REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Elevii din Constanța nu văd cu ochi buni modificări aduse noului an școlar de către ministrul Sorin Cîmpeanu

Elevii din Constanța nu văd cu ochi buni modificări aduse noului an școlar de către ministrul Sorin Cîmpeanu

Replica API 17 august 2022 | 21:19 2197

Noile modificări aduse regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitare, dezbătute public de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la începutul lunii iunie, au creat ceva valuri în rândul elevilor. Ariana Dudună, Președintele Asociației Elevilor din Constanța, a declarat pentru Replica de Constanța nu vede cu ochi buni modificările, precizând că este nevoie de o viziune nouă, nu să pornim de la un schelt vechi: ”Din punctul nostru de vedere, noua lege nu are un set de principii, un set de valori și o direcție clară.”, spune Dudună.

La începutul lunii iunie, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a prezentat un nou set de principii după care va funcționa noul an școlar, unele dintre acestea intrând în vigoare chiar din anul școalar 2022-2023. Printre cele mai importante modificări ce urmează a fi implementate se numără: renunțarea la mediile semestriale și la obligativitatea tezelor; va fi necesară o singură medie la final de an școalar; numărul de note se va calcula după formula ”n+3”, unde ”n” reprezintă numărul de ore săptămânal la fiecare materie. Începând cu anul școlar 2022-2023, structura anului școlar se va modifica, renunțându-se la semestre, în locul cărora vor apărea 5 module de învățare, care vor altera cu 5 vacanțe. Introducerea unui examen, înaintea Evaluării Naționale, pentru admiterea la unele licee.

Dudună: Noua lege nu are un set de principii, un set de valori și o direcție clară

Vocea elevilor constănțeni, Ariana Dudună, Președintele Ascociației Elevilor din Constanța, și-a expus punctul de vedere în legătură cu noile modificări ale anului școlar, declarând: ”Din punctul nostru de vedere, noua lege nu are un set de principii, un set de valori și o direcție clară. În modul în care e scrisă, din punctul nostru de vedere, s-a preluat scheletul vechii legi a educației, și s-au schimbat anumite chestii punctuale, mai multe sau mai puține. Considerăm că dacă, într-adeverăr, se dorește o reformă, este nevoie de o viziune nouă, nu să pornim de la un schelt vechi. Dacă este vorba doar de o actualizare, nu am putea discuta de o lege nouă. Sunt anumite măsuri pe care le considerăm deficitare, că vor genera haos, precum noul sistem propus pentru acordarea burselor, modul de gestionare al transportului gratuit al elevilor.

Arina Dudună

Președintele Asociațieie Elevilor din Constanța a mai transmis: ”Primul semestru al anului școlar, este deja structurat pe module. Nu se schimba nimic dacă era doar semestru sau întregul an, nimic nu era influențat de semestre, tocmai pentru că nu există în acest moment materii care să se studieze doar un semestru. Modulele nu vor fi nici o structură formală, sunt doar o denumire a modului de structurare al anulului școlar. Structura nu este cu mult diferită față de structura pe care anul școlar o avea în trecut. Nu vor mai fi semestre, care în anii trecuți au fost mai mult deficitare, întrucât ajungeam să avem semestre inegale, notarea era mai dificilă, la fel și evaluarea.

Elevii vor obține mai multe note decât în trecut

Adriana Dudună, nu are o părere prea bună nici de numărul de note pe care profesorii trebuie să le acorde elevilor, declarând: ”Numărul de note, în ciuda faptului că Ministerul Educației a spus că dorește să îl micșoreze, este mărit, prin acea formulă de calcul introdusă. Elevii vor obține mai multe note decât în trecut. Această decizie, în legătură cu numărul de note, trebuie luată în urma unei evaluări, care ne va asigura că învățarea nu este concentrată strict pe evaluare, profesorul la clasă are timp să lucreze, să facă exerciții, nu doar să predea lecția și să urmeze o evaluare.

Președintele Asociației Elevilor din Constanța a amintit în finalul declarației și de examenul pe care elevii îl vor susține pentru accederea la unele licee, catalogând măsura drept discriminatorie: ”Suntem ferm împotriva legii admiterii la liceu. Este o măsură complet inechitabilă. Această admitere nu aduce nimic în plus față de sistemul pe care îl avem acum, doar că, anumiți elevi vor fi nevoiți să facă mai multe meditații, elevii care nu își pot permite, nu vor mai putea intra la colegiile naționale, vor avea prioritate cei care fac meditații, de cele mai multe ori cei care fac meditații cu profesorii din colegiul respectiv. Vor vedea stilul în care sunt făcute subiectele, vor vedea stilul pe care profesorii îl au în conceperea subiectelor, le va fi mult mai ușor să intre. Pe lângă aceasta, avem și problema corupției, metoda aceasta fiind discriminatorie. OECD ne spune că nu trebuie să avem un examen cu o miză atât de mare în clasa a 8-a, în învățământul obligatoriu. Toată lumea ne spune că avem un examen cu o miză atât de mare, atât de devreme și noi în loc să îl scoatem, noi mai punem încă unul cu o miză la fel de mare.”, a încheiat Dudună.

V.R.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu sunt de acord cu ceea ce face Cimpeanu, dar fata asta e varza, in capul ei e vraiste. Dar de ce ma mir eu, dintre elevii astia se vor recruta ilustrii politicieni de maine. Viitorul suna bine!
0
0
La Constanta cand se schimba incompetentii????? Inca ii mai tineti in functie?????Jalnic pnl!
0
0
Cel mai p***t ministru ever!
0
0
elevii drogalai nu vad cu ochi buni scoala.Puct.De aia nu se mai dau examene,intra toti prostanii,fabrici de diplome,ydioti iesiti pe banda care viseaza 2000 euro pe luna din start si ei sint gramada!
0
0
Daca aflati care este obiectivul real al scolii, veti observa ca scoala isi indeplineste perfect scopul. Niciodata in istoria omenirii masele nu au avut acces la adevarata educatie.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920