu sa-si faca propriul regulament de ordine interioara. Nu este posibil ca elevii sa fumeze in curtea scolii ! Multi confundati democratia cu incalcarea bunului simt . Bunul simt se invata acasa . Dar daca parintii lor i-au facut la ceas de seara sub influenta alcoolului nu ai ce le cere. Pacat ca acestia sunt viitorul asistatiilor sociali pe care tot noi ii vom suporta , vezi taxa de doi la su
17
0
trebuie sa respecte regulamentul in scoala ca la orice institutie.fara telefoane cu tinuta decenta .
18
1
Trebuie o rigoare in tinuta elevilor atat la baieti cat si la fete tinute decente si ...ar trebui o decenta comparativ cu tinutele profesoarelor si a profesorilor ...si profesorii ar trebui sa aiba tinute clasice barbatii la costume la fel si profesoarelor ...invatamantul trebuie sa fie cum era odata nu mergeam la scoala uniforma tunsi fetele cu cirapi de muselina si matricola si chiar nu era rau ...se facea scoala seriozitate nu se fuma nu se servau cafele iar de droguri nu se stia
13
2
mi se pare corect sa fie dati afara daca nu arata a elev,vara s-a dus acum sa-si revizuiasca atitudinea daca vrea sa urmeze un liceu sa nu confunde invatamantul cu distractia.
19
1
Are o moaca de bou .Daca crede ca destreptaciunea sau libertatea sta in plete se inseala Sunt sigura ca in orasul din care este sunt si licee unde ar putea face ce vrea el sa mearga eventual cu frunza in fata si sa lase scoala une este ordine si se vrea disciplina .Cata libertate vor aceste orduri ???
21
1
asta i elev cu plete,margele de femeie la gat,de invatat nu invata. Ar trebui deosebiti cei care sunt elevi fata de cei care merg la discoteca.Unde i decenta ?.Uniforme,matricole,sapca in cap, ghizodan.Asta e cu punga la scoala fara caiete si drogat.Out asa circuri.Dejectiile societatii !.
21
4
trebuia tuns ,,daca are paduchi.
23
2
as fi pentru libertatea tinerilor, dar astia care merg la scoli popesti ce pretentii au? oricum sunt spalati la creier cu biserica. cei care merg la scoli seculare, normale pentru secolul 21 trebuie sa fie liberi
4
16

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218