REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Evazionistul înscris în cursa pentru realizarea bretelei rutiere a Portului Constanţa, în anturajul directorului Decebal Şerban

Evazionistul înscris în cursa pentru realizarea bretelei rutiere a Portului Constanţa, în anturajul directorului Decebal Şerban

Replica API 22 noiembrie 2012 | 00:00 685

Coincidenţă uluitoare

Coincidenţă uluitoare

"Replica" vă prezintă, în exclusivitate, o serie de conexiuni care pot constitui fie o coincidenţă uluitoare, fie o veritabilă bombă de presă. Concret, Decebal Şerban, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, face parte, indirect, din anturajul afaceristului trimis în judecată de DNA pentru o evaziune de peste 4 milioane de euro, după cum arăta cotidianul nostru în numărul anterior. Fără ca numele lui Decebal Şerban să apară vreun moment în tranzacţiile pe care le vom prezenta, coincidenţele sunt de-a dreptul incredibile. Potrivit unui comunicat al companiei naţionale, una din cele 7 societăţi care au depus oferte pentru realizarea bretelei rutiere de conectare a portului cu DN 39 este asocierea dintre Vega 93 SRL Galaţi şi Maşini Hibrid SRL Constanţa, care a oferit execuţia lucrărilor pentru suma de 18.055.082 lei, în 12 luni. Dacă în ceea ce priveşte Vega 93, lucrurile sunt clare, societatea gălăţeană aparţinând cunoscutului milionar Corneliu Istrate, firma constănţeană asociată are în spate o poveste extrem de ciudată.

După cum arătam, SC Maşini Hibrid SRL, înfiinţată în martie 2011, este deţinută de un oarecare Alexandru Săpunaru, asociat al firmei, cu 50%, alături de Daniel Constantin, rudă de-a sa. Acelaşi Alexandru Săpunaru, în vârstă de 39 de ani, născut în Constanţa şi domiciliat în Năvodari, controlează, singur sau alături de soţia sa, Georgeta Săpunaru, mai multe societăţi comerciale, care activează fie în domeniul construcţiilor, fie în comerţul cu cereale. Acest ultim domeniu de activitate i-a şi adus afaceristului o serie de probleme: în 2010, Garda Financiară descoperea în cazul SC Algepa Grains SRL, firmă preluată în 2009 de către Alexandru Săpunaru, o evaziune fiscală de 6.000.000 lei, afaceristul explicând însă că s-a retras, la rândul său, din societate, astfel încât nu poate fi făcut responsabil. Lucrurile au devenit mult mai serioase în decembrie 2011, când Alexandru Săpunaru a fost reţinut de procurorii DNA Constanţa şi, ulterior, trimis în judecată, pentru o evaziune fiscală de 14.538.310,93 lei (echivalentul a peste 4 milioane de euro), săvârşită în perioada 2004- 2006, prin intermediul mai multor firme şi complici. Până la episodul cu DNA, Săpunaru a tranzacţionat nu numai firme cu activităţi în comerţul cu cereale, ci şi societăţi de construcţii. Aici ajungem şi la coincidenţa incredibilă care îl leagă pe Alexandru Săpunaru, cel din cursa pentru realizarea bretelei rutiere a Portului Constanţa, de directorul general al companiei de stat, Decebal Şerban.

Săpun(aru) are, mai trebuie frânghie. Ce caută Decebal Şerban şi Vasile Dumitru într-o afacere de 18.000.000 euro?

Este vorba despre o firmă pe care Alexandru Săpunaru a preluat-o pe data de 02.06.2010 şi pe care o deţine şi în prezent, alături de soţia sa, Georgeta Săpunaru. Firma se numeşte Convas Util SRL, are ca domeniu de activitate lucrări de construcţii şi a fost înfiinţată pe 09.09.2009 de un misterios Vasile Dumitru, în vârstă de 47 de ani, din Constanţa, cel care i-a şi cedat, ulterior, societatea lui Alexandru Săpunaru, reamintim, patronul de la Maşini Hibrid SRL, din licitaţia pentru breteaua rutieră din port. Facem aici o scurtă paranteză, pentru a expune fie o altă coincidenţă, fie o "micuţă" diversiune: ieri, am fost contactaţi de un reprezentant al firmei Convas Construct SRL din Constanţa, care ne-a asigurat că nu există nici o firmă Convas Util, iar ei, Convas Construct, nu au nici o legătură cu afaceristul Săpunaru şi licitaţia din port şi, dacă se poate, să scoatem din articol numele Convas şi să revenim cu o rectificare. Noi nu am utilizat, în nici un caz, titulatura de Convas Construct, ci aceea corectă, de Convas Util, care chiar există, dar dăm curs rugăminţii, oarecum ciudată în contextul celor aflate de noi. Revenim însă la firma care îi aduce în aceeaşi propoziţie pe Decebal Şerban, directorul Portului Constanţa, şi unul din participanţii la licitaţia pentru construcţia bretelei rutiere din port. După cum spuneam, Alexandru Săpunaru, cel de la Maşini Hibrid, implicată în licitaţie, a preluat, în iunie 2010, SC Convas Util SRL, de la patronul acesteia, un oarecare Vasile Dumitru. Ei bine, acest Vasile Dumitru este una şi aceeaşi persoană cu acel Vasile Dumitru în numele căruia Decebal Şerban, actualul director general al Portului Constanţa, îşi punea în cap locatarii mai multor blocuri de pe strada Ştefan cel Mare, în ianuarie 2011, când începea lucrările pentru construcţia unei case chiar pe malul mării, la adresa Mircea cel Bătrân nr.86 A. Decebal Şerban a fost, în acea perioadă, extrem de agitat şi implicat în povestea terenului trecut pe numele lui Vasile şi a Elenei Dumitru. În cele din urmă, în februarie 2012, soţii Dumitru au primit, în schimbul imobilului de pe strada Ştefan cel Mare nr. 86 A, un teren în staţiunea Mamaia, zona Scandinavia. De la episodul răzmeriţei de pe strada Mircea, când Decebal Şerban lupta cu dârzenie în numele lui Vasile Dumitru şi până la schimbul oficial de terenuri, actualul director al Portului Constanţa nu a mai apărut nicăieri în această poveste. Legătura dintre Decebal Şerban şi Vasile Dumitru, indiferent de natura sa juridică, comercială ori de altă speţă, există, însă, dincolo de orice dubiu. Şi, iată acum, după aproape doi ani, o fostă firmă de-a lui Vasile Dumitru, cel din anturajul lui Decebal Şerban, apare în portofoliul unuia dintre cei care cer, aceluiaşi Decebal Şerban, peste 18.000.000 de euro pentru construcţia bretelei rutiere din Portul Constanţa.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218