REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Eveniment la Valu lui Traian: doctorul în arheologie Papuc, subiectul unei cărţi-album

Eveniment la Valu lui Traian: doctorul în arheologie Papuc, subiectul unei cărţi-album

Replica API 11 iunie 2016 | 02:33 518

Florin Mitroi şi Ghiorghe Papuc

Eveniment de proporții la Valu lui Traian! Cu ajutorul Primăriei din localitate, vineri, 10 iunie, a fost lansată cartea "Ghiorghe Papuc, om al cetății". Scrisă de dr. Mariana Lupu – Păvăloiu, cu ajutorul celor care l-au cunoscut pe doctorul în arheologie Papuc, lucrarea își propune a fi un album cu amintiri și cu noțiuni foarte importante. "În calitate de cunoscător al istoriei neamului, a ajutat la găsirea de nume cu semnificație pentru străzile și clădirile din domeniul public Valu lui Traian. Comuna noastră este de mare interes istoric, iar domnul Papuc a fost activ la conservarea vestigiilor istorice de pe teritoriul ei", a declarat primarul din localitate, Florin Mitroi.

Evenimentul a avut loc la Centrul de Tineret din Valu lui Traian, în prezența mai multor personalități din lumea literară și nu numai. Printre aceștia s-au aflat cadre didactice, dar și Constantin Chera, fost director al Muzeului de Istorie din Constanța, Virgil Coman, managerul Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Gheorghe Dumitrașcu – istoric și cadru didactic la Universitatea Ovidius, profesor Stoica Lascu de la Universitatea Ovidius, dr. Mariana Lupu Păvăloiu, Elena Apostol Robe, fosta dirigintă a acestuia, dar și mai mulți colegi de-ai lui Ghiroghe Papuc. Lansarea cărții ce-l are în prin plan pe doctorul în arheologie Papuc a avut loc cu ajutorul Primăriei Valu lui Traian, ea fiind organizată chiar de ziua acestuia. "Amintirile și evocările unei munci nemărturisite cu voce tare au fost împletite cu pilde și anectode de nea' Gică, făcând istoria și arheologia plăcute și ușor de străbătut pentru noi. Pe lângă activitatea profesională fructuoasă s-a implicat și în viața socială a localității natale, fiindu-ne mereu alături. Dar, cel mai important lucru, dincolo de vastele sale cunoștințe, este calitatea umană a lui nea' Gică. Un om pe care te poți baza oricând, săritor și sensibil la problemele celorlalți. Într-o lume în care suntem cu toții absorbiți de propria viață și de tumultul acesteia, uităm să observăm și oamenii din jur, el își ține prietenii aproape, le cunoaște bucuriile și greutățile, are întotdeauna timp de un ceai și este o prezență discretă, dar constantă în viața noastră. Mulțumim, nea' Gică", a declarat Florin Mitroi, primarul din Valu lui Traian. Cuvinte frumoase și amintiri impresionante au fost scoase la suprafață de toți cei prezenți la eveniment: colegi de breaslă, cadre didactice, rude și prieteni. "De ce o carte despre Valu lui Traian? Pentru că sudul acesta al Dobrogei este special. Știți foarte bine că unicul muzeu de artă din România este la Topalu, într-un mediu sătesc. Și poate că Valu lui Traian este prima Primărie care a făcut acest lucru (a ajutat la lansare – n.r.), pentru că numai o vorbă spusă și imediat a prins la domnul primar (Florin Mitroi – n.r.), la doamna Mariana Ogreanu, la doamna Iulia Frățilă, care au spus imediat că sunt alături de noi. A fost o carte inițiată în februarie, iar la sfârșitul lui aprilie era deja sub tipar. Cei care au scris au făcut-o cu sufletul. Este o carte – album, ce se dăruiește comunei pentru că și la Valu lui Traian se nasc oameni mari. S-au născut, se nasc și se vor naște. Să sperăm că dragostea pentru satul în sine o perpetuăm, chiar dacă suntem născuți aici, chiar dacă nu. Este un sat modern, care ne oferă foarte mult. Mulțumesc din tot sufletul colegilor care au răspuns la cererea mea, de la Muzeul de Istorie și Arheologie, de la Universitatea Ovidius, dar și celorlalți", a spus și dr. Adriana Lupu – Păvăloiu.

Mitroi: "Valu lui Traian este ca și copilul meu"

După ce a fost felicitat pentru întreaga sa activitate profesională dar și pentru latura sa umană, Ghiorghe Papuc a menționat că nu are cuvinte, iar tot ce era de spus a fost relatat de colegii săi. Acesta a dat autografe pe cărți și le-a împărțit celor prezenți. "Vreau să mai punctez o dată faptul că nu am lansat această carte înainte de alegeri. Un motiv a fost că la cât de frumos ați vorbit despre nea' Gică, dacă acesta pleca și îmi devenea contracandidat, pierdeam alegerile", a spus Mitroi în spirit de glumă. Acesta a mai adăugat: "Din punctul meu de vedere am reușit în acești 12 ani să fac tot ceea ce am făcut, lucruri normale dar cu eforturi majore. Însă, am reușit un lucru foarte important. Consider că am devenit ca o familie. Așa este și așa privesc lucrurile. Adică unul pentru celălalt. Drept pentru care nu mă voi abate de la lege, voi fi în permanență pentru ei, pentru locuitori. Vă spun că, în afară de cei doi copii care mă făceau să vin acasă, nimic nu mă făcea să renunț la muncă. M-am dedicat acestei comune și locuitorilor ei. Repet, localitatea o consider ca și pe un copil al meu".

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272