REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Elevii se lamentează că nu înţeleg Eminescu, Costel Busuioc e perseverent

Elevii se lamentează că nu înţeleg Eminescu, Costel Busuioc e perseverent

Replica API 28 august 2012 | 00:00 93

Cronicile unui bacalaureat luat la mişto de examinaţi:

Cronicile unui bacalaureat luat la mişto de examinaţi:

Proba scrisă la Limba şi Literatura Română le-a dat mari bătăi de cap elevilor constănţeni. Dacă de la probele de competenţe liceenii ieşeau cu zâmbetul pe buze, odată cu începerea probelor scrise aceştia au căzut pe gânduri, căzuţi, parcă, în butoiul cu melancolie. Chiar dacă au avut timp berechet să se pregătească pentru examenul maturităţii, absolvenţii de liceu au trecut prin anii de curs precum gâsca prin apă, fără a rămâne cu ceva din cele ce ar fi trebuit învăţate.

Deşi Mihai Eminescu le-a "zâmbit" elevilor prin versurile poeziei "De-or trece anii...", Lucian Blaga i-a îndemnat să scrie un text argumentativ despre munca eficientă, iar romanul i-a îmbiat pe aceştia să scrie despre viziunea asupra lumii, elevii au ieşit cu feţele posomorâte, mulţi neridicând capul din pământ. "Munca eficientă este grea. Eu asta cred şi asta am scris pe foaia de examen. Nu cred că trec. Mai bine nu mă mai trezeam pentru examenul ăsta", a spus supărat Marius Paiu, care a ieşit din examen după aproximativ două ore. "Dacă mai trăgeam de timp probabil că mai scriam, dar nu se merită efortul", ne-a mai spus elevul (nota redacţiei: facem precizarea că exprimarea "nu se merită" aparţine celui intervievat). Nu era, însă, singurul care credea aceste lucruri, ideile lui fiind împărtăşite de alţi patru băieţi care mergeau alături de el. "Are dreptate!", au exclamat la unison prietenii lui. În cel mai scurt timp, trotuarele din faţa unităţilor de învăţământ care au găzduit examenul s-au transformat în câmp deschis dedicat dezbaterii subiectelor. Mihaela Mititelu şi Octavia Jurubiţă, ambele eleve ale Grupului Şcolar "C.A. Rosetti", se aflau în faţa liceului, analizând subiectele. "Dacă nu pica romanul era bine, în rest cred că m-am descurcat. A fost cam grea poezia de la primul subiect. Nu prea am înţeles ce zicea Eminescu", au relatat fetele. Printre elevii care nu îşi mai dădeau nici o şansă, se afla, însă, şi Adrian Enache, care zâmbitor ne îndemna parcă să vorbim cu el. Ieşea din tiparul de licean posomorât, iar asta ne-a făcut să ne întrebăm de ce. "Am scris tot. Sunt foarte mulţumit de ceea ce am făcut la examenul ăsta. Vreau să dau la facultate şi îmi doresc să trec sesiunea asta de bac. Sunt convins că o să reuşesc", a declarat acesta foarte încântat.

Costel Busuioc, prezent la cea de-a doua sesiune a BAC-ului

Elementul surpriză de la bac nu a fost, însă, vreo maşină de zeci de mii de euro, ci tenorul Costel Busuioc care, deşi a picat în prima sesiune proba de Limba şi Literatura Română, cu nota 1.20, este perseverent. Acesta s-a prezentat pe 27 august pentru a da din nou proba picată în iunie a.c, dar la cum a părăsit incinta Liceului "I.N Roman" tindem să credem că deznodământul va fi la fel de dureros ca şi acum 2 luni. Acesta a plecat de pe tărâmul didactic la aproximativ o oră şi 40 de minute de la începerea probei, grăbindu-se spre maşina care îl aştepta în faţa liceului.

Eliminat din BAC, la Medgidia

Prima probă scrisă a examenului maturităţii nu a fost lipsită de incidente. Un candidat de la Liceul Teoretic Murfatlar, care susţinea examenul la Grupul Şcolar Industrial D. Hurmuzescu din Medgidia, a fost prins în timp ce se pregătea să apeleze la asul din mânecă, şi anume la copiuţele din dotare. "Un singur incident a avut loc la prima probă scrisă a bacalaureatului din sesiunea curentă. Evenimentul a avut loc la Grupul Şcolar Industrial Dragomir Hurmuzescu din Medgidia, unde un elev a fost surprins cu materiale interzise, motiv pentru care a fost eliminat din examen", au declarat, pentru "Replica", reprezentanţii ISJ Constanţa. Acesta nu mai poate participa la probele următoare şi este declarat "eliminat din examen", fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, nu mai are dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat şi va relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme în a treia sesiune după cea în timpul căreia au fost eliminat.

Oana MUŞAT, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272