REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
11° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Există riscuri de boli infecțioase odată cu venirea refugiaților din Ucraina!

Există riscuri de boli infecțioase odată cu venirea refugiaților din Ucraina!

Replica API 11 martie 2022 | 20:10 1566

Odată cu pandemia de coronavirus, ce a creat panică la nivel mondial, mai toți românii au devenit precauți în ceea ce privește sănătatea. După ce a fost înregistrat un număr extrem de mare de decese în ultimii doi ani din cauza virusului SARS-COV-2, aceștia și-au sporit atenția la tot ce înseamnă nou și ia contact cu ei. Medicul primar Cora Mitroi-Maxim, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, a explicat, pentru Replica, la ce riscuri se pot expune românii în această perioadă, mai ales că refugiații ucraineni se află pe teritoriul țării noastre.

Ultimii doi ani au fost extrem de grei pentru cei mai mulți dintre români. După ce a fost declarată oficial starea de pandemie, din cauza a tot mai multor îmbolnăviri cu virusul SARS-COV-2, aceștia au fost nevoiți să stea în case. Mulți dintre ei și-au pierdut locurile de muncă, elevii au învățat în online, multe familii s-au destrămat din cauza neajunsurilor sau a timpului prea mult petrecut împreună.

Virusul a răpit multor oameni persoanele dragi, frați, mame, tați, surori, bunici, copii, prieteni, și a lăsat traume majore pe chipurile apropiaților sau a cadrelor medicale care au luptat din răsputeri să-i salveze.

Cum un necaz nu vine niciodată singur, joi, 24 februarie a.c., Ucraina, țară aflată la graniță cu România, a fost luată cu asalt de Rusia. După ce poporul ucrainean a înțeles gravitatea situației și firul întregii acțiuni, a părăsit țara, intrând prin vămile aflate la granițele României.

Sute de ucraineni traversează zilnic România, unii dintre ei merg spre alte destinații, iar alții aleg să rămână la noi în țară. Ținând cont de șocurile trăite de majoritatea românilor din cauza Covid-19, oamenii se întreabă dacă pot contacta diverse boli de la refugiații ucraineni.

Risc de boli infecțioase

Medicul primar al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Cora Mitroi-Maxim, a declarat pentru reporterii Replica de Constanța că există riscuri de apariție a unor boli infecțioase, odată cu venirea refugiaților din Ucraina. Potrivit acesteia, Ucraina are rata scăzută de vaccinare pentru poliomielită, dar și pentru difterie, tetanos, tuse convulsivă.

Medic primar al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Cora Mitroi-Maxim

Da, din păcate există niște riscuri de apariție a unor boli infecțioase odată cu venirea refugiaților din Ucraina, țara care are rate de vaccinare scăzute pentru poliomielită, undeva în jur de 84%. Scăzute sunt și pentru difterie, tetanos, tuse convulsivă, pe la 81%, iar acoperirea vaccinală națională pentru rujeolă, oreion, rubeolă e undeva in jur de 82% și chiar mai joase în unele zone ca Cernăuți, Kiev, Odesa, Harkov.”

Aceasta a mai specificat că ”poliomielita în România a fost eradicată, ultimul caz fiind in 1992 dar ar putea reapărea în contextul actual , cunoscut fiind că în Ucraina au existat cazuri nu mai demult de 2021. În 2019 vecinii noștri au cunoscut și o incidență crescută și a cazurilor de rujeolă. Mai rămâne și Covid-19 care nu a dispărut”, a declarat medicul primar al Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, Cora Mitroi-Maxim.

Maria ONICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bestial cum nu mentioneaza nimic de COVID, de vaccinare pana mai ieri era o isterie generala si acum se mentioneaza cu totul alte boli cu o incidenta mai mica decat COVID. Ce s-a intamplat? Au devenit interzise stirile cu privire la COVID? Virusul inca exista
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212