REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

EUTHYROXUL REVINE în FARMACII!

EUTHYROXUL REVINE în FARMACII!

Replica API 6 octombrie 2020 | 00:00 3550

Criza „Euthyrox” pare să fi luat sfârșit! Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog și cercetator științific la Institutul Național de Endocrinologie "CI Parhon" a oferit vestea pe care mii de români o așteptau. A fost aprobat importul paralel de Euthyrox (vechea formulare) din Italia.

În ciuda numeroaselor sesizări făcute atât de cetățeni cât și de mass-media medicamentul vital pentru problemele glandei tiroide a lipsit luni întregi din farmaciile constănțene și nu numai. Din disperare s-au format mai multe grupuri de socializare unde oamenii își împărțeau între ei pastile, pentru a putea supraviețui. Ei bine, se pare că o veste bună pe acest subiect a apărut.

Import de Euthyrox din Italia

Dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog și cercetator științific la Institutul Național de Endocrinologie "C.I. Parhon" a venit cu veste mult așteptată de mii de oameni. „Pentru a rezolva criza de Euthyrox din ultimele luni a fost aprobat importul paralel de Euthyrox (vechea formulare) din Italia, astfel încât în lunile care urmează se vor găsi în farmacii ambele medicamente Euthyrox” a declarat Dr. Ruxandra Dobrescu.

Care e diferența din ele și la ce trebuie să fim atenți?

Din punct de vedere al hormonilor tiroidieni din pastilă, noul Euthyrox este identic cu vechiul Euthyrox – ambele conțin Levotiroxină sodică. Noul Euthyrox diferă de vechiul Euthyrox doar prin excipienți, adică substanțele care “împachetează” hormonul tiroidian în pastilă: formula veche de Euthyrox conține lactoză (acesta va fi disponibil din nou prin import din Italia) iar noul Euthyrox nu conține lactoză ci alți excipienți. Noul Euthyrox nu mai pune așadar probleme persoanelor cu intoleranță la lactoză. Conține în schimb manitol, care are rol stabilizator. Manitolul este folosit și ca aditiv alimentar, cu rol de îndulcitor, și nu este periculos, nu are efecte adverse. Noua formulare asigură o stabilitate mai mare în timp a substanței active din pastilă și o variație mai mica de doză între pastile diferite.

Diferențe și asemănări între cele două

Este posibil ca între ele să difere puțin absorbția și deci efectul final, așa că este o idee bună să repetăm analizele de tiroidă (TSH și fT4) la 2 luni de la schimbarea de pe vechea pe noua formulare sau invers, pentru a ne asigura că aceeași doză rămâne cea corectă. Acest lucru este mai ales important la persoanele la care variații de doză ar putea fi periculoase, de exemplu la persoane vârstnice și cardiaci. Ambalajul celor două tipuri de Euthyrox este similar.

Pentru noul Euthyrox este specificat pe cutie că este cu "excipienți modificați". Vechiul Euthyrox, cel care vine din Italia, este ambalat în cutii cu 50 de comprimate. Noul Euthyrox se găsește în cutii cu 100 comprimate.

Care sunt alternativele?

O alternativă o reprezintă Accu-Thyrox, varianta de levo-tiroxină în formă lichidă.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de cate ori fac un comentariu. scrieti ca comentariul are caractere nepermise,CARE SUNT ALEA ?????????
0
0
Macac pe iutiroxu plii. L.am inlocuit cu dude sau zarzare, e acelasi kkt
1
6
Daca azi luam formula noua,maine cea din import Italia,poimaine nu se stie de unde sau iar deloc,mai iei si medicamente pentru alte afectiuni, se duce naibii organismul uman .Iar gaselnita acestei doctorite de a repeta la 2 luni analizele specifice,in functie de varianta de Euthyrox,mi se pare o reclama mascata pentru laboratoarele de analize, pentru ca se platesc integral ,nu sunt subventionate de casa de asigurari de sanatate.
4
1
Mai usor cu vestile bune !O sa fie si asta ascuns prin depozite si dat pe sub mana. Inainte de a scrie titlurile astea, mergeti prin farmacii si cereti medicamentul .
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108