Ex-directorul Confort Urban, strâns cu ușa, după ce a făcut praf societatea Consiliului Local!
Ex-directorul Confort Urban, strâns cu ușa, după ce a făcut praf societatea Consiliului Local!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDupă ce fostul director general al Confort Urban, Viorel Farcaş, a intrat, în 2017, în “colimatorul” Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Constanţa, în luna februarie, același an, s-a hotărât ca Florin Andrei Constantin să fie cel care va ocupa funcția ca interimar. A stat pe funcție până în 2022, când i-a suflat-o Stere Hira însă a lăsat câteva lucruri neterminate, aspect care a condus la un război între instituție și fostul șef. Pe de o parte, Confort Urban îi impută obligația plății unei sume de bani pe care Constantin și-a însușit-o și pe de altă parte același Constantin vrea să recupereze niște bani de la fostul angajator. Între timp, ANAF, prin Serviciul Inspecție Economico Financiară Galaţi, a intrat pe fir. N-ar fi singura speță pe care Confort Urban ar avea-o de împărțit cu organul fiscal.
În 2022, Consiliul Local al Municipiului Constanţa, ce deţine întregul capital social al Confort Urban, în baza Deciziei Consiliului de Administraţie nr. 304/24.06.2022, a decis revocarea din funcţia de director general a lui Andrei Constantin-Florian. În locul lui a fost numit Stere Hira, care venea de la fostul RAEDPP. Constantin a rămas, inițial, în Consiliul de Administrație, însă a fost, rapid, exclus și de aici. Numai că, Andrei Constantin nu a plecat cu lacrimi și flori, în semn de ”Rămas bun!”, ci și-a lăsat câteva lucruri neterminate.
În primă fază, vorbim despre o chestiune ce vizează efectuarea, de către Constantin, a unei plăți. Către cine? Către el însuși, reprezentând anumite... așa zise drepturi salariale. Aspect constatat chiar de ANAF, care a impus societății Consiliului Local recuperarea debitului, suma ridicându-se undeva la 200.000 lei. Societatea a contestat-o, la Serviciul de Soluționare a Plângerilor Prealabile și a Contestațiilor, contestație care a fost respinsă. Confort Urban s-a îndreptat, în instanță, împotriva lui Andrei Florian Constantin, obiectul dosarului fiind plata lucrului nedatorat. Litigiul a fost suspendat, până la soluționarea dosarului în care Confort Urban a contestat decizia ANAF, de recuperare a debitului.
În timp ce Confort Urban se chinuie să recupereze banii încasați ilegal de Constantin, acesta nu s-a lăsat mai prejos și zice că are de recuperat bani de la fostul angajator. Asa că, pe 4 decembrie a deschis și el o acțiune în instanță. După mandatul lui Constantin.. ANAF a demarat procedura de executare silită a SC Confort Urban SRL. De altfel, și mandatul lui Andrei Constantin la Confort Urban este pus sub semnul întrebării. ANAF a constatat, prin 2019, un prejudiciu de 45 de milioane de lei, instituția de control demarând procedurile pentru recuperarea sumelor în instanță. Organul de control a emis alte decizii prin care au fost instituite măsuri asiguratorii asupra bunurilor societății, dar și instituirea popririi asupra tuturor disponibilităților din conturile bancare și asupra tuturor partenerilor contractuali. După ani de procese, Agenția a demarat procedura de executare silită în vederea executării sumei de 12.800.000 lei, echivalentul a 2,6 milioane de euro. Deși ANAF invoca suma de 45 de milioane, Confort Urban a reușit să desființeze în instanță peste 30 de milioane.
Ce a constatat organul fiscal
În fapt, organele de inspecție fiscală au constatat că reclamanta a procedat la deducerea TVA pentru achizițiile efectuate atât pentru reparații și întreținere la bunurile publice, cât și pentru reabilitări și modernizări la bunurile publice, acestea fiind înregistrate în evidența sa contabilă ca imobilizări corporale proprii. Totodată, s-a constatat că societatea nu a procedat la deducerea TVA pentru achizițiile efectuate pentru reabilitări și modernizări la bunurile publice, aceasta fiind inclusă în valoarea de înregistrare a mijloacelor fixe. Organele de inspecție fiscală au constatat că societatea nu a întocmit facturi fiscale către Primăria Municipiului Constanța, deși lucrările au fost executate pentru acest beneficiar, în baza contractului de delegare a gestiunii și au fost încasate de la acesta prin majorări de capital social (aporturi în numerar). Având în vedere aceste constatări, organele de inspecție fiscală au considerat că diminuarea capitalului social reprezintă operațiune impozabilă din punct de vedere al TVA, S.C. Confort Urban având obligația colectării TVA, dacă TVA aferentă acestor bunuri a fost dedusă.
În acest dosar, este contestat un titlu executoriu, adică o somație și un titlu, ca urmare a emiterii unor decizii de accesorii și penalități ce au făcut obiectul unui control fiscal în anul 2019, ne transmitea, recent, conducerea Confort Urban. Societatea încearcă să anuleze deciziile emise în urma acelui control fiscal din 2019, cât și executarea silită declanșată urmare a aceluiași control. Există înregistrate mai multe dosare, atât pe rolul Judecătoriei Constanța, cât și pe rolul Curții de Apel. Acesta din urmă având că obiect anularea deciziei de soluționare a contestație fiscale prin care parțial a fost respinsă Contestația Confort Urban, cu obligația efectuării din nou a controlului fiscal pentru aceeași perioada verificată în 2019.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News