REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Emil Boc, 'piruetă' la 180 de grade în cazul Djokovici: 'Respect această decizie!'

Emil Boc, 'piruetă' la 180 de grade în cazul Djokovici: 'Respect această decizie!'

Replica API 12 ianuarie 2022 | 19:39 1509

Emil Boc, primarul Clujului și mai nou un împătimit al tenisului, a revenit cu propria sa părere despre cazul care a stârnit un adevărat scandal internațional: Novak Djokovici. Emil Boc a fost inițial un apărător al Australiei în decizia luată și „saluta” fermitatea autorităților. După decizia judecătorului de luni, care a revocat măsura inițială, edilul și-a schimbat părerea! Ba mai mult: Boc a ajuns să-i ia apărarea lui Novak Djokovici, scrie stiripesurse.ro.

Emil Boc

„Novak Djokovic, numărul unu mondial, a câştigat luni apelul depus împotriva anulării vizei sale de Australia, cu o săptămână înaintea debutului primului turneu de Mare Şlem al anului, Australian Open.

Din start, fac următoarea precizare: sunt un admirator al marelui jucător de tenis, Novak Djokovic, dar am susținut decizia autorităților australiene de a refuza viza persoanelor nevaccinate, potrivit legii.

Azi, o instanță de judecată a anulat decizia inițială în cazul Djokovic. Respect această decizie și voi face câteva aprecieri, supuse judecății dumneavoastră:

1. Decizia instanței de judecată demonstrează faptul că Australia are o democrație funcțională. În fața legii, stat sau simplu cetățean, toți au același statut și sunt egali. În democrație, forța legii prevalează dreptului forței! O instanță de judecată cu adevărat independentă judecă doar pe bază de probe și nu pe baza emoției colective. Recunosc, după ce am vizionat dialogul de la vamă dintre Djokovic și ofițerul vamal, că judecătorul a interpretat și aplicat corect legea. Nu poți să ii ceri unui cetățean, care beneficiază de prezumția de nevinovăție și de bună credință, să furnizeze în 20 de minute, la ora 1 noaptea, dovezi suplimentare cu privire la viză.

2. Este de apreciat limbajul decent și elevat al lui Djokovic în relația cu autoritățile vamale. Fără superioritate, fără aroganță, doar argumente decente și de bun simt;

3. Este de apreciat atitudinea decentă și rezervată a lui Djokovic pe tot parcursul acestor zile cât a fost izolat. Fără acuze, fără victimizare, fără presiuni publice. A așteptat rezultatul instanței de judecată. (Nu același lucru pot să îl spun despre reprezentanții familiei sale din Serbia). Cu alte cuvinte, apărarea drepturilor tale legitime se poate face decent, fără scandal public, într-o democrație funcțională.

4. Cazul Djokovic nu este, pâna la urmă, despre vacciniști și antivacciniști . Este despre modul cum trebuie să funcționeze o democrație. Dacă Djokovic a trecut prin boala Covid-19 în decembrie anul trecut și legea statului australian îi permitea să intre în țară, atunci acest lucru trebuia respectat. Dacă statul australian nu ar fi recunoscut statutul celor care au trecut prin boala Covid-19, atunci ar fi fost justificată respingerea vizei.

5. Moral, Djokovic rămâne responsabil pentru a avea o poziție explicită pentru susținerea științei și a vaccinului în bătălia împotriva Covid-19.

6. Acum, ministrul Emigrației din Australia are dreptul legal de a îi retrage viza lui Djokovic și de a aplica o interdicție de 3 ani de intrare în țară. O asemenea decizie ar constitui un exces de putere publică și ar fi răsturnată de către o instanța de judecată. Djokovic nu prezintă un pericol pentru siguranța statului australian pentru a se justifica o asemenea decizie arbitrară.

În concluzie, să ne bucurăm de Australian OPEN, care începe săptămâna viitoare și cel mai bun să câștige, Djokovic sau cum se va numi învingătorul la masculin. Și Simona la tenis feminin! În rest, să nu uitam că democrația se apăra în fiecare zi de către fiecare dintre noi”, a punctat Emil Boc, pe pagina sa de Facebook.

În urmă cu câteva zile Boc avea altă părere

În urmă cu câteva zile, când a început scandalul, primarul Emil Boc saluta decizia luată de autorități.

„Cine știe tenis, știe despre caz. Este numărul 1 mondial la tenis masculin. Pentru cine nu știe cazul, ca să înțeleagă lumea. Trebuia să meargă la primul mare turneu al anului. Sunt patru pe an, din care primul în Australia. Pentru că nu s-a vaccinat, australienii au spus: Stop, nu intri în țară decât dacă te vaccinezi. El se prevala și a spus, – am o adeverință de la medici din Serbia care spun că nu am voie să mă vaccinez. Au verificat oamenii, nu au auzit nimeni în 20 de ani în viața publică tenisului că are vreo afecțiune care pune probleme. Ce vreau să spun, sunt un admirator a lui Djokovic, este un talent extraordinar și un om extrem de valoros al tenisului. Una e una și alta e alta. Eu salut decizia autorităților australiene de a spune: Stop!, indiferent despre cine este vorba pentru că așa se câștigă încrederea cetățenilor în autorități. Indiferent despre cine este vorba ai aceeași unitate de măsură. Nu pentru că este numărul 1 mondial și aduce mai mulți bani la meciurile de acolo, e extraordinar să fie văzut”, a comentat primarul Clujului la Napoca Live.

Djokovic, deţinătorul recordului de titluri cucerite la Australia Open (nouă) şi campionul en titre, a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne miercuri seara, iar viza sa de intrare, susţinută de o scutire medicală de la cerinţele de vaccinare impuse de autorităţile de la antipozi, a fost revocată.

Instanţa a revocat, luni, anularea de către autorităţile federale australiene a vizei de intrare în ţară a tenismenului sârb Novak Djokovici.

Judecătorul Anthony Kelly a casat decizia autorităţilor de anulare a vizei lui Djokovici şi a ordonat ca sportivului să i se permită să rămână în Australia. Lui i se va returna paşaportul, judecătorul Kelly ordonând să fie eliberat imediat din detenţia pentru imigranţi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine-l baga in seama pe acest pitic cretinoid? Stie Djokovici ca acest specimen exista?
0
0
Politic este terminat,tare asi vrea sa vad cine Il voteaza pe asta ,dupa ce a taiat pensii si salarii.
1
0
dobitocule
6
0
in Cluj si are timp liber sa posteze mancatziash.Ultimul mandat piticot.
7
0
Esti patrusprezecea din carti
8
0
individ este o molusca fara coloana vertebrala!
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272