REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Elicopterul SMURD a fost solicitat pentru mai multe urgenţe medicale: gravide, naşteri, copii bolnavi şi atacuri cerebrale

Elicopterul SMURD a fost solicitat pentru mai multe urgenţe medicale: gravide, naşteri, copii bolnavi şi atacuri cerebrale

Replica API 31 ianuarie 2014 | 00:00 100

Femei însărcinate, naşteri, copii bolnavi, atacuri cerebrale, cât şi alte afecţiuni au fost semnalate la Constanţa, chiar când codul roşu de ninsori şi viscol ameninţa judeţul nostru. Însă, cadrele medicale s-au mobilizat şi au reuşit să le facă faţă cu brio. Începând cu dimineaţa de joi, când vântul nu şi-a mai făcut simţită prezenţa, a intrat în acţiune şi elicopterul SMURD.

Elicopterul SMURD a intrat în acţiune de cum s-a dat dispoziţia că se poate zbura. Două cazuri medicale au şi fost preluate şi transportate la spital. Prima intervenţie a avut loc în localitatea Fântînele, de unde a preluat o urgenţă medicală. Este vorba de o femeie de 57 de ani, diagnosticată prezumtiv cu accident vascular cerebral, ea fiind transportată la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa. Totodată la Fântânele a fost adus cu ambulanţa, din localitatea Cogealac, şi un copil de 2 ani, diagnosticat prezumtiv cu bronhopneumonie. Ambii pacienţi au fost preluaţi de către echipajul de pe elicopterul SMURD şi aduşi în siguranţa la Spitalul Judeţean Constanţa. De asemenea, în cursul zilei de joi, elicopterul a aterizat la Ostrov, la o fetiţă de 7 ani, diagnosticată cu abdomen acut, dar a preluat şi două femei care au născut la Centrul Multifuncţional Băneasa, în noaptea de miercuri spre joi. Tot joi, Elicopterul SMURD a plecat din localitatea Ostrov spre localitatea Băneasa spre o altă urgenţă medicală, reprezentată de cazul unei femei în vârsta de 60 de ani, cu ciroză hepatică. Reamintim că în seara de miercuri alte două gravide, în vârstă de 16 ani, au ajuns la Centrul de Permanenţă Cogealac, fiind pe punctul de a naşte, pe când alta, tot de 16 ani, a ajuns în atenţia medicilor cu fractură la una din mâini. Tot în cursul zilei de miercuri, un copil în vârstă de 2 ani şi o lună, care necesita asistenţă medicală de urgenţă, a fost transportat la Centrul de Permanenţă Cogealac. În urma evaluării medicale s-a stabilit că micuţul avea saturaţia în oxigen 80% (foarte mică) şi tahicardie (puls accelerat). Cadrele medicale ale Centrului de Permanenţă din Cogealac au consultat, telefonic, un medic primar pediatru din Constanţa pentru a fi siguri că diagnosticul şi tratamentul stabilit pentru copil sunt corecte. Tehnologia de care dispune Centrul de Permanenţă Cogealac a permis şi efectuarea printr-un sistem similar celui de telemedicină, a unui EKG online, care a fost interpretat de un specialist cardiolog din Bucureşti. Acesta din urmă a stabilit că micuţul poate rămâne la Cogealac întrucât este în siguranţă şi primeşte îngrijirile medicale de care are nevoie, au mai precizat reprezentanţii comandamentului de urgenţă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272