REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.3° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Eugenio Derbez, cunoscut din ''CODA'', îşi continuă transformarea dramatică prin filmul ''Radical''

Eugenio Derbez, cunoscut din ''CODA'', îşi continuă transformarea dramatică prin filmul ''Radical''

A.F. 1 noiembrie 2023 | 00:00 276

După rolul său secundar foarte apreciat din "CODA", actorul mexican Eugenio Derbez a revenit în ţara lui natală cu un nou film a cărui acţiune se petrece într-o şcoală falimentară dintr-un oraş de graniţă devastat de bande de răufăcători, informează AFP.

Eugenio Derbez, cunoscut din ''CODA'', isi continua transformarea dramatica prin filmul ''Radical''Eugenio Derbez

"Radical" se concentrează pe povestea adevărată a unui profesor care a folosit metode neconvenţionale pentru a revoluţiona o şcoală primară subfinanţată şi pentru a-i inspira pe elevii lui cei mai înzestraţi să îşi dorească o viaţă în afara oraşului Metamoros.

"Plănuisem deja să mă implic într-o dramă, dar nu găseam ocazia cea bună", a declarat Eugenio Derbez într-un interviu acordat pentru AFP. "Dar când scenariul de la 'Radical' a ajuns în mâinile mele, mi-am spus: 'Asta e ocazia bună!'".

Filmul, care va fi lansat în cinematografele din Statele Unite vineri, a câştigat Premiul Publicului la Festivalul Sundance, dedicat cinematografiei independente şi care a avut loc la începutul anului.

Eugenio Derbez îl interpretează pe Sergio Juarez Correa, un profesor care decide să se întoarcă în oraşul lui natal pentru a încerca să îmbunătăţească viaţa elevilor care cresc printre bande de traficanţi de droguri, violenţă şi sărăcie.

El adoptă o pedagogie mai puţin ortodoxă, încercând în acelaşi timp să depăşească lipsa totală de resurse sau de finanţare a unei şcoli care, în realitate, este situată alături de o uriaşă groapă de gunoi din oraşul Metamoros.

"Este un film foarte crud, care nu ascunde realitatea", a rezumat actorul mexican.

"Dar este şi un film care te inspiră. Pentru că acel profesor - în pofida faptului că trăieşte în astfel de condiţii, într-un mediu atât de violent, a faptului că totul este împotriva sa şi că nu are nicio resursă - doar cu pură imaginaţie, pură ingeniozitate şi dorinţa de a merge înainte, el reuşeşte să schimbe vieţile tuturor acelor copii", a adăugat protagonistul filmului.

Eugenio Derbez a jucat deja rolul unui profesor: el l-a interpretat pe profesorul de cor din lungmetrajul "CODA", care a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film în 2022.

"Rol foarte intim"

Însă noul său rol este "ceva foarte intim, foarte personal" pentru actorul mexican, a declarat regizorul filmului "Radical", Chris Zalla.

La început, "a fost panică pentru Eugenio", care este un mare star în Mexic, dar care este mai cunoscut pentru rolurile sale comice, cu costume şi accesorii elaborate, a povestit regizorul. Prin noul lungmetraj, "cred că vedem acum un alt Eugenio".

Filmul a fost inspirat de un articol apărut în 2013 în revista americană Wired şi care a devenit ulterior viral.

În acea perioadă, coperta revistei o prezenta pe Paloma Noyola, o elevă din Juarez Coreea, care trăia lângă groapa de gunoi unde lucra tatăl ei, dar care avea un talent special pentru matematică, citează Agerpres.

Ea este interpretată în film de Jennifer Trejo.

Spectatorii descoperă şi alte personaje, precum Lupe (Mia Fernanda Solis), o elevă interesată de filosofie, dar confruntată cu presiunile mamei sale care îi cere să abandoneze şcoala şi să o ajute să îi crească pe fraţii şi surorile sale mai mici, şi Nico (Danilo Guardiola), care este racolat treptat de o bandă locală.

Majoritatea tinerilor actori care apar în film nu aveau decât o experienţă foarte limitată în faţa camerei.

"Unii dintre ei trăiau în condiţiile în care noi filmam, aşadar era ceva foarte familiar pentru ei. Nu era neapărat vorba despre a juca, ci mai degrabă despre a trăi ceea ce ei cunoşteau deja", a explicat regizorul Chris Zalla.

Mulţi dintre prietenii lui Jennifer Trejo au cunoscut dificultăţi similare celor ale personajului său, Mia.

"Am o prietenă care a trebuit să renunţe la studii pentru că mama ei are mulţi copii de care ea trebuie să aibă grijă. E un lucru pe care îl vedem în fiecare zi şi pe care noi am ajuns să îl considerăm normal", a adăugat ea.

În pofida acestei constatări triste, noua peliculă oferă totuşi şi o rază de speranţă, afirmă tânărul Danilo Guardiola. "Filmul ne-a arătat că toţi aceşti copii au un potenţial şi că, dacă primesc puţin ajutor şi sfaturi, ei se pot elibera şi îşi pot îndeplini visurile". 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468