REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Eroii martiri din Primul şi al Doilea Război Mondial ar putea avea, la Constanţa, un cimitir doar al lor, după modelul Arlington, Washington DC

Eroii martiri din Primul şi al Doilea Război Mondial ar putea avea, la Constanţa, un cimitir doar al lor, după modelul Arlington, Washington DC

Replica API 25 septembrie 2018 | 00:00 361

În municipiul Constanţa, în Cimitirul Central, odihnesc somnul de veci eroi martiri din Primul şi Al Doilea Război Mondial. Potrivit datelor deţinute de autorităţile locale, vorbim despre 74 de români, 5 musulmani, 6 germani şi 34 de francezi căzuţi pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, respectiv 362 de români, 555 ruşi, 205 germani - în Al Doilea Război Mondial, dar şi 11 eroi martiri, 2 scafandri decedaţi în accidentul aviatic de la Tuzla şi un pompier. Ei sunt cinstiţi de comunitate, la morminte fiind depuse, periodic, coroane şi jerbe de flori. Însă, perimetrul destinat eroilor este departe de organizarea unui cimitior similar în America, spre exemplu.

În SUA, cimitirul eroilor este destinat doar acestora, separat de civili. Cimitirul Arlington (SUA) a devenit, astfel, şi loc de pelerinaj pentru turişti. După acest model, consilierii locali PMP au propus relocarea mormintelor închinate eroilor martiri într-o zonă situată în apropiere de Metro 2. Este vorba despre un teren care va trece din domeniul privat în domeniul public al municipiului Constanţa, iar apoi va fi transferat Armatei.

“Este o idee care a pornit de la Claudiu Palaz. Este o idee mai veche, numai că abia acum a putut prinde conturul unui proiect. Celor de la primărie le-am arătat că este terenul lor, deci poate fi transformat într-un astfel de cimitir, dar a durat foarte mult pentru că domnul Radu Volcinschi a tot pus piedici în perioada cât a fost şef la Patrimoniu, în cadrul primăriei”, a explicat Secil Cantaragiu, unul dintre consilierii municipali PMP care au iniţiat proiectul.

În viitorul cimitir – dacă proiectul va primi votul aleşilor locali în şedinţa din data de 27 septembrie –,vor fi relocate mormintele aşa cum sunt ele aranjate acum în Cimitirul Central. Terenul propus pentru realizarea proiectului are o suprafaţă de 17.682 mp.

Iată cum arată cimitirul Arlington din Washington DC, SUA:

https://www.getyourguide.com/washington-dc-l62/hop-on-hop-off-arlington-national-cemetery-t50623/

