REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Emmanuel Macron a discutat cu papa Francisc în legătură cu dezbaterea privind eutanasia

Emmanuel Macron a discutat cu papa Francisc în legătură cu dezbaterea privind eutanasia

A.F. 28 octombrie 2022 | 00:00 216

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni cu papa Francisc despre dezbaterea privind sfârşitul vieţii, un subiect delicat care îngrijorează Vaticanul şi în legătură cu care Franţa se pregăteşte să lanseze o "convenţie cetăţenească" pentru a duce la o eventuală schimbare a legii, relatează AFP.

Emmanuel Macron, Papa Francisc

"Pe tema sfârşitului vieţii, am vorbit despre această iniţiativă cu papa Francisc, spunându-i că nu-mi place cuvântul 'eutanasie'", a declarat şeful statului francez pentru săptămânalul Le Point, apreciind că "moartea este un moment al vieţii, nu un act tehnic", citează Agerpres.

Papa Francisc, care l-a primit luni la Vatican pe Emmanuel Macron, s-a exprimat vineri împotriva eutanasiei într-un discurs rostit în faţa unei delegaţii de aleşi francezi, cerând dimpotrivă la "acompanierea vieţii până la sfârşitul ei firesc".

Vaticanul consideră eutanasia o "crima împotriva vieţii umane" şi sinuciderea asistată un "păcat grav", iar cei care decid să recurgă la această metodă de a pune capăt vieţii nu pot primi împărtăşania.

O "convenţie cetăţenească" privind sfârşitul vieţii va începe în decembrie în Franţa pentru a ghida guvernul asupra unei posibile modificări a legii.

Alegerea celor 150 de francezi care vor dezbate acest subiect timp de câteva luni începe în cursul zilei de marţi, a anunţat organizatorul convenţiei cetăţeneşti, Consiliul Economic, Social şi de Mediu (Cese).

În septembrie, Comitetul naţional consultativ de etică a apreciat că "un ajutor activ pentru a muri" s-ar putea aplica în Franţa, însă "în anumite condiţii stricte".

"Calea propusă de Comitetul de etică este interesantă", a declarat Macron, menţionând cazul "persoanelor cu boli incurabile", precum boala Charcot.

Emmanuel Macron, care intenţionează să facă din subiectul eutanasiei marea reformă socială a celui de-al doilea mandat al său, a dat asigurări că nu vrea să "aibă drept de preemţiune asupra dezbaterii", pe care a considerat-o "uneori simplificată".

"Moartea mea îmi aparţine? Este o întrebare intimidantă, nu sunt sigur că am răspunsul", a declarat el pentru Le Point.

"Constituţional, sfârşitul vieţii nu este subiect de referendum", a spus el, părând să privilegieze calea parlamentară pentru o eventuală modificare a cadrului legal.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212