REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
13.3° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Elevii vor pedepse drastice pentru cei care strâng fondul şcolii

Elevii vor pedepse drastice pentru cei care strâng fondul şcolii

Replica API 25 septembrie 2015 | 00:00 71

Pentru că învăţământul de stat este, teoretic, gratuit,

Pentru că învăţământul de stat este, teoretic, gratuit,

Alexandru Manda

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită Parlamentului României şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice modificarea legislaţiei în vigoare, în sensul introducerii unor norme coercitive, prin care să fie sancţionată solicitarea şi oferirea de sume de bani, aferente aşa-zisului „fond al şcolii”. Principiul gratuităţii învăţământului de stat este consacrat de prima teză a articolului 32, alineatul (4) din Constituţia României, acesta fiind reiterate şi în Legea educaţiei naţionale, la articolul 9, alineatul (3).

Potrivit AEC, din păcate, unităţile de învăţământ sunt nevoite, de cele mai multe ori, să ceară aceşti bani elevilor, pentru a acoperi lipsa finanţării complementare din partea autorităţilor locale, refuzul acordării acestui tip de finanţare, din care, conform legii educaţiei, trebuie realizate investiţii în şcolii, asigurată pază ş.a., fiind, din nefericire, o practică comună în rândul unităţilor administrativ-teritoriale.

Fondul şcolii a devenit o practică cutumiară în rândul societăţii româneşti, acordarea acestuia avându-şi originile în perioada comunistă şi perpetuându-se şi în epoca post-decembristă, în mentalul colectiv al comunităţii intrând faptul că acest lucru este normal. CNE şi AEC consideră că această practică poate fi oprită „doar prin introducere unor prevederi, prin care să poată fi sancţionaţi drastic toţi cei care pretind sau oferă fondul şcolii”.

„De asemenea, concomitent cu introducerea sancţiunilor pentru colectarea fondului şcolii, suntem de părere că art. 103 din legea educaţiei trebuie modificat, în sensul în care finanţarea complementară să devină obligatorie, în prezent norma fiind permisivă, iar autorităţile locale luând decizia, de cele mai multe ori, să nu acorde aceste sume de bani. Totodată, solicităm Ministerului Educaţiei, Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), precum şi Asociaţiei Comunelor din România (ACR), să facă presiuni pe lângă conducerea unităţilor administrativ-teritoriale, în vederea acordării unei finanţări complementare corespunzătoare unităţilor de învăţământ din raza acestora”, transmite AEC prin intermediul unui comunicat de presă.

„Învăţământul este conform legii gratuit, însă cu toţii ştim foarte bine că asemenea multor altor prevederi ce au legătura cu educaţia, foarte puţine şcoli respectă acest lucru. Nu putem nega faptul că rădicina problemei este la unităţile administrativ-teritorie care refuză să acorde finanţare complementară pentru a asigura buna funcţionare a şcolilor şi inerent nu admit faptul că educaţia ar trebui să fie o prioritate. Cercul vicios se continuă cu şcolile, cele care se eludează de orice răspundere, dispunând colectarea fondului şcolii prin ceea ce ei numesc cotizaţia (voluntară) la asociaţia de părinţi. Evident, în acest mod banii cheltuiţi nu vor respecta legea achiziţiilor publice, şcoala comandând bunuri prin asociaţie.

Această cotizaţie voluntară naşte însă controverse, cei care refuză să o plătească cu toată presiunea de grup fiind sancţionaţi în diferite feluri”, a declarat Horia Şerban Oniţa, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. „Statul va refuza să acorde o finanţare corespunzătoare sistemului de învăţământ, atâta timp cât va şti că elevii şi părinţii sunt dispuşi să cotizeze cu fonduri suplimentare, pentru a beneficia de condiţii decente, imperioase pentru derularea unui proces educaţional de calitate. Atât elevii, cât şi părinţii acestora, îşi doresc condiţii optime de învăţare.

Dar, soluţia nu este să cotizăm cu bani către unităţile de învăţământ. Întreaga comunitate şcolară trebuie să facă presiuni pe lângă autorităţile locale pentru acordarea unei finanţări complementare corespunzătoare. Din păcate, fondul şcolii a devenit o practică comună în rândul elevilor, părinţilor şi profesorilor. De aceea, singurul de mod de stoparea a acestui fenomen este introducerea unor sancţiuni”, a declarat Constantin Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272