EXCLUSIV! ŞERBAN NICOLAE: Orban ar fi avut mai mult de câștigat dacă-și cerea public iertare. VIDEO
EXCLUSIV! ŞERBAN NICOLAE: Orban ar fi avut mai mult de câștigat dacă-și cerea public iertare. VIDEO
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestȘerban Nicolae, aflat la cel de-al treilea mandat de senator PSD, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a atins mai multe teme de discuție. Acesta a vorbit despre propunerile de modificare a legislației penale, despre nerespectarea promisiunilor făcute de PSD în fața alegătorilor, dar și despre neregulile guvernării PNL, din prezent. De asemenea, s-a discutat și despre o posibilă alianță între PSD, PRO România și ALDE, în vederea alegerilor locale și parlamentare.
În prima parte a interviului, senatorul Șerban Nicolae a vorbit despre propunerile sale legate de schimbarea legislației penale, precizând că propunerile nu au vizat protejarea unor politicieni cu probleme penale, ci îndreptarea unor nereguli și revenirea la Codul Penal anterior, cel creat de Vintilă Dongoroz.
“Nu doream nimic în favoarea infractorilor”
Mai exact, una dintre propuneri viza sancționarea procurorilor și avocaților care divulgă date din anchetele penale din dosare care nu au caracter public, întrucât în prezent sunt sancționați doar martorul, expertul și interpretul dacă divulgă date dintr-o anchetă nepublică. O altă propunere viza aplicarea directivei referitoare la încătușarea și arestarea unei persoane ca o formă de sancțiune anticipată. Directiva vorbea despre faptul că este de neacceptat ca încătușarea sau arestarea preventivă să fie folosite pentru a transmite deja că persoana respectivă este găsită vinovată.
“DNA s-a opus propunerii mele, dar când a venit directiva europeană au respectat-o. De atunci nu am mai văzut acel festival cu cătușe în prime-time la televizor. Ceea ce propuneam eu, acum 6 ani, la sugestia unor judecători, nu avea legătură cu Dragnea sau o altă persoană cercetată. Modelul cel mai bun este revenirea la Codul Penal anterior, creația celui mai mare specialist în materie de drept penal, Vintilă Dongoroz. Autorul codului penal 1938 și 1968. O personalitate de asemenea calibru poate fi combătută de tot felul de politruci PNL-iști, fără cunoștințe de drept, dar care știu foarte bine să manipuleze și să intre în sfera de propagandă ieftină. Nu doream nimic în favoarea infractorilor, ci revenirea la un model consacrat pe parcursul a câțiva zeci de ani în dreptul penal românesc.”, a precizat Șerban Nicolae.
”Orban nu a fost amendat. Și-a comandat niște amenzi la domiciliu”
Ludovic Orban, prim-ministrul României, a fost surprins în ultima perioadă, în mai multe poze, în timp ce fuma în spații închise. Premierul a fumat în biroul său, într-o sală de ședințe a Guvernului României și la sediul PNL. Parlamentarul PSD crede că Ludovic Orban nu este singurul fumător de rang înalt și că este un obicei uzual printre mai mulți politicieni, făcând astfel o paralelă între acest caz și angajările pe pile în administrația publică.
“Nu trebuie să fim naivi și să credem că au fost niște cazuri separate sau excepționale, dar în același timp, nu vreau să fim nici ipocriți. Sunt convins că nu este doar Orban în culpă și că nu este un criteriu politic. La fel de convins sunt că nu doar Dragnea putea fi tras la răspundere pentru cazuri de angajați în instituții publice care desfășoară activități la partid sau care nu desfășoară activități, dar sunt plătiți din bani publici. Fiind foarte drastici cu acest fenomen, fără a avea o proporție, foarte mulți dintre politicienii de vârf ai României ar fi avut aceeași problemă cu un dosar penal.”, a mai afirmat senatorul Șerban Nicolae.
Potrivit Guvernul României, Ludovic Orban a plătit două amenzi, în valoare de 3.000 de lei, pentru fumat și nepurtarea măștii în spații închise. Amenda a fost primită doar după ce premierul ar fi cerut în mod expres acest lucru. “Orban nu a fost amendat. Și-a comandat niște amenzi la domiciliu, ceea ce mi s-a părut cu atât mai grav. Este clar că Orban nu a realizat gravitatea faptelor. Mai degrabă ar fi avut de câștigat cerându-și public iertare pentru un asemenea comportament, decât să sune un comisar și să ceară o amendă pentru a închide povestea că nu dă bine la imagine. Asta face parte dintr-o procedură de aroganță, de comportament nefiresc.”, spune Nicolae.
