REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Endocrinologii au observat o afecțiune rară la copii după pandemie

Endocrinologii au observat o afecțiune rară la copii după pandemie

A.F. 28 noiembrie 2022 | 00:00 244

La scurt timp după declanșarea pandemiei de COVID, medicii din clinicile de endocrinologie din întreaga lume au început să observe ceva ciudat. Din ce în ce mai multe fete apăreau cu cazuri de pubertate precoce, relatează Deutsche Welle.

Aceasta este o afecțiune rară, caracterizată prin apariția semnelor de pubertate înainte de a împlini 7 sau 8 ani.

În medie, fetele încep pubertatea între 8 și 13 ani. Dacă corpul lor începe să se dezvolte înainte de această vârstă se consideră că este o pubertate precoce - o afecțiune foarte neobișnuită despre care, înainte de pandemie, cercetătorii estimau că a afectat doar între 5.000 și 10.000 de copii din întreaga lume.

În pandemie, cazurile au început să crească peste tot. La o clinică de endocrinologie din Italia numărul pacienților care sosesc cu cazuri de suspectare a pubertății precoce a crescut de la 118 în 2019 la 246 în 2020, o creștere de 108%.

Într-o clinică din Turcia, medicii au raportat că numărul de copii cu pubertate precoce în timpul pandemiei s-a dublat, de la o medie de 20 pe an la 58, între martie 2020 și aprilie 2021.

În India, medicii au raportat că numărul fetelor care se prezentau cu pubertate precoce a crescut de la 54, înainte de izolare, la 146 în timpul acesteia. Și în Shanghai, cercetătorii au observat o creștere, de la o medie de 106 pacienți în anii 2016 și 2019 la 372 în 2020, scrie stiripesurse.ro.

Menstruația și creșterea sânilor

Medicii spun că vârsta menstruației la fete a scăzut de la aproximativ 16 ani, la mijlocul secolului al XIX-lea, la aproximativ 13 ani în anii 1980. De atunci, însă, această vârstă a scăzut doar ușor, oscilând undeva între 12 și 13 ani în majoritatea țărilor lumii.

Mai vizibil, spun cercetătorii, a fost o scădere a vârstei la care încep să li se dezvolte sânii, semn care este în general considerat începutul pubertății și are loc cu aproximativ doi ani înainte de menstruație. Potrivit unui studiu danez publicat în 2009, vârsta la care fetele tinere dezvoltă țesut mamar a scăzut cu aproximativ un an între 1991 și 2006. Autorii spun că acest lucru ar putea fi un indiciu că procesul de pubertate începe mai devreme și durează mai mult decât în trecut.

Trei factori care declanșează dezvoltarea timpurie

Înainte de COVID, cercetătorii au formulat trei ipoteze despre ceea ce ar putea cauza dezvoltarea timpurie: obezitatea, stresul și pesticidele.

În general, cercetătorii au pus pe seama stresului creșterea numărului de cazuri de la începutul pandemiei stresului.

Multe studii au arătat o rată mai mare a pubertății timpurii la copiii supraponderali decât la copiii cu greutate normală. Un studiu care a evaluat peste 17.000 de copii din China a constatat că aproape 40% dintre băieți și 30% dintre fetele cu pubertate precoce erau obezi.

Dar nu toți copiii care se confruntă cu o pubertate precoce sau care se dezvoltă mai devreme decât semenii lor sunt obezi sau supraponderali. De exemplu, în clinica turcă, unde cazurile de pubertate precoce s-au dublat cu peste 58 de copii în timpul pandemiei, doar 9 erau obezi.

„Studiul actual nu a raportat nicio creștere semnificativă a IMC în comparație cu perioada pre-pandemică, sugerând că alți factori decât creșterea IMC pot juca un rol în dezvoltarea pubertății precoce”, au notat specialiștii.

Studiul a sugerat că unii dintre acești factori ar putea include impactul pe care utilizarea sporită a dispozitivelor digitale îl are asupra somnului, precum și factori psihologici precum stresul indus de blocaje, dar și de probleme în familie.

Zilele de izolare au pus presiune pe copii

Cercetările anterioare au arătat o corelație pozitivă între stres și debutul timpuriu al pubertății: o lucrare publicată în BMC Pediatrics sugerează că fetele care nu locuiesc cu ambii părinți  pot prezenta un risc mai mare de pubertate timpurie decât cele care au crescut alături și de mamă, dar și de tată.

„Momentul neobișnuit al pubertății, de obicei precoce, este legat de experiențele de viață stresante”, a spus Jane Mendle, profesor de psihologie la Universitatea Cornell, care studiază pubertatea. „Și nu mă pot gândi la ceva stresant și mai destabilizator decât pandemia de COVID-19, în special în acele zile de izolare.”

În Statele Unite, studiile arată că pubertatea timpurie este asociată cu depresia. Acest lucru este valabil atât pentru băieți, cât și pentru fete, a spus Karen Rudolph, profesor care studiază pubertatea la Universitatea din Illinois. Ea a spus că cercetările sale arată că fetele cu mame care le învață cum să facă față factorilor de stres sunt mai vulnerabile în fața depresiei.

Fetele afro-americane, mult mai expuse

Cea mai mare parte a studiilor care au investigat impactul psihologic al pubertății timpurii asupra copiilor au fost efectuate cu copii în mare parte albi, din țările occidentale industrializate.

Studiile în SUA și Europa au arătat că fetele care fac parte din populațiile minoritare, cum ar fi fetele afro-americane sau latine din SUA, au mai multe șanse să înceapă pubertatea devreme.

„Avem câteva studii, dar nu atât de multe pe cât mi-aș dori, despre modul în care rasa, etnia, clasa socială se intersectează cu procesul de maturizare”, a spus cercetătorul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102