REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Eugen Teodorovici, în plenul Parlamentului, la prezentarea bugetului: „Nu e un simplu buget, e o viziune“

Eugen Teodorovici, în plenul Parlamentului, la prezentarea bugetului: „Nu e un simplu buget, e o viziune“

Replica API 14 februarie 2019 | 02:05 436

Eugen Teodorovici

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, că România, pentru a ajunge economiile dezvoltate ale UE, trebuie să devin un actor important în regiune și în plan european, adăugând că viziunea guvernamentală din ultimii ani se reflectă în creșterea economică.

„Viziunea României pentru anul 2019 este gândită într-un context mai amplu: pe de o parte, un context macroeconomic european și mondial marcat de creșterea gradului de buget, tensiuni comerciale internaționale și evetualele efecte ale ieșirii Marii Britanii din familia europeană. Avem obiective strategice cuprinse în programul de guvernare 2018 – 2020, unde ne-am asumat o creștere economică sustenabilă și inclusivă, care să susțină dezvoltarea unei societăți echilibrate, și reducerea decalajelor sociale. Dorim să asigurăm cu success președinția României la Consiuliul UE. România este deja apreciată de eficiența și pragmatismul cu care reușește să rezolve dosarele aflate pe agenda europeană.”, a afirmat Eugen Teodorovici, în plenul reunit de miercuri al Parlamentului, unde aleșii dezbat proiectul de buget pentru 2019.

El a punctat că România nu mai are timp de pierdut și că economia trebuie să crească mai rapid decât celelate state membre ale UE.

„Toți trebuie să înțelegem un lucru destul de important. Pentru a ajunge economiile dezvoltate din UE, România trebuie să crească mai rapid decât acestea, pentru a deveni un actor important în regiune și în plan european. România trebuie să se dezvolte într-un ritm alert și sustenabil. Chiar nu mai avem timp de pierdut. Astfel, proiectul de buget este configurat pe o creștere economică de 5,5% prevăzută pentru 2019 și un ritm mediu anual de 5,5% pe întreg orizontul de timp 2020- 2022. Această creștere este semnificativ mai mare decât cea estimată la nivelul UE, în condițiile de încetinire la nivel european, care va continua și in următorii doi ani, conform prognozei Comisiei Europene. O asemenea performanță demonstrează că viziunea economică din ultimii ani a fost bine fundamentată”, a punctat ministrul.

"Mai mult, perspectiva vizând creşterea economică a României nu reprezintă o simplă declaraţie politică ci este validată de Comisia Europeană, care confirmă creşterea economică robustă din anul 2018, după o creştere de 7% în anul 2017. În proiectul de raport de ţară 2019 la care unii dintre dumneavoastră au făcut referire este menţionat acest lucru", a spus Teodorovici, în plen, unde se dezbat proiectele legii bugetului de stat şi legii asigurărilor sociale de stat pe anul 2019.

El a subliniat că în plenul Parlamentului este prezentat mai mult decât bugetul pe anul 2019, respectiv o viziune pentru România anului 2019.

"Astăzi noi prezentăm mai mult decât bugetul pe anul 2019, prezentăm o viziune pentru România anului 2019, care are la bază angajamentele asumate prin programul de guvernare, multe dintre ele fiind deja îndeplinite. Viziunea României pentru anul 2019 este definită într-un context mai amplu, pe de o parte un mediu macroeconomic european şi mondial marcat de creşterea gradului de incertitudine, tensiuni comerciale internaţionale şi de eventuale efecte ale ieşirii Marii Britanii din familia europeană, Pe de altă parte, avem obiective naţionale strategice cuprinse în programul de guvernare 2018-2020, unde ne-am asumat o creştere economică sustenabilă şi inclusivă care să susţină dezvoltarea unei societăţi echilibrate şi reducerea decalajelor sociale. Chiar nu mai avem timp de pierdut", a spus Teodorovici.

Teodorovici a zis, în plenul reunit al Parlamentului, că bugetul nu este un "instrument politic" şi a cerut Opoziţiei să renunţe la poziţia ofensivă nejustificată şi la reţeta de campanie electorală prin care contestă toate măsurile.

"Bugetul nu este un instrument politic. Urmăresc încă de la finalul anului trecut aplicarea, cu stricteţe, de către toate partidele aflate în Opoziţie, a reţetei standard de manual de campanie electorală, atac permanent şi poziţie ofensivă nejustificată pe mai multe voci, contestarea tuturor măsurilor, a soluţiilor sau opiniilor, arătând că ele au numai consecinţe negative, grave, dezastruoase, care îşi produc efectele începând chiar de ieri, fără a lua în considerare date statistice, cifre din rapoartele instituţiilor europene şi nevoile reale de dezvoltare a României. Până acum am fost criticaţi pentru că nu aveam buget, acum ne criticaţi pentru că nu ar fi bine construit, pentru că ne propunem, probabil, prea mult", le-a transmis Eugen Teodorovici parlamentarilor din Opoziţie în şedinţa în care se dezbat proiectele legii bugetului de stat şi legii asigurărilor sociale de stat pe anul 2019.

El a adăugat că şi la nivelul Uniunii Europene, prin dialog structurat, se negociază un nou cadrul financiar multianual 2021- 2027, cu impact pe termen lung la nivelul statelor membre, se revizuiesc categorii de venituri proprii ale Uniunii şi se redefinesc priorităţile.

