REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

EXCLUSIV. Operă a sculptorului Ion Vlad, SPARTĂ la Constanța de niște tineri care își făceau selfie!

EXCLUSIV. Operă a sculptorului Ion Vlad, SPARTĂ la Constanța de niște tineri care își făceau selfie!

Replica API 29 aprilie 2016 | 11:59 343

Până unde duce dorința de a te poza cu opere celebre? Se pare că până în acel punct în care ajungi să le distrugi. Nu fotografiile, ci operele. Așa s-a întâmplat și la Constanța, în timpul expoziției de artă Dali-Bible. Un grup de tineri a vrut să facă un selfie, dar, întrucât adolescenții s-au agitat și s-au înghesuit, aceștia au dărâmat un panou care a căzut fix peste o sculptură a celebrului sculptor Ion Vlad.

Muzeul de Artă din Constanţa găzduiește, în perioada 27 aprilie – 14 iunie 2016, lucrările unuia dintre cei mai apreciaţi pictori la nivel mondial, Salvador Dali. Este vorba despre expoziţia "Biblia Sacră", care cuprinde lucrări de litografie și grafică ale celebrului artist spaniol, inspirate din Sfanta Scriptură. Prin urmare, publicul din Constanța a dat buluc miercuri, 27 aprilie, pentru a admira operele lui Salvador Dali, care fac parte din colecția germanului Thomas Emmlerling, un cunoscut manager de artă. Însă, din peisaj nu au lipsit nici incidentele. Oamenii au admirat și piesele din expoziția permanentă a muzeului și, din dorința de a imortaliza momentul, au cam făcut-o lată. Mai exact, un grup de tineri a vrut să facă un selfie dar s-a cam agitat și înghesuit, lovind un panou care a căzut peste un bust realizat de celebrul artist Ion Vlad. Sculptura a căzut la pământ și soclul s-a spart. "Da, este adevărat. Însă, din fericire, s-a stricat doar o parte din soclu, care era de ghips, dar care s-a și reparat. S-au înghesuit niște tineri și a căzut un panou. Și-au făcut un selfie și s-au rezemat, s-au împins într-un panou. Acesta a căzut peste bust, dar a fost afectată doar o parte a soclului. Nefericitul eveniment s-a petrecut chiar în prima zi de vernisaj. Era foarte multă lume, iar sala este mică. Și acești tineri și-au făcut selfie...", a declarat, pentru "Replica", Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța. Precizăm că Ion Vlad este un sculptor român, născut pe 24 mai 1920, la Fetești. Acesta s-a stabilit în Franța și a fost membru de onoare al Academiei Române. Potrivit wikipedia, el a absolvit clasele primare, gimnaziul și liceul Barbu Știrbei la Călărași, unde și-a și petrecut o bună parte a tinereții sale. A studiat la Școala de Arte Frumoase din București cu maestrul Cornel Medrea și a devenit profesor de sculptură la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București, iar în anul 1964 i se acordă Premiul de Stat. În România a beneficiat de importante comenzi destinate spațiilor publice. A părăsit România în 1965, la vârsta de 45 de ani, și s-a stabilit la Paris, unde a și decedat, pe 28 ianuarie 1992. Lucrări în țară: Basorelief pe fațada Operei Române din București, bustul lui Hristo Botev din Parcul Herăstrău, „Zimbrul” (sculptură în piatră inaugurată în 1969 în fața Gării Onești, mutată în sensul giratoriu de la Carom în 2012), „Maternitate” (sculptură din bronz, 1965 suspendată pe fațada Spitalului Municipal Onești), „George Enescu”, statuie de bronz la Bârlad, Statuia pictorului Ștefan Luchian, din piatră artificială, amplasată în parcul Ion Voicu din București etc.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614