REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

EXCLUSIV. Ce spune Institutul Cantacuzino despre prezența țânțarului tigru asiatic la Constanța!

EXCLUSIV. Ce spune Institutul Cantacuzino despre prezența țânțarului tigru asiatic la Constanța!

Replica API 1 septembrie 2017 | 00:52 358

Specialiștii de la Institutul Cantacuzino au confirmat existența la Constanța a țânțarului tigru asiatic, responsabil de transmiterea unor afecțiuni grave, precum meningita West Nile, febra Denga sau virusul Chikungunya. Într-o adresă transmisă ziarului „Replica de Constanța”, reprezentanții Institutului Cantacuzino au arătat faptul că, în perioada 25 – 27 august, o echipă de la Laboratorul Entomologie Medicală a realizat capturi de țânțari în orașul Constanța, activitatea fiind finanțată în cadrul proiectului european „European network for sharing data on the geographic distribution of arthropod vectors, transmitting human and animal disease agents”.

„Astfel, în orașul Constanța, pe lângă specia Culex pipiens, care a fost dominantă, au fost identificați și indivizi (femele și masculi), din specia invazivă Aedes Albopictus, țânțarul tigru asiatic. Identificarea a fost făcută în baza caracterelor morfologice, cu utilizarea cheilor de determinare. În urma acestei activități de teren, confirmăm prezența speciei Aedes albopictus în orașul Constanța.

De altfel, reamintim că la doar o zi după ce un cititor al „Replica de Constanța” semnala prezența acestor țânțari în municipiul nostru, în zona Capitol, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică anunțau confirmarea primului caz de encefalită West Nile, pacientul fiind un bărbat de 77 de ani, care, spun autoritățile, cel mai probabil a fost înțepat de țânțarul tigru asiatic, undeva în zona de sud a orașului, în Km 4-5 sau Poarta 6.

Țânțarul tigru asiatic, prezent în Constanța de patru ani

Potrivit medicilor de la Institutul Cantacuzino, țânțarul tigru asiatic a fost introdus în Europa, accidental, prin importul de anvelope second hand și de plante acvatice de tipul „lucky bamboo”, iar larvele se dezvoltă în habitate create de om, de tip container (recipiente care acumulează apă de ploaie, adesea de dimensiuni foarte mici, canale pluviale stradale etc), fiind deosebit de greu de controlat. „Aedes albopictus este o specie de țânțari cu potențial maxim de invazivitate în noi regiuni geografice, adaptat climatului temperat, ouăle sale rezistând la temperaturi scăzute. Este un țânțar puternic disconfortant și reprezintă un vector competent pentru virusuri exotice, ca virusul febrei denga și virusul Chikungunya. În Croația și Franța, această specie a putut asigura transmiterea locală a virusului denga, iar în Italia și Franța, a virusului Chikungunya. Specia se află pe lista speciilor de țânțari vectori invazici pentru care se recomandă supraveghere!”, au declarat reprezentanții Institutului Cantacuzino pentru „Replica de Constanța”.

Se impune subliniat că, potrivit specialiștilor, „având în vedere densitatea acestei specii în siturile investigate, precum și disconfortul raportat de populația orașului până în prezent, putem afirma că specia este prezentă în orașul Constanța de cel puțin patru ani. Datele prezentului studiu vor fi transmise spre informare și autorităților locale”.

Constănțenii din Km 4-5 și Poarta 6 nu pot dona sânge, până la sfârșitul lui octombrie

În contextul confirmării cazului de infectare cu virusul West Nile de la Constanța, reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța anunță luarea unor măsuri pentru securitatea transfuzionale. „Cazuri de infecție cu virusul West Nile au fost confirmate în Grecia, Israel, Sardinia (Italia), Serbia, iar în România în Brăila, Galați, comuna Vânători (Vrancea), Armeni (Sibiu), Călinești (Olt), Hulubești (Giurgiu), București, Popești Leordeni, Gheorghe Lazăr (Ialomița), Giurgiu, Puești de Jos (Buzău), Constanța și Bacău. Măsuri: se suspendă de la donare timp de 28 de zile de la întoarcere, potențialii donatori ce au tranzitat aceste zone; suspendarea de la donare a potențialilor donatori ce au domiciliul sau/și locul de muncă în cartierele KM 4-5 și Poarta 6, din Constanța, până la 31 octombrie 2017. Toate persoanele care vor dona în perioada 30 august – 31 octombrie, sunt rugate să informeze centrul regional dacă în perioada următoare donării apar probleme de sănătate”, au transmit reprezentanții centrului regional de transfuzii sangvine.

16 cazuri de meningo-encefalite, confirmate în România. Un bolnav, la Constanța!

Ministerul Sănătății anunță că, în perioada 9 mai – 30 august a acestui an, au fost confirmate, la nivel național, 16 cazuri de meningo-encefalite cu virus West Nile, fiind înregistrate șase decese, dintre care trei la București și câte unul în județele Buzău, Brăila și Olt. Autorităţile sanitare dau asigurări că acestea sunt cazuri sporadice şi că nu există riscul producerii unei epidemii. Reamintim că la Constanța a fost confirmat un singur caz.

Potrivit medicilor, 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care sunt totuşi simptome precum febră ridicată şi dureri puternice de cap, persoanele respective trebuie să meargă de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical. În cazurile severe, apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Ca măsuri de protecţie, ministerul recomandă evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată, cum ar fi parcuri, păduri, ape stătătoare, utilizarea substanţelor chimice repelente de ţânţari, montarea de plase de protecţie împotriva ţânţarilor, desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Primaria si RAJA sa faca cit mai multe deratizari.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272