REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Elevii vor avea transport GRATUIT! Preşedintele AEC: Încrederea mea este aproape de 0

Elevii vor avea transport GRATUIT! Preşedintele AEC: Încrederea mea este aproape de 0

Replica API 22 ianuarie 2020 | 00:00 242

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Andrei Mihai Tănase a confirmat luni, 20 ianuarie, la finalul întâlnirii avute cu ministrul Educaţiei, Monica Anisie, că s-a decis abrogarea HG 863/2016, respectiv eliminarea tarifelor maximale vechi pentru transportul elevilor, cele care nu erau respectate de operatorii de transport, şi stabilirea unor tarife maximale noi.

Astfel, începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară. Decizia a fost anunțată de către ministrul Educației, Monica Anisie, după o ședință la sediul ministerului la care au participat ministrul Dezvoltării, un secretar de stat din Transporturi și reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Asociației Elevilor din Constanța. Ministerul susține că gratuitatea va fi aplicată printr-un “act normativ” elaborat de “ministerele implicate”.

Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța au declarat că este vorba despre gratuitate pe mijloacele de transport în comun rutiere însă, președintele transmite printr-un mesaj pe pagina de Facebook că încă este sceptic și că așteptă până când acest fapt va fi concret. „ Astăzi a fost despre asumări, despre promisiuni. Sunt afirmații grele, cele făcute de Ministrul Educației și anume: promit rezolvarea problemei până la 1 septembrie, lucru care nu poate fi făcut altfel decât așa cum am mai prezentat. Demersurile AEC nu se vor opri până când fiecare solicitare înaintată de noi va fi îndeplinită, asta este clar. Încrederea mea, cel puțin, în actualul ministru este tot aproape de 0, dar sper să fiu doar sceptic. În caz contrar, guvernanții ar face bine să se aștepte la măsuri și mai drastic” transmite președintele Asociației Elevilor din Constanța, Andrei Mihai Tănase.

În cadrul întâlnirii de luni, 20 ianuarie au fost convenite următoarele: pe termen scurt, pentru a debloca situația decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare. Ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale iar începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ.

Trebuie menționat faptul că în ultimele săptămâni au avut loc mai multe întâlniri interministeriale pe tema asigurării transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212