Eurovision 2022: În contextul războiului cu Rusia, Ucraina porneşte ca favorită la câştigarea concursului
Eurovision 2022: În contextul războiului cu Rusia, Ucraina porneşte ca favorită la câştigarea concursului
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestUcraina, cu piesa ''Stefania'' interpretată de trupa de băieţi Kalush Orchestra, o combinaţie de hip-hop, muzică folclorică şi acorduri moderne, este marea favorită la câştigarea concursului Eurovision care anul acesta se desfăşoară în Italia, la Torino, relatează online ziarul spaniol El Mundo.
Concursul de muzică Eurovision începe săptămâna viitoare (10-14 mai), marcat de tensiunile geopolitice care zguduie continentul, cu Rusia exclusă din competiţie şi cu Ucraina ca marea favorită.
"Voi găsi mereu drumul spre casă, chiar dacă toate drumurile au fost distruse", spune un refren al cântecului.
Potrivit site-ului eurovisionworld.com, Ucraina este marea favorită a principalelor case de pariuri, întrucât foarte mulţi telespectatori din Europa îşi vor folosi voturile ca un fel de declaraţie de solidaritate în urma invaziei ruse, citează Agerpres.
Este urmată de Italia, cu duo-ul Mahmood şi Blanco, şi Suedia cu cântăreaţa Cornelia Jakobs. În top-ul 10 al preferinţelor figurează şi Marea Britanie, Polonia, Grecia, Norvegia, Ţările de Jos şi Australia.
Organizatorii concursului au exclus Rusia a doua zi după lansarea invaziei în ţara vecină la sfârşitul lunii februarie.
Războiul va marca cu siguranţă evenimentul, dar "nu este ceva inedit", a explicat istoricul Dean Vuletic, cercetător la Universitatea din Viena şi autor al unor cărţi de geopolitică legată de Eurovision.
"Publicul arată un puternic sprijin faţă de Ucraina, dar eu nu sunt foarte sigur că Ucraina va câştiga", a spus el. "În 1993, Bosnia şi Croaţia nu au obţinut poziţii prea bune", în pofida atacurilor Serbiei, a reamintit istoricul, subliniind că există şi alte piese de mare calitate.
Aproximativ 4.400 de fani afiliaţi la fan clubul OGAE (Organisation generale des Amateurs de l'Eurovision) au votat deja pentru cântecele lor preferate, iar Ucraina s-a clasat doar pe cea de-a 11-a poziţie, în timp ce Suedia, văzută din nou drept câştigătoare, s-a clasat în frunte, urmată de Italia şi Spania.
Chiar dacă nu vor câştiga Eurovision, mulţi sunt de părere că băieţii trupei Orchestra Kalush - care au avut nevoie de aprobare specială pentru a ieşi din Ucraina - vor fi marii câştigători prin simplul fapt de a putea participa la concurs.
"Faptul că se pot prezenta pe scenă, că au putut ieşi din ţară şi că au primit nenumărate mesaje de sprijin este deja o victorie pentru ei", notează istoricului Dean Vuletic.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News