REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Escrocherie cu utilaje agricole pe OLX, în valoare de 60.000 de euro

Escrocherie cu utilaje agricole pe OLX, în valoare de 60.000 de euro

Virgil STOIAN 13 noiembrie 2023 | 00:00 4938

Gabriel M., din Medgidia, a găsit o metodă ingenioasă de a face bani. Acesta posta anunțuri fictive pe site-urile OLX și „La jumate“ și, dându-se drept reprezentant al unei societăți comerciale, a păcălit 21 de persoane cu privire la vânzarea unor utilaje agricole, combine și tractoare, determinându-le pe acestea să plătească prețul integral sau avansul pe utilaje. În acest fel, Gabriel M. a comis un prejudiciu în valoare de 268.220 de lei și 6.000 de euro.

Escrocherie cu utilaje agricole pe OLX, in valoare de 60.000 de euroFoto cu rol ilustrativ

Potrivit anchetei, Gabriel M. a declarat că a fost angajat la o societate comercială ce se ocupa de comercializarea de utilaje agricole noi și second-hand și datorită experienței acumulate în cadrul acestei societăți, începând cu anul 2018 a început să posteze în nume personal, pe anumite site-uri, anunțuri privind comercializarea de utilaje agricole. Ca urmare a anunțurilor publicate, a fost contactat telefonic de către diferiți cumpărători, sens în care le comunica acestora că nu deține pe stoc utilajele dorite, însă în baza achitării unor avansuri le poate aduce utilajele la comandă. Gabriel M. a mai declarat că pentru a le câștiga încrederea cumpărătorilor, le comunica acestora că deține anumite calități în cadrul unei societăți și întocmea contracte de vânzare-cumpărare și facturi proforme în numele acesteia, iar după semnarea acestor documente le trimitea cumpărătorilor și solicita achitarea unor sume de bani cu titlu de avans sau chiar prețul integral al utilajelor. În acest fel a păgubit 21 de persoane, prejudiciul fiind de 268.220 de lei și 6.000 de euro.

Escrocherie cu utilaje agricole pe OLX, in valoare de 60.000 de euroFoto cu rol ilustrativ

Instanța a reținut, cu privire la faptele reţinute în sarcina lui Gabriel M., că este necesar a se avea în vedere modalitatea concretă de săvârșire a faptelor, respectiv, cu preponderență prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă, folosindu-se de documente cu o aparență de legalitate, atribuite unei societăţi comerciale reale, în care inculpatul nu avea nicio calitate, precum şi de documente care atestau o nereală restituire a sumelor de bani, plătite cu titlu de avans. Mai mult, trebuie observat faptul că inculpatul a acţionat la nivelul întregii ţări, persoanele vătămate domiciliind în mai bine de 12 judeţe diferite, fapt ce i-a permis acestuia prelungirea acestei activităţi infracţionale, ţinând cont că la nivelul unui judeţ, au fost înregistrate una sau două plângeri penale, care nu au fost în măsură să reveleze natura infracţională a activităţii inculpatului, creând impresia unui litigiu de natură civilă.

Pentru aceste considerente, magistrații din cadrul Judecătoriei Medgidia au decis condamnarea lui Gabriel M. la 3 ani de închisoare, cu suspendare. Sentința nu este definitivă, urmând a se judeca apelul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oameni nu sau învățat,care fac golaneli nu pățesc mai nimica
0
0
Pai asha aplica judecatori legea de ani de zile in Romania,daca inshelaciunea ca si furtul,este mare iei cu suspendare daca eshti gainar iei cu executare,practic magistratzi din Romania le spun infractorilor:"daca tot furatzi,furatzi ma sume mari,asha ne datzi si noua parte din ce atzi furat si scapatzi de pushcarie"caci dupa legea din Romania noi judecatori suntem inamovibili,adica noi suntem Dumnezeu pe pamant in tzara asta,nimeni nu ne poate contesta deciziile",defapt dasta sunt criticatzi ashtia de totzi romani pentru ca au dat si dau nishte decizii care au protejat si incurajat mari infractori din Romania,defapt in orice tzara din lume cine are salariul mare are si raspundere mare in societate,numai in Romania judecatori,minishtri,primari si altzi care au salarii mari se folosesc de functziile lor in interes personal fara sa rishte nimic,au avut grije parlamentari romani sa dea legea asta pentru ei si pentru cei de care au nevoie.
3
0
Activitatea individului se numește înșelăciune/ escrocherie, și este pedepsita de magistrati, numai și numai cu suspendare!!!! Atâta timp cât nu raspund pentru soluțiile date, totul va fi cu suspendare sau se așteaptă sa se prescrie!! Pensie scurta va doresc la toți!
4
0
Pai si banii luati ?
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468