REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.1° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.1° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Exclusiv! S-au liniștit apele la DNA Constanța! Trei procurori au renunțat la demisie!

Exclusiv! S-au liniștit apele la DNA Constanța! Trei procurori au renunțat la demisie!

Mirela PASCAL 17 aprilie 2024 | 00:00 6188

S-au liniștit apele la DNA Constanța, după scandalul demisiilor! Mihai Alexandru Stanciu, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, i-a luat locul, începând cu 23 februarie, lui Andrei Bodean la conducerea DNA Constanța. Imediat după ce s-a aflat marea schimbare, s-a iscat o „ambuscadă“, procurorii care se aflau în subordinea fostului șef exprimându-și nemulțumirea față de schimbarea acestuia din funcție. În semn de solidaritate, procurorii au transmis CSM-ului o adresă prin intermediul căreia își exprimau acordul de a fi delegați în fruntea Serviciului Teritorial al DNA, invocând un articol de lege care nu se poate aplica în cazul lor, ci doar până la nivelul Parchetului de pe lângă Curțile de Apel, DNA aflându-se în structura Parchetului General. Ulterior, în urmă cu câteva zile, aceiași procurori și-au cerut încetarea activității, începând cu data de 7 mai. Dacă cererile a doi dintre ei, în speță Andrei Bodean și Constantin Conortoș au fost admise marți, 16 aprilie, de CSM, potrivit informațiilor noastre, ceilalți s-au răzgândit! Vor rămâne la DNA!

Exclusiv! S-au linistit apele la DNA Constanta! Trei procurori au renuntat la demisie!DNA Constanța și Mihai Stanciu

Procurorii DNA Constanța au transmis, în urmă cu ceva timp, Secției de procurori a CSM un document prin care își exprimă acceptul de a fi delegați în fruntea Serviciului Teritorial al DNA, în locul lui Andrei Bodean, reclamând faptul că nu ar fi fost consultați de procurorul-șef Marius Voineag, înainte ca acesta să delege un procuror din alt parchet pentru conducerea serviciului teritorial începând cu 23 februarie. Vorbim despre Andrei Bodean (schimbat de Marius Voineag cu Mihai Stanciu), Vasile Abagiu, Ciprian Bodu, Constantin Conortos, Dan Haralambie, iar procurorul Sorin Constantinescu (fost șef al ST Constanța înaintea lui Bodean) și-a depus cererea de pensionare. Procurorii invocau articolul 179 din Legea 303/2022 privind delegarea, detaşarea şi transferul judecătorilor şi procurorilor, care prevede: „Pot fi delegaţi în funcţii de conducere judecătorii sau procurorii care funcţionează la instanţa sau parchetul unde este vacantă funcţia de conducere. În cazul în care la o instanţă sau la un parchet unde este vacantă funcţia de conducere, niciun judecător sau procuror nu îşi exprimă acordul în vederea delegării sau, din motive obiective, nu poate fi delegat niciun judecător sau procuror de la aceeaşi instanţă sau acelaşi parchet, poate fi delegat în respectiva funcţie de conducere oricare dintre judecătorii sau, după caz, procurorii care funcţionează la altă instanţă sau alt parchet din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel, respectiv parchet de pe lângă curtea de apel, cu respectarea art. 175 alin. (1).”.

Exclusiv! S-au linistit apele la DNA Constanta! Trei procurori au renuntat la demisie!

Procurorii au invocat un articol de lege care se aplică până la nivelul Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel

În realitate, acesta se aplică până la nivelul parchetelor de pe lângă Curțile de Apel. DNA este o structură a Parchetului General, deci nu i se aplică articolul mai sus menționat. Același articol, alineatul 2, prevede că „delegarea judecătorilor şi procurorilor într-o funcţie de conducere de la judecătorii, tribunale, tribunale specializate şi curţi de apel şi, respectiv, de la parchetele de pe lângă aceste instanţe nu este condiţionată de îndeplinirea aceloraşi condiţii de vechime prevăzute de lege pentru numirea în funcţia respectivă.“

Exclusiv! S-au linistit apele la DNA Constanta! Trei procurori au renuntat la demisie!Andrei Bodean

Revenind, Secţia pentru Procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a analizat în ședința de marți 16 aprilie 2024, solicitarea procurorului Bodean Andrei, și a lui Constantin Conortoș, de încetare a activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța.

Exclusiv! S-au linistit apele la DNA Constanta! Trei procurori au renuntat la demisie!

CSM a admis cererile, așa că cei doi vor pleca, începând cu 7 mai a.c., la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

Exclusiv! S-au linistit apele la DNA Constanta! Trei procurori au renuntat la demisie!Ciprian Bodu

Trei procurori demisionari rămân la DNA

Ceilalți, însă, vor rămâne pe poziții. Potrivit informațiilor noastre, Ciprian Bodu, Dan Haralambie și Vasile Abagiu nu mai pleacă de la DNA, revenind asupra cererilor de încetare a activității. Sorin Constantinescu nu se întoarce, pentru că iese la pensie.

Exclusiv! S-au linistit apele la DNA Constanta! Trei procurori au renuntat la demisie!Sorin Constantinescu

Cum CSM a admis cererile lui Bodean și a lui Conortoș, urmează ca funcțiile lor să fie vacantate și, în locul lor, să fie delegați alți procurori.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272