REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Eşti asigurat şi cu rate la bănci? Ai încurcat-o! Parlamentul dă liber executorilor să-şi facă de cap

Eşti asigurat şi cu rate la bănci? Ai încurcat-o! Parlamentul dă liber executorilor să-şi facă de cap

Replica API 10 octombrie 2014 | 01:12 143

Modificările la Codul de procedură civilă privind executarea silită produc groază printre consumatori. Un proiect de lege, aprobat de Parlament şi trimis la promulgare, dă dreptul executorilor judecătoreşti să înceapă executarea silită, fără aprobarea instanţei, ceea ce înseamnă că cei cu debite la bănci sau alţi creditori pot fi executaţi silit mai rapid şi fără cenzura instanţei.

Legea privind modificarea Codului de Procedură Civilă a fost adoptată recent de Camera Deputaţilor, iar prevederea care se referă la modificarea articolului 665, privind încuviințarea executării silite a titlurilor executorii, între ele și contractele de credit sau de leasing a mai fost introdusă în Codul de Procedură Civilă în 2006, însă a fost declarată neconstituțională în martie 2009, ceea ce înseamnă că PSD şi PC forţează nota, pentru adoptarea unei legi cu o prevedere neconstituţională. Curtea Constituțională a arătat atunci că modificarea legii încalcă principiul separației puterilor în stat, executorii judecătorești neputând fi asimilați magistraților și neputând fi la fel de independenți și de imparțiali ca aceștia, numai că puterea prea mare acordată executorilor, care ar echivala cu încălcarea dreptului la un proces echitabil pentru debitori, nu deranjează pe “aleşii” din Parlament. Pentru ca scenariul să fie aproape complet, veşti şi mai proaste vin de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care anunţă că piaţa asigurărilor înregistrează un dezechilibru între venituri şi costul despăgubirilor, dar se va reechilibra cel târziu într-un an de zile. Potrivit preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, există “un dezechilibru acum între veniturile din piaţa de asigurări şi costul despăgubirilor pe care îl corectăm şi probabil, în timp, dar cât mai repede posibil, într-un an de zile probabil, cel târziu, piaţa asigurărilor se reechilibrează”. În ceea ce priveşte poliţele de asigurări de răspundere civilă auto RCA, preşedintele ASF a apreciat că ar putea fi înregistrată o tendinţă de creştere a preţurilor. De asemenea, în ceea ce priveşte poliţele RCA, reacţiile pieţei sunt zguduitoare. O asociaţie a service-urilor auto solicită ASF să interzică societăţii Astra să mai emită poliţe RCA, deoarece nu mai îndeplineşte condiţiile de lichiditate. “Constatăm cu stupoare că de 230 de zile ASF îşi încalcă propriile norme emise, prin acordarea licenţei de funcţionare în zona RCA unei societăţi de asigurări care nu mai îndeplineşte criteriile de lichiditate”, precizează preşedintele Asociaţiei Service-urilor Auto Independente, Cristian Muntean.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218