„Ana Birchall are un meci personal cu Florin Iordache”
„În ceea ce o priveşte pe doamna Birchall, cred că domnia sa are nişte frustrări legate de un conflict cu Florin Iordache şi totul trebuie privit într-o asemenea cheie. De altfel, a şi făcut câteva observaţii legate de prezenţa lui Florin Iordache la conducere şedinţei, de propunerile pe care le face sau le susţine Florin Iordache. E, mai degrabă, un meci personal, care nu ar avea ce să caute în spaţiul public”, a adăugat Şerban Nicolae.
Mai multe detalii despre aceste subiecte veți putea afla urmărind prima parte a interviului cu Șerban Nicolae, senator PSD:
Video 1:
În cea de-a doua parte a interviului, Șerban Nicolae a răspuns zvonurilor care anunță o alianță electorală între PSD, PRO România și ALDE, cu rolul de a câștiga astfel alegerile locale și parlamentare. De asemenea, senatorul a punctat și greșelile guvernării PSD în raport cu electoratul.
Se conturează alianța între PSD, PRO România și ALDE
În ceea ce privește o posibilă alianță, senatorul PSD a precizat că pot intra în calcul mai multe partide, nu doar PRO România și ALDE, cu care recunoaște că ar putea exista înțelegeri pe plan local. Astfel, un candidat la alegerile locale ar putea fi susținut de mai multe forțe politice. Alianța ar putea fi înregistrată la tribunal și anunțată înaintea congresului PSD.
“Probabil că lucrurile se vor schimba. Votul politic la nivel național, percepția de ansamblu și faptul că un partid participă la alegeri în vederea preluării guvernării post electoral, face ca alianțele să fie regândite și să se ajungă la o formulă de alianță. Cred că aceste formule electorale au avantajul de a prezenta și mai multă încredere electoratului. Există o teorie pe care eu nu o îmbrățișez, cea a înregistrării alianței la tribunal. Din punctul meu de vedere, cuvântul dat trebuie respectat indiferent de cuvântul dat la instanță, dar pentru opinia publică are mai multă greutate acest angajament asumat și în scris. Nu ar trebui să aibă o mare relevanță. Ceea ce poate fi eficient este un mesaj articulat, rostit de oameni credibili.”, a declarat Șerban Nicolae.
“O bună parte dintre promisiunile de atunci au rămas neonorate”
Guvernul PNL este acuzat că s-a împrumutat în 6 luni mai mult decât s-a împrumutat guvernul PSD timp de 3 ani și că cei peste 6 miliarde de euro nu se regăsesc în economia româniei. Șerban Nicolae spune că deficitul bugetar a continuat să crească la cote alarmante, la fel și inflația și că probabil va fi nevoie de intervenția Curții de Conturi și de o anchetă parlamentară. Senatorul a vorbit și despre guvernarea PSD și din ce motiv o parte a promisiunilor nu au fost onorate.
“PSD a fost eficient în 2016, dar din păcate o bună parte dintre promisiunile de atunci au rămas neonorate și cred că nu am știut să gestionăm cu onestitate o serie întreagă de neajunsuri. Cel mai simplu lucru care-mi vine în minte este cel legat de construcția de spitale regionale. Noi am aflat adevărul după preluarea guvernării. Am constatat că cele 500 de milioane de euro nu existau, era vorba doar de 150 de milioane de euro din fonduri europene și că banii nu erau pentru construcția spitalelor, ci pentru consultanță și studii. Nu am știut să explicăm că pur și simplu ne-am înșelat, că ceea ce știam că este pus la dispoziția României de Uniuniea Europeană pentru spitalele regionale nu există de fapt. În realitate era vorba de 3 spitale, nu de 8. Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană ne dădea niște bani pe care noi să îi dăm unor consultanți vestici să ne arate cum trebuie să facem un spital. Am gestionat prost această chestiune, n-am știut să o comunicăm și, din păcate, este un punct slab.”, a conchis Șerban Nicolae.
Pe de altă parte, demiterea acestui guvern devine o obligaţie
“Trebuie să clarific un lucru, demiterea Guvernului este o soluţie de criză. Nu e o fericire, nu e o încântare şi nici măcar nu oferă garanţia că imediat se rezolvă lucrurile. Pe de altă parte, demiterea acestui guvern devine o obligaţie. Gândiţi-vă că noi am fost obligaţi să instalăm acest guvern. Noi, PSD. Pentru că eram la debutul stării de urgenţă, eram la debutul epidemiei şi gândiţi-vă că cei care au manipulat propagandistic informaţia şi care nu au avut nici un fel de jenă să pună pe seama PSD-ului tragedia de la clubul Colectiv, moartea poliţistului Gigină şi aşa mai departe, nu ar fi avut nici o reţinere şi, cu cinismul cel mai crâncen, ar fi spus că, astăzi, am fi avut peste 1.200 de morţi ai PSD”, a mai spus Şerban Nicolae.
Urmărind cea de-a doua parte a interviului veți putea afla când și în ce condiții ar putea fi dat jos Guvernul Orban:
Video 2:
Sorin HULUBEI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News