EVAZIUNE FISCALĂ! Controale MASIVE la parcurile auto din Constanța
EVAZIUNE FISCALĂ! Controale MASIVE la parcurile auto din Constanța
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestInspectorii de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului au luat la puricat parcurile auto din municipiul Constanța. Luni, 22 mai a.c., au fost controlate 10 parcuri auto de pe bulevardul Aurel Vlaicu, nereguli fiind depistate la 8 dintre acestea. Cei mai mulţi fac evaziune fiscală. „Am ridicat documente informative cu privire la chiria locului. Dacă va fi nevoie voi sesiza organele de poliție”, a declarat Horia Constantinescu, șeful CJPC.
„Au fost controlate 10 curţi, pentru că nu putem vorbi despre agenți comerciali, ci despre nişte incinte în interiorul cărora sunt nişte mașini care au toate afișat în geam același număr de telefon pentru fiecare parc în parte. Am descoperit pentru fiecare parc în parte că nu există societăți comerciale care să stăpânească aceste suprafețe, există personae fizice, care sub auspiciul legalității comecializează mașini pentru care primesc un comison. Noi nu avem cadru legal să desfășurăm o acțiune împotriva unei persoane fizice, dar ceea ce putem face este să informăm cetățenii că există riscuri majore la achiziționarea unui autovehicul și, după cum se poate vedea, nu sunt cele mai ieftine. De ce există aceste riscuri? Actele normative arată că trebuie să fie emis un certificat de garanție de pentru minim un an, iar asta înseamnă că un comerciant trebuie să își asume starea tehnică a mașinii pentru a împrăștia orice fel de suspiciune în ceea ce privește mașina. Cei cu care am discutat ne-au prezentat contracte de inchierere pentru terenuri și au spus că mașinile din incinta acestor spații sunt ale diverșilor proprietar cu care dânșii au înțelegeri, care nu poate fi demonstrată nici printr-un contract de subînchiriere, nici comodat, nici altceva care să prezinte realitatea pentru ceea ce se întâmplă aici. Realitatea este cruntă. Este o formă de eludare de la plătirea taxelor, a certificatului de garanție, o formă de înșelăciune. Majoritatea mașinilor vin din străinătate și ca formă de zvonistică, ele vin din străinătate cu diverse problem tehnice și sunt puse în vânzare ca fiind noi”, a adăugat Constantinescu.
„Îi sfătuiesc pe cumpărători să nu își achiziționeze mașini care nu au certificat fiscal. Din păcate, noi nu putem să le dăm amenzi, însă vom face o adresă la ANAF și RAR”, a adăugat Constantinescu.


La un alt parc auto, inspectorii nu l-au găsit pe patron, în schimb l-au invitat la sediul OPC, unde va trebui să prezinte contractele pentru maşini, aşa încât să poată fi realizată verificarea.
„Amenzile ar fi de la 5.000 de lei la 25.000 pentru lipsa certificatului de garanție, dar asta doar pentru societățile comerciale. Cei care nu au firme nu pățesc nimic. OPC nu are competență”, a conchis Horia Constantinescu. Șeful CJPC face apel la cei care au fost păcăliți de acești samsari de automobile să meargă la OPC să facă reclamație.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.