(...)

„Bugetul anului 2019 este un buget al dezvoltării și al investițiilor. Au fost majorate alocările pentru investiții cu 15,5 miliarde de lei față de anul 2018. Se vor finanța cu precădere investițiile în agricultură, sănătate , educație, infrastructură și se va urmări creșterea absorbției fondurilor europene, atingându-se un nivel total de cheltuieli de investiții de aproximativ 50 de miliarde de lei.Bugetul anului 2019 este un buget echilibrat. Ne concentrăm atât pe sprijinirea pozițiilor de dezvoltare cât și pe sprijinirea pozițiilor sociale. Românii au dreptul la servicii medicale comparabile cu cele oferite la nivel european. Educația reprezintă de asemenea un nivel prioritar. Alocăm cu 9.9 miliarde de lei mai mult decât în anul 2018 pentru că investim în viitor. Bugetul anului 2019 își propune să sprijine mediul de afaceri și piața muncii din România. Am creat și promovat programe dedicate care conduc la creșterea numărului interprinderilor și locurilor de muncă,și care contribuie la inserția pe piața muncii a persoanelor defavorizate, la sprijinirea șomerilor și absolvenților și la creșterea investițiilor în tehnologii noi, inovative, de exemplu programul investim în copii, investim în viitor”, a mai spus Teodorovici, la dezbaterea de miercuri din plen.

Ministrul de Finanțe a prezentat și bugetul autorităților locale.

„Bugetul anului 2019 susține autoritățile publice locale. 2019 este primul an în care toate încasările din impozitul pe venit vor rămâne integral la bugetul local. 47.2 miliarde de lei vor fi lăsate la nivel local, cu 7 miliarde în plus față de 2018. Anul 2019 este primul an în care se iau măsuri concrete pentru sprijinirea localităților mai puțin dezvoltate și pentru asigurarea coeziunii economice sociale. La nivel de comunăs e asigură un buget de minim 2 milioane de lei, o alocare de 1000 de lei pe locuitor. Șapte- Bugetul anului 2019 susține în continuare cheltuieli descentralizate. Continuăm să alocăm sume defalcate pe taxa de valoare adăugată pentru finanțarea următoarelor cheltuieli ale administrațiilor publice locale. Programul pentru școli, bunuri și servicii pentru unități de învățământ preuniversitare de stat, cheltuieli de funcționare a căminelor de persoane vârstnice (...)”, a afirmat acesta.

De asemenea, Teodorovici a afirmat că bugetul anului 2019 are o structură echilibrată a cheltuielilor.

„Pentru îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare cheltuielile sunt de 368,8 miliarde de lei. Cele mai importante categorii sunt finanțate în mod echilibrat. Bugetul anului 2019 are venituri estimate cu 50% față de 2016. Venituri estimate pentru 2019 sunt de 342,7 miliarde de lei, cu 51 % mai mari față de 2016.Veniturile din TVA vor crește ca pondere în PIB cu 0.5 procente comparativ cu anul anterior”, a conchis social-democratul.

Ministrul de Finanțe a făcut aceste precizări la dezbaterile generale din plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului pe proiectul de buget pe 2019. Dezbaterile vor continua joi, urmând ca votul final să fie dat vineri, în plenul reunit.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In ce tara am ajuns sa traim, sa fim condusi de HOTI si CONDAMNATI penali! Ce democratie-i asta cand astia care ne conduc fura, isi fac legi sa ramana si cu banii furati si fara sa dea socoteala nimanui! Sa furi cu legea facuta de HOTI, sa fi condus de HOTI si sa-i vezi cum ne ranjesc cand hotiile lor le platim noi si copii copiilor nostri ca datorie publica, pai sa nu-ti bagi p-ula-n ia de democratie si sa-ti aduci aminte de Ceausescu pe care tot naparci ca imbuibatii astia l-au omorat, nu poporul! Poporul, acum chiar ka dat de drakul!
0
0
Am si eu o viziune. Sa va vad pe toti la parnaie. Ca sunteti hoti. Muie orlando tziganu, muie dragnea maledivu vitamina d, muie pesede !!!
4
0
Mai degraba este un scenariu S.F.!!!
4
0
Mai baiatule, ati inceput sa aveti viziuni ca sa nu spun vedenii. Ala de la Maglavit era mic copil.Auzi, bugetul a ajuns o viziune!! Si-mi permit sa intreb: viziune asupra cui, a vietilor noastre. Bugetul asta e din banii nostri pentru sanatatea noastra, educatia noastra, siguranta noastra, existenta noastra, evolutia noastra ca natie, popor cum vreti,aici pe Pamant , nu in alte lumi.
4
0
nu te supara, frate! Aurul din tezaur e dus, orice altceva e dus. ma-ta si tac-tu au votat FSN sa nu vina Ratiu. Tot ce ai sunt zdrentele de pe tine, apartamentul communist, rabla din fata blocului si gaura lu' fii-ta. Nu-ti mai pune probleme, ca ne faci sa radem, in amaraciunea noastra.
2
0
jidanescu a zis ca a expatriat tezaurul tarii in anglia care din martie iese din mue,ce facem la acest moment ca sa il recuperam,in 1916 l-am trimis in rusia si de atunci ne uitam dupa el,urmeaza episodul al doilea,ma rog asa zise sacalul dar unde este cu adevarat cine stie afara de jidanescu
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272