REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Emiterea CERTIFICATULUI de URBANISM pentru PUD-ul din Palazu Mare, NELEGALĂ!

Emiterea CERTIFICATULUI de URBANISM pentru PUD-ul din Palazu Mare, NELEGALĂ!

Replica API 4 noiembrie 2020 | 23:03 4420

Anul trecut, Inspectoratul de Stat în Construcții a reținut că PUD-ul pentru imobilul cu 10 etaje situat în Palazu Mare este neconform, întrucât la data aprobării prin HCL nr. 237/2019 certificatul de urbanism nu a mai fost fost valabil. S-a mai reținut ca motiv de neconformitate faptul că avizul arhitectului-șef tratează un imobil cu un alt regim de înălțime, dar și că n-a fost respectat termenul de maxim 45 de zile de la finalizarea dezbaterii publice. Alte nereguli constatate ar fi neconformitatea studiului geotehnic și inexistența studiilor de fundamentare precum. Primăria Constanța și Consiliul Local au solicitat în instanță anularea procesului-verbal de control. Iată că magistrații au respins, definitiv, plângerea primăriei, întârind, încă o dată ideea că anumite avize au fost ”servite” după bunul plan al arhitectului șef, Radu Vânturache, cu sprijinul lui Decebal Făgădău.

Mastodontul ce ar urma să fie edificat lângă sensul giratoriu aflat la intersecția Bulevardului Tomis cu strada Lucian Blaga, la intrare spre Palazu, a stârnit zeci de controverse. Încă de când au aflat de proiect, locuitorii din zonă și-au manifestat nemulțumirea, ba chiar au luat parte la ședința de consiliu local de anul trecut, atunci când a fost aprobat PUD-ul. De altfel, vecinii au iscat un adevărat scandal în ședință, aducându-i critici edilului Decebal Făgădău, că permite realizarea unui astfel de proiect, între case. Iată că susținerile locuitorilor au fost întărite de un control al Inspectoratului de Stat în Construcții care a constatat mai multe nereguli, concluzionând că hotărârea care a stat la baza aprobării PUD-ului este nelegală.

În certificatul de urbanism nu este specificat obiectul respectivului PUD

În septembrie 2019, Inspectoratul de Stat în Construcții a verificat legalitatea Certificatului de urbanism nr. 2141/31.05.2018 emis in vederea elaborării documentației de urbanism Plan Urbanistic Detaliu aprobate prin Hotărârea Consiliului Local nr. 237/25.06.2019. Inspectorii au constatat că primăria a emis certificatul de urbanism fără ca în cuprinsul acestuia să se precizeze pentru ce a fost emis. Această manieră de emitere a certificatului de urbanism este nelegală deoarece în speță nu s-a solicitat emiterea unui certificat de urbanism de informare (și în acest caz în cuprinsul actului trebuia menționat că scopul solicitării și respectiv obiectul certificatului de urbanism este informarea) ci s-a solicitat emiterea unui certificat în scopul elaborării unui PUD. Deficiențele constatate prin procesul verbal de control se referă la faptul că în certificatul de urbanism - emis în scopul inițierii și elaborării unui PUD pentru construirea unui imobil de locuințe - nu se specifică care este obiectul respectivului PUD, anume care sunt caracteristicile imobilului pentru care se elaborează PUD.

Conform art. 35 alin. 7 din Normele de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autori zarea executării lucrărilor de construcții, adoptate prin Ordinul nr. 839/2009, se prevede că emitentul certificatului de urbanism are obligația de a înscrie în rubrica rezervată scopul utilizării actului.

Primăria a pierdut definitiv procesul prin care contesta amenda dată de Inspectoratul de Stat în Construcții.

Blocuri și pe malul lacului Siutghiol și-n Mamaia

Terenul, achiziționat în 2016, este amplasat la intersecția bulevardului Tomis cu strada Dumbrăveni, în dreptul sensului giratoriu de la intrarea în cartierul Palazu Mare și aparține firmei VDT Construct Impex, al cărei asociat este Ivan Vasilică . Potrivit proiectului, la demisol se vor asigura 75 locuri de parcare, în sistem supraetajat, cu trei nivele. Se vor realiza 59 de apartamente, din care 13 cu trei camere, 42 cu două camere și 4 studiouri.

Nu este singurul proiect de acest gen dezvoltat de Vasilică. El a mai ridicat alte cinci enormități, cu 7 și 8 etaje, în stațiunea Mamaia pe malul lacului Siutghiol și în Mamaia Nord. Ivan Vasilică este asociat și în Global Building Investment SA, alături de Emanuel Tucan, fratele lui Jean Paul Tucan.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nea Vergile, daca tot ai inceput asa hotarat de ce nu te ocupi si de constructia de la Lupoaica? Zi-mi un stat civilizat unde se construieste peste vestigii istorice!
6
0
Sunt curios pe unde vor iesi in strada Dumbraveni locuitorii acelui bloc . Tot prin straduta aia ingusta ? Nu e de ajuns de haosul din intersectia aia ? De ce s-au dat atatea autorizatii pentru blocuri in zona aia ? Fagadau si Vinturache sunt inconstienti , incapabili sau au luat spaga ?
12
0
Machidonii distrug orasul !!! Aaa stai ca asta nu e machidon. Nu conteaza , huaaa ...machidonii distrug orasu !!!!!!!
17
2
Au facut un articol din respingerea unei plingeri contraventionale.Avand in vedere cu cata atentie urmariti ce se intimpla cu acest proiect, este clar ca baietii aia doi....stiti voi care.....aia care stau in spatele fostului viitor bloc............sunt extrem de atenti....nu-i asa domnisoara M?
7
1
Atat de multi prosti comenteaza... NU EXISTA BLOCUL, deci nu are ce sa darame. Bine, si autoarea este varza. Multa varza.
10
0
Sa vezi ca darama blocul! Glumeam,suntem in Constanta,Romania!
2
3
UN BOSCHET ASERIT!
5
2
Articol de tot kktul. n-am inteles nimic . se construieste sau nu blocul respectiv ?
4
1
Pe pustiu cu ei acolo sa mai faca blocuri......
9
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367