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tot pe disimularea realitatii ai ramas de la unitate defect profesional,n a incercat nimeni sa denigreze eroii asa ca las o pe tusa ca din net a fost la primul serviciu,mai ai o minge de break point,deaia esti doar un soldat facut sa execute ordine nu sa vorbeasca de la sine si deaceea,PE LOC REPAUSE ITI ORDON SA TRECI LA POPOTA DE ACUM!
0
0
Pentru ce naiba sa ne mai cinstim eroii? Pentru ce? Ce nevoie avem noi de eroi? Ce nevoie avem noi sa ii invatam pe copiii nostri despre adevaratii oameni ai acestei tari, despre cei care si-au dat viata pentru ca noi sa putem comenta aici? Ce nevoie avem sa ii cinstim cum se cuvine si sa le amenajam un loc cum fac si alte tari ce pun pret pe nationalism si pe istoria si eroii lor? Constanta are nevoie doar de ce vrea ionut, natalia, stelian, sorin, ionut, radu, felicia si altii ca ei cu diaree verbala si atat! Nimic nu e bun! Felicitari lui Filisan si celor ca el care tac si fac! Bv baieti!
0
1
Da nu mai exista loc sunt nima blocuri chiar si in parc
0
0
Ete cine deschide cutia pandori. Pe semne ca urmeaza si un cimitir cu cei care au luptat in teatrele de lupta alaturi de satanisti dupa 999.
1
0
asta-i dupa modelul autohton,cineva poate fecalau a ochit terenul ocupat de eroi in cimitirul central, i-i muta pe acestia la periferie,si se baga el in locul lor,nici nu este ceva original metoda s-a folosit in sighisoara unde eroi au fost mutati intr-un sens giratoriu cu aceeasi caterinca
1
0
Se rezolvase tot,infrastructura,spitale scoli,mediu de afaceri si voi rai acum ca astia in momentul asta se apuca sa dezgroape mortii la propriu!Tara merge super bine ,avem totul ca in Frankfurt si voi comentati aiurea,trebuie sa vedeti cu ochii PSD ul sau al celor ce au condus din 90 si pana acum si o sa va schimbati parerea,ei,onanistii politici care s au perindat si inca mai vor sa se perinde,de LA A la Z mai putin Dr Neagoe primul primar,vad lucrurile altfel decat noi.Palaz nu mai stie cum sa fie slugoi ca si restu Fatalau Muratura si Amiralu' si daca se mai trezeste vreun Sorosit de laUSR
2
0
Pentru cel de mai jos, Adica volcinschi egal Babinciuc? Ca Babinciuc e kmy. Nu pot crede asa ceva... ce a ajuns administratia asta bai frate... toti combinatorii isi baga oameni prin toate primariile si deconcentratele sa isi faca ei combinatiile. Chiar imi placea Volcinschi, dar daca e adevarat ca e omul lu Babinciuc atunci e grav tare...
0
0
Nu imi e frica sa ma semnez. Imi asum tot. Comentez si aici ca m-am nascut comentator de meserie de vreo cateva luni. Il pup in cur pe Chitac, dupa ce i-am pupat pe Palaz si Boroianu de i-am rupt. Chiar daca am casa facuta fara pic de spatiu verde, ca doar imi place spatiul verde si ma dau de ceasul mortii sa faca altii spatii verzii, tot il scot pe Chitac primar. Lupt pentru mediu si spatiu verde ca eu am uitat sa fac la mine acasa si am construit pe 100%. Prostimea pune botu la vrajelile mele si sigur imi ies zerourile multe dupa ce il scot pe amiral Primar. Hai usr si ciolos!
3
0
Am vazut ca sunt multi sclavi care comenteaza aici pentru ca se cred desteptii lu peste. De asta avem un oras de kkt, ca orice ai face apar neica nimeni astia sa isi dea cu parerea. Ma mir ca nu au si injurat putin ca tot le place sa faca asta in ultima vreme. O tara care nu isi respecta inaintasii este o tara pierduta si noi asta suntem, niste pierduti. A facut Mazare ce a vrut cu voi si acum comentati la orice kkt doar ca a plecat ala si ati prins glas. Orasul e mort si mort va ramane. Voi l-ati omorat prin ignoranta voastra de atatia zeci de ani si acum comentati la orice se face!
1
1
Cea mai mare cinstire a eroilor ar fi sa indeplinim dorintele lor,sa facem asa incat sacrificiile lor sa nu fi fost degeaba. Deocamdata le batjocorim memoria prin bataia de joc la adresa Romaniei. Dam resursele pe nimic,ne dezumanizam,dam pamanturile fertile strainilor,acele pamanturi pentru care au murit eroii.Degeaba facem monumente. Nu ne meritam eroii.
4
1
Si daca ma conducea kmy de la gsm maxi taxi si hotel laguna cat am stat in primarie, ce? Sunt sclav si asta voi ramane pe veci! Si dupa ma baga erou in cimitirul asta cu tot cu combinatiile mele!
2
2
Aberatie marca PMP. Cantaragiul ala nu e ginerele lu ala de la Radio Sky care-i face reclama lu Palazu? PMP e mort de aia e nevoie de cimitir, nu au unde sa-i ingroape? Ba Palazule, ba Cantaragiule va luati dupa Valcov? Ala ingropa averile in cimitir. Aveti saltele pline de bani, ati praduit poduri, ati inchis strazi sa va faceti case si acuma nu mai aveti unde pune atatia bani? Mai bine faceti dracului ceva serios in viata asta sau macar respectati ce cacat ati mancat in campanie ca oricum aveti azi 0,2% si nu va mai voteaza nici dracu ca ne-am lamurit ce pramatii sunteti.
7
0
Exact de asta era mare nevoie in Constanta.
6
0
Si noi parcuri de cartier pe 17500 mp pe cand ?!
6
0
inca o idee marca palaz..... cand orasu arde, cei cu calvitie sa-si pieptene pletele...
7
0
Mai bine ati face un cimitir pt george despina
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614