REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

ETNOBOTANICE introduse în penitenciar! La fel și telefoane sau pastile pentru masă musculară! Cât cereau 'GARDIENII'

ETNOBOTANICE introduse în penitenciar! La fel și telefoane sau pastile pentru masă musculară! Cât cereau 'GARDIENII'

Replica API 18 decembrie 2019 | 00:00 466

Acord de recunoaștere

Acord de recunoaștere

Un agent de poliție penitenciară a fost condamnat, în urma unui acord de recunoaștere, la o pedeapsa de 2 ani și 10 luni închisoare, cu suspendare, pentru infracțiunea de luare de mită săvârșită în vara anului 2019. ”Deduce din pedeapsa aplicată perioada reținerii și arestării preventive de la data de 19.07.2019 până la data de 14.08.2019, inclusiv. (...) Aplică pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; dreptul de a ocupa funcția ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii) pe o perioadă de 2 ani, începând cu rămânerea definitivă a sentinței”, potrivit minutei judecătorești.

În fapt, în sarcina inculpatului s-a reținut că, în cursul anului 2019, un martor, deținut în Penitenciarul Tulcea, a observat că, deși regulamentul închisorii interzice, în interior se găseau diverse produse interzise, respectiv telefoane mobile, produse cu efecte psihoactive (etnobotanice), pastile pentru creșterea masei musculare, băuturi alcoolice etc.. Acesta a aflat că respectivele produse erau comandate de anumiți deținuți care erau în relații bune cu agenți de poliție penitenciară. Mai precis, deținuții le comunicau agenților ce produse doreau sa primească, stabileau un număr de telefon la care agentul sa fie contactat de persoane apropiate deținuților aflate în libertate care, după ce luau legătura cu agenții, remiteau agenților produsele și sume de bani consistente banii ce reprezentau taxa pentru serviciul oferit (mită). Dorind și el o cantitate de etnobotanice, dar evitând să fie direct implicat, persoana privată de libertate a apelat la un alt deținut, martor-colaborator în cauză, pe care îl observase ca are o relație destul de buna cu gardienii și care își manifestase disponibilitatea de a-l ajuta. Astfel, în a doua jumătate a lunii mai 2019, l-a rugat să îi faciliteze introducerea în penitenciar, prin agenții de poliție penitenciară pe care îi cunoștea, a unei cantități de etnobotanice. În acest sens, a purtat o discuție cu inculpatul I.V., agent de poliție penitenciară în Penitenciarul Tulcea, care a fost de acord sa introducă în penitenciar un pachet cu etnobotanice pentru susnumit, neștiind că acesta este doar un intermediar. Deținutul a luat legătura cu fiul său, care, la rugămintea tatălui său, într-o zi de la începutul lunii iunie 2019, a achiziționat de la persoane necunoscute de pe raza municipiului Constanța, potrivit rolii.ro, aproximativ 50 de grame de fragmente vegetale impregnate cu substanțe cu efecte psihoactive în schimbul sumei de 700 de lei pe care le-a ambalat într-o pungă de plastic. Apoi, la îndrumarea tatălui său, a ascuns punguța cu etnobotanice și suma de 100 de euro și 500 de lei între niște articole uzate de îmbrăcăminte pe care le-a pus într-o sacoșă și a apelat un număr de telefon comunicat de tatăl său, număr de telefon care ulterior s-a stabilit că era folosit de inculpatul I.V..

Agentul păstra etnobotanicele pentru el și le dădea deținuților frunze de ceai

Coletul a fost preluat de inc ulpat din autogara Tulcea. Când fragmentele vegetale au ajuns la deținut, prin intermediul inculpatului, acesta a constatat că erau umede, cel mai probabil fiind înlocuite anterior de inculpat cu frunze de ceai stropite cu substanțe fără efecte nocive, acesta din urmă păstrând produsele inițiale pentru el. Deținutul i-a transmis inculpatului ce a constatat, solicitându-i ca, în schimbul sumei primită cu titlu de mită, inculpatul să-i aducă în penitenciar 300 de pastile de Danabol pentru creșterea masei musculare, lucru care s-a întâmplat ulterior. Apoi, la data de 10.07.2019, în calitate de colaborator al organelor de urmărirea penală, deținutul a luat legătura cu inculpatul I.V., rugându-l să introducă în penitenciar și să-i remită o cantitate de etnobotanice și 2 telefoane simple. Inculpatul a fost de acord, comunicându-i colaboratorului că acest serviciu îl va costa 1.000 de lei pentru introducerea punguței cu etnobotanice și 500 de lei pentru introducerea fiecăruia dintre telefoane, menționând că etnobotanicele le va introduce în cel mai scurt timp posibil însă, în ce privește telefoanele, introducerea lor în penitenciar este dificilă dar se va gândi la o posibilitate. Agentul și-a recunoscut faptele și a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toti baga in inchisoare dar asta uitase sa dea si la mine dreptu si de aia l a facut sistemul praf.
3
0
Interlopii ne conduc si din inchisoare. Daca gardienii nu executa le ameninta familia cand se elibereaza.
7
0
prostii muncesc si jmekerii are drepturi la mititica
6
0
Daca agentul si-a recunoscut fapta anseamna ca este adevarat dar tot trebuie sa treaca de partea cealalta a gratiilor mai putin timp dar tot coleg cu detinutul trebuie sa fie,altfel nu se vor opri practicile astea si partea aia cu frunze de ceai pai normal ca baga droguri camuflate doar nu il invat eu pe puscarias cum se face,astia sunt foarte inventivi cand vine vorba de fentat legea.
7
0
Deci din toata compunerea de clasa a 4 a se intelege ca gardianul a fost gasit vinovat ca a bagat in penitenciar niste frunze umede de ceai. Nu a bagat nici etnobotanice nici telefoane. Rad si curcile. Prindeti i bai cu ceva concret. Lasati compunerile si acordurile de recunoastere. Munciti bai taietorilor de hartie ca aveti salarii mari si vreti pensii speciale.
10
2
Nimic nu mai este normal in Romania. Suntem tara tuturor posibilitatilor.
10
1
acord cu procurorii fraierii la puscarie.Asta este mafia in roumania unde justitia este o jungla in care cel mare papa pe cel mic.
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367