REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

EPOPEEA Hotelului GRAND continuă: PREȚUL i-a crescut cu 200.000 de EURO

EPOPEEA Hotelului GRAND continuă: PREȚUL i-a crescut cu 200.000 de EURO

Replica API 18 ianuarie 2021 | 00:22 5140

Orice constănţean a auzit de „Grand“, dar foarte puţini ştiu că acesta este numele primului hotel cu electricitate şi încălzire centrală din oraş. Cu toate că piața imobiliară este în scădere, proprietarul acestuia nu lasă la preț ci dimpotrivă. Astfel, dacă în luna mai acesta era evaluat la suma de 750.000 de euro, de data aceasta proprietarul vrea 950.000 de euro pentru vânzarea imobilului.

Situat în centrul orașului Constanța, la intersecția bulevardului Tomis cu Ferdinand, la 100 metri de plaja Modern, Grand reprezintă un simbol al municipiului, fiind unul dintre primele hoteluri din oraș. Se vând etajele 1 și 2 ale imobilului, cu o suprafață utilă de 800 mp., (400 mp pe nivel) și terasa superioară de 500 mp, având o vedere panoramică asupra orașului, peninsulei și a portului Tomis. Cele 2 etaje cuprind 36 de camere, 8 grupuri sanitare, spații anexe, 2 intrări dintre care una pentru mijloace auto. Imobilul a fost renovat în totalitate în 2012, atât în interior cât și exterior, păstrând splendoarea arhitecturală a fațadelor. Înălțimea camerelor este de 4 metri, parchet, gresie și faianță dar și aer condiționat.

Istoria Hotelului Grand

În anul 1912, Stavro Dumitriu, un important om de afaceri, a cumpărat de la Primăria Constanţa un teren de 1.450 de metri pătraţi. Pe atunci, terenul se afla în plin câmp, la marginea oraşului. Preţul terenului a fost de 98.870,50 de lei. Prietenii omului de afaceri i-au spus acestuia că este nebun să cumpere un teren în acea zonă. Opt ani mai târziu, în 1920, se deschideau uşile hotelului care a devenit, în scurt timp, unul dintre reperele Constanţei.

Construcţia a durat cinci ani, planurile fiind executate de arhitectul francez Edgar de Goue. Faţă de proiectul iniţial, construcţia avea cu un etaj mai puţin. Acesta a rămas în fază de proiect şi nu a mai fost finalizat. Noul hotel era dotat cu electricitate şi încălzire centrală şi a avut un succes rapid în rândul oamenilor de vază care aveau nevoie de cazare.

După moartea lui Stavro Dumitriu, în 1940, afacerea a fost preluată de fiul acestuia, Dumitru St. Dumitriu. Hotelul, la parterul căruia se aflau un restaurant, o sală de lectură şi mai multe spaţii comerciale închiriate, era unul dintre punctele de atracţie ale oraşului. Dumitru St. Dumitriu era, la fel ca tatăl său, un abil om de afaceri, fiind un pion important pe piaţa imobiliară dobrogeană. Tinereţea şi-a petrecut-o în străinătate, începând cu 1926, în calitate de reprezentant direct al societăţii Ford Motor Company, la Trieste, Alexandria şi Istanbul. Preluarea puterii de către comunişti în România a încheiat relativ repede povestea frumoasă a hotelului Grand. Firea generoasă a lui Dumitriu i-a salvat, parţial, familia de arest, în 1950, atunci când un ofiţer sovietic, căruia îi făcuse un serviciu, şi-a arătat recunoştinţa şi l-a anunţat că evacuarea va fi urmată de încarcerare. Familia s-a refugiat în Bucureşti, dar fiul lui Dumitriu, Stavro, a făcut doi ani de închisoare, la Canal.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ditamai constanteanu! cred ca te-ai obisnuit cu tiganii din fata de la grand care cersesc, nu? e full cartieru de tigani, oricum tot centru vechi e o epava. in constanta urbanismu e doar pe foaie! pacat.
0
1
Pretul imobilului nu a fost crescut de proprietari acestui imobil,autorul acestui articol se putea interesa de la proprietar nu sa provoace aici discutiile astea inutile care aduc prejudicii proprietarilor prin aceasta dezimformare.Observ ca acest cotidian bine informat,vezi ghilimelele,a devenit o veritabila agentie imobiliara!
0
1
Ti am zis ca esti prost mergi si fute ti femeia lasa coment
5
0
sa stiu cine a semnat despartirea hotelului de magazin . Ala trebuie muit si bagat la poarta alba !!!
12
0
gigi? daca esti provenit in Constanta de prin tara du te si lasa ne! Nu.e nevoie de comentariile tale de cacat! Daca vezi numai.tigani in Cta ai probleme la ochi! Du te la.un control! Si vezi si.cu capul ce faci! Oricum,sa.sugi pla.constantenilor!
10
3
parterul nu a fost retrocedat pentru ca madan Barbu Paraschiva este cu conexiuni securiste si nu a dat voie, normal ar fi trebuit sa retrocedeze si parterul caci in 1948 comunistii au confiscat intreaga cladire, inclusiv parterul
12
0
Daca era asa de bun si interesant, il lua Cusu de mult. Dar nu, pentru ca stie el de ce. Poate il ia stavrositu ca el face afaceri din astea paguboase.
6
1
La primul cutremur se darama. Eu nu am luptat la revolutie sa ia asta hotelul asa ca inca 10 ani la canal erau bineveniti pentru familie. Daca stiam il aparam pe Ceausescu nu pe astia care schimba regulile in timpul jocului uitand ca intre timp s au mai nascut si altii care nu au case si ce manca.
7
4
Pute a reclama ! Macar asa sa-l poata vinde. Babornitza, stie ca v-a ramane fara el si incearca o inginerie financiara. Aviz amatorilor, nu e ce pare!
4
1
Sa-l cumpere tanti Coca Barbu, care are si alimentara de la parter. Si sa faca bordel, ca la asta se pricepe ea cel mai bine, la curvasareala !
18
0
o sa vedeti ca nu o sa l vanda nici cu juma de milion, nu are parcare si spatiile originale ,parterul nu se vinnde, si e necesar de bagat in el, 5 milioane ca sal Aduci la zii, la 4 stele macar
9
1
frumos hotel,intr.o zona plina de tigani,fara parcare,galagie de la cocalarii care se freaca toata noapteA pe sosele,plin de carcalaci,vechitura ce sta sa cada,merita toti banii.Tocmai i.a crescut pretul cu 200000 de draci.Muriti ba machidonilor,cu tzepele voastre cu tot!
18
9